De ce e Irakul atat de disperat sa recucereasca barajul de la Mosul. Irakienii, americanii si kurzii contra Statului Islamic

Razboi pentru barajul irakian de la Mosul

VIDEO si FOTO. Atunci cand Saddam Hussein a construit barajul de la Mosul, in urma cu 3 decenii, scopul sau principal a fost sa ridice un simbol al puterii Irakului si al rolului sau de lider in regiune.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

In felul acesta, scrie Time, Saddam urma modelul dictatorilor din Orientul Mijlociu, care obisnuiau sa ridice constructii megalomanice doar ca sa arate lumii ca ei sunt lideri "adevarati" - si nu neaparat ca sa ajute populatia.

Acum, acest baraj, care sta in calea a 11 miliarde de metri cubi de apa si produce peste 1000 de megawati de electricitate, a devenit miza cea mare in  razboiul dintre gruparea irakiana, ajutata de kurzi si americani, si cea a Statului Islamic, acestia din urma preluand controlul asupra barajului pe 7 august 2014.

Citește și
barajul Mosul
Batalia pentru Irak. Fortele kurde, ajutate de trupele americane, au lansat o ofensiva pentru cucerirea barajului de la Mosul

Kurzii au recastigat controlul unei parti din baraj duminica, 17 august 2014, insa cu greu, cu ajutorul atacurilor aeriene coordonate de SUA si Irak. Americanii au adus in aceste lupte echipament greu de razboi, o combinatie de bombe, avioane de lupta si tot felul de drone. Abia dupa 9 atacuri care au avut loc sambata si alte 14 atacuri duminica, au reusit sa-i invinga partial pe juhadistii din SI (Statul Islamic). Aceasta desfasurare impresionanta de forte arata cat de important este controlul asupra barajului de la Mosul din Irak.

In inregistrarea VIDEO de mai jos se pot vedea cateva dintre atacurile SUA asupra Statului Islamic, la barajul Mosul:

"Am comunicat guvernului irakian acum o luna ca trebuie sa aparam aceasta constructie strategica. Si orice grup care ar manipula acest baraj in alt scop decat cel original ar constitui un pericol", a declarat Shirouk al-Abayachi, membru al Aliantei Civile Democratice din Parlamentul irakian si fost consilier personal la Ministerul Resurselor de Apa.

Controlul barajului de catre SI ar face exact acest lucru, adica ar prezenta un mare pericol, iar consecintele ar fi devastatoare. Expertii spun ca jihadistii ar putea avea mai multe variante prin care ar putea profita la maxim de baraj. "Unul dintre lucrurile la care Saddam Hussein a fost foarte priceput a fost sa taie rezervele de apa catre siitii din sudul Irakului. Acum, Statul Islamic controleaza apa care curge spre Bagdad si in zonele agricole aflate la sud de Bagdad. Si sunt in punctul in care pot provoca foamete in restul Irakului.", spune Christopher Harmer, senior analist la Institutul pentru Studii de Razboi, si care a luptat in cateva misiuni cu armata americana in Irak.

Ca o alternativa, militantii islamisti ar putea distruge barajul, lansand un val de apa de 20 de metri care sa mature raul Tigris, stergand de pe fata pamntului Mosul - un oras cu 1,5 milioane de locuitori - si, ulterior, sa inunde Bagdadul. Deocamdata, este putin probabil ca juhadistii sa faca acest lucru, in timp ce Mosulul ramane sub controlul lor. Dar acest lucru inseamna ca fortele irakiene trebuie sa recucereasca barajul, inainte ca SI sa ia o decizie cu Mosulul.

VIDEO: Reportaj CNN despre barajul de la Mosul

Insa si cu ajutorul militar al americanilor, recucerirea uriasului baraj nu este o treaba usoara. Armata Statului Islamist - care in urma cu un an parea mai degraba o factiune extremista, mica, in Siria - acum controleaza teritorii atat in Siria, cat si in Irak, si dispune de armament si influenta in regiune.

Teama generala este aceea ca, datorita controlului asupra apei si electricitatii, Statul Isalmic este tot mai aproape de telul sau, acela de a pune bazele unui asa-numit Califat, faimos deja pentru regulile islamice extrem de restrictive, decapitari si masacre.

"Al-Qaeda a fost intotdeauna o organizatie terorista." - precizeaza Harmer, care explica faptul ca Statul Islamic s-a desprins din Al-Qaeda in 2013 si s-a autoproclamat de atunci ca fiind prima organizatie jihadista. "Si Al-Qeda a vorbit, intr-un fel, de construirea unui Califat, candva in viitor, insa niciodata nu si-a manifestat intentia de a pune stapanire pe pamantul unei tari. SI arata un alt nivel de ambitie. SI a spus ca va conduce o tara, iar apoi va asigura toate serviciile acelui stat, administrative si legislative.", mai spune Harmer.

Imagini exclusive de la ITV News din interiorul orasului Moscul, aflat sub controlul Statului Islamic - 13 iunie 2014:

CITITI SI: Romania, pe harta viitoarelor cuceriri ale teroristilor SIIL. "Aceasta este promisiuniunea pe care v-o face Allah"

Statele Unite, care s-au retras din Irak in urma cu peste trei ani, au inceput vineri, 15 august 2014,  sa efectueze atacuri aeriene asupra unor pozitii insurgente. Fortele americane au continuat duminica sa atace, afirmand ca au efectuat "cu succes multiple atacuri aeriene, atat cu avioane, cat si cu drone (avioane fara pilot), cu scopul de a apara fortele kurde din zona Erbil".

Inaintarea SI a condus, in ultimele zile, la exodul a peste 200.000 de persoane, odata cu preluarea controlului asupra Qaradosh, cel mai important oras crestin din Irak, situat intre Mosul si Erbil, si a Sinjar, un bastion al etnicilor yazidi, o minoritate kurdofona nemusulmana, stabilita la vest de Mosul. Numerosi etnici yazidi sunt blocati in muntii arizi din imprejurimi, amenintati atat de foamete si de sete, cat si de catre jihadisti.

In fata acestei situatiii, Statele Unite au largat in patru randuri, incepand de joi seara, 14 august 201, "peste 74.000 de portii de hrana si peste 56.780 de litri de apa potabila" destinate populatiilor aflate in suferinta, a anuntat Pentagonul. Marea Britanie a inceput si ea, duminica, sa trimita ajutoare. La randul sau, Uniunea Europeana a denuntat "crime impotriva umanitatii" in zonele in care inainteaza jihadistii, evocand "persecutari si incalcari ale drepturilor fundamentale ale omului". La Vatican, Papa s-a declarat "uluit si neincrezator" in informatii potrivit carora exista "violente de tot felul" in Irak si a indemnat la o "solutionare pasnica eficienta, la nivel international si local" cu scopul de a le opri.

Pe de alta parte, fortele kurde din Irak, Siria si Turcia coopereaza in prezent, cu scopul de a sparge asediul Muntilor Sinjar si a-i salva pe refugiati.

Marea Britanie se teme de extremistii jihadisti din Statul Islamic

Jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic pot devenit suficient de puternici incat sa ia ca tinta oameni de pe strazi in Marea Britanie, in cazul in care nu se trece la actiune - a avertizat recent premierul britanic David Cameron, citat de BBC News si preluat de Mediafax. Cameron a scris intr-un articol publicat in The Sunday Telegraph ca un "raspuns umanitar" fata de SI nu este suficient si ca este necesar un "raspuns ferm in domeniul securitatii". Articolul apare in contextul in care conducatori ai Bisericii si-au exprimat ingrijorarea ca Marea Britanie nu are o abordare "coerenta" fata de extremismul islamic.

"O securitate reala va fi atinsa numai atunci cand ne vom folosi toate resursele - ajutorul, diplomatia, puterea militara - pentru a contribui la crearea unei stabilitati mai mari in lume", scrie Cameron in The Sunday Telegraph. "Daca nu actionam sa oprim macelul comis de aceasta miscare terorista exceptional de periculoasa, va deveni tot mai puternica, pana cand ne va lua ca tinta pe strazile din (Marea) Britanie", continua premierul.

El avertizeaza ca daca SI a putut sa-si "ciopleasca asa-numitul califat", Marea Britanie s-ar putea "confrunta cu un stat terorist la malul Mediteranei si invecinandu-se cu state NATO".

Londra a trimis ajutoare unor persoane refugiate in nordul Irakului, dar un "raspuns mai larg, politic diplomatic si in domeniul securitatii" este necesar pe langa actiunile umanitare, a avertizat Cameron. "Avem nevoie de un raspuns ferm in domeniul securitatii, indiferent daca este vorba despre o actiune militara de urmarire a teroristilor, o cooperare internationala in domeniile informatiilor si luptei impotriva terorismului ori o actiune intransigenta impotriva teroristilor acasa la ei", scrie seful Guvernului britanic.

Mai mult, David Cameron a sugerat ca oricine merge, pe strazile din Marea Britanie, cu un steag islamic asupra lui, ar trebui sa fie arestat. El insista totodata asupra faptului ca nu considera toate acestea un "razboi impotriva terorimului", ci ca pe o "batalie intre Islam, pe de o parte, si extremisti care vor sa abuzeze Islamul, pe de alta parte". Intr-o interventie in direct pe postul Radio 5, secretarul pentru Comunitati Stephen Williams a declarat ca orice britanic care incurajeaza alti oameni sa se alature SI este necesar sa suporte "intreaga rigoare a legii".

Violentele provocate de catre SI au izgonit aproximativ 1,2 milioane de irakieni din locuinte. Comunitati intregi de etnici yazidi si crestini au fost nevoite sa se refugieze in nordul tarii, dar si siiti irakieni, pe care SI nu-i considera "musulmani adevarati".

CITITI SI:

-► Scene cutremuratoare in misiunile de salvare a refugiatilor din Irak. Copiii plang in timpul atacurilor jihadistilor Statului Islamic

-► Diviziunea din Islam rupe Orientul Mijlociu in doua. Cine sunt sunitii si siitii care trec Irakul prin "foc si sabie"

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Batalia pentru Irak. Kurzii au preluat de la jihadisti controlul asupra barajului de la Mosul
Batalia pentru Irak. Kurzii au preluat de la jihadisti controlul asupra barajului de la Mosul

Fortele kurde, sustinute de catre aviatia americana, au preluat controlul, duminica, asupra celui mai mare baraj din Irak, la Mosul, de la jihadisti din cadrul gruparii sunnite Statul Islamic (SI).

Batalia pentru Irak. Fortele kurde, ajutate de trupele americane, au lansat o ofensiva pentru cucerirea barajului de la Mosul
Batalia pentru Irak. Fortele kurde, ajutate de trupele americane, au lansat o ofensiva pentru cucerirea barajului de la Mosul

Fortele kurde, sustinute de catre aviatia americana, au lansat sambata o ofensiva pentru a relua controlul, de la jihadisti din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI), asupra barajului de la Mosul (nord), relateaza AFP, citat de Mediafax.

Statul Islamic aduce iadul pe pamant. Irakienii refugiati le dau copiilor sa bea sange pentru a-i mentine in viata
Statul Islamic aduce iadul pe pamant. Irakienii refugiati le dau copiilor sa bea sange pentru a-i mentine in viata

Irakienii care au fugit pe Muntele Sinjar pentru a nu fi exterminati de islamistii din cadrul Statului Islamic (SI) supravietuiesc cu greu fara hrana si apa in plin soare.

Diviziunea din Islam rupe Orientul Mijlociu in doua. Cine sunt sunitii si siitii care trec Irakul prin
Diviziunea din Islam rupe Orientul Mijlociu in doua. Cine sunt sunitii si siitii care trec Irakul prin "foc si sabie"

Insurgentii SIIL ameninta ca vor prelua controlul asupra capitalei Irakului, Bagdad, si ca vor institui statul islamic sunit in Irak si in regiunea cunoscuta in istorie drept Levant.

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride
Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP.