Batalia pentru Irak. Fortele kurde, ajutate de trupele americane, au lansat o ofensiva pentru cucerirea barajului de la Mosul
Fortele kurde, sustinute de catre aviatia americana, au lansat sambata o ofensiva pentru a relua controlul, de la jihadisti din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI), asupra barajului de la Mosul (nord), relateaza AFP, citat de Mediafax.
"Peshmerga (combatanti kurzi), cu o sustinere aeriana americana, au preluat controlul asupra partii de est a barajului" in urma acestei ofensive, a declarat generalul Abdel Rahmane Korini. "Am ucis mai multi membri SI. Continuam sa inaintam si urmeaza sa anuntam vesti bune in orele urmatoarele", a adaugat el.
Potrivit unor martori, atacuri aeriene asupra jihadistilor au fost declansate sambata dimineata, iar confruntarile continuau sambata dupa-amiaza. Aceasta este prima incercare a kurzilor de a relua controlul asupra acestui baraj, pe care l-au pierdut la 7 august.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Statul Islamic, care a preluat controlul asupra unor portiuni importante din teritoriul irakian in doua luni de ofensiva-fulger, a lansat la inceputul lui august o serie de atacuri in nordul Irakului, cucerind numeroase sate si infrastructuri strategice, ca acest baraj sau puturi de petrol. Barajul de la Mosul, situat pe malul sudic al fluviului Tigru, la aproximativ 50 de kilometri nord de oras, furnizeaza apa si electricitate celei mai mari parti a regiunii si este indispensabil irigarii unor vaste zone cultivate in provincia Ninive.
In 2007, ambasadorul american Ryan Crocker si comandantul fortelor americane in Irak de atunci David Petraeus au avertizat asupra consecintelor unei catastrofe la baraj, afirmand ca acesta risca sa se surpe si sa provoace inundatii "de-a lungul fluviului Tigru pana la Bagdad". "Potrivit celui mai pesimist scenariu, o rupere a barajului de la Mosul, umplut la capacitatea maxima, ar putea sa provoace un val de 20 de metri asupra orasului Mosul, ceea ce ar provoca morti si pagube considerabile", scriau ei intr-o scrisoare adresata premierului irakian Nuri al-Maliki.
SI utilizeaza barajele asupra carora detine controlul ca arme ce-i pot permite sa inunde zone vaste. Anterior, jihadistii au inundat, anul acesta, zone importante din jurul orasului Fallujah, la vest de Bagdad. Insa orasul Mosul este unul dintre bastioanele insurgentilor din Irak, iar barajul este important pentru economia SI si in planul gruparii de a construi un "califat", proclamat la sfarsitul lui iunie.