Dan Dungaciu, pentru StirileProTV: "Oricat de cinic ar suna, Ucraina are cel mai mult de castigat dupa prabusirea avionului"

×
Codul embed a fost copiat

Prezentatorii Pro TV Amalia Enache si Cristian Leonte au stat de vorba cu Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, despre gravul accident aviatic care a avut loc in Ucraina.

 

Stirile Pro TV: Credeti ca este posibil ca una dintre partile implicate in conflictul din Ucraina sa fie vinovate de prabusirea avionului?

Dan Dungaciu: Tehnic, da. Din punct de vedere tehnic, sistemul de armament Buk S17, care este de fapt un vehicul mobil care poarta rachete capabile sa opereze asemenea lovituri, exista la dispozitia armatei ucrainene, dar, potrivit unor surse ucrainene, si la dispozitia separatistilor.

Deci, tehnic ar fi putut sa doboare acest avion, dar din punct de vedere al conflictului?

Citește și
Traian Basescu
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Aici apare marele semn de intrebare, pentru ca, asa cum a spus si presedintele ucrainean, domnul Porosenko, invitam expertii olandezi sa verifice acest atac terorist, daca stim deja despre ce e vorba, la ce bun sa mai invitam experti sa mai afle despre ce e vorba. Deci, pana la urma, cui serveste un asemenea atac, pentru ca, evident, pentru prima data dupa multe vreme, conflictul din estul Ucrainei revine in prim-plan si asta favorizeaza numai o parte, si nu toate partile implicate in conflict.

In al doilea rand, internationalizarea acestui conflict, care se produce in urma acestui nefericit atentat, impinge acest conflict si pe agenda de politica interna a statelor occidentale, care pana in acest moment nu erau interesate de acest conflict decat dintr-o perspectiva de politica externa care nu punea mari presiuni. Cand ai cetateni din statele occidentale, inclusiv SUA, care au murit in acest atentat, deja atentia politica asupra acestui incident este si mai apasata. Deci, din punctul acesta de vedere, ori sigur ca suspectul principal este intotdeauna teroristul impotriva caruia lupti, dar daca ar fi sa stam stramb si sa judecam drept, ei ar fi ultimii care ar fi dorit o asemenea intorsatura a situatiei, pentru ca, repet, de data asta avem un incident mai internationalizat decat a fost pana mai ieri.

CITITI SI: 

-► Catastrofa aeriana in Ucraina: 298 de oameni au murit dupa ce avionul in care se aflau a fost doborat. LIVE UPDATE

-► Cine a doborat avionul? Ucraina si separatistii pro-rusi se acuza reciproc de tragedia in urma careia 298 de oameni au murit

Cine are de pierdut, cine de castigat?

Cine are de pierdut nu este neaparat autorul acestui atentat, dar in acest moment, oricat de cinic ar suna, Ucraina are cel mai mult de castigat in urma acestui incident, pentru ca revine in atentia internationala, asa cum si-au dorit mai multe voci care au cerut implicare internationala pentru ca ce se intampla acolo este atrocitate si terorism. Asta demonstreaza ca pe acesta maneta va apasa Kievul din acest moment.

Si pentru ca totul se intampla intr-o zona de conflict, cum credeti ca va evolua investigatia acestui accident?

Depinde cine gaseste cutia neagra a avionului. Se pare ca primii care au ajuns la ea sunt reprezentantii separatistilor. Depinde ce vor face cu ea. Depinde de cine o analizeaza. Depinde cat de repede vor da rezultatele, pentru ca timpul care trece pana in momentul in care vor fi date rezultatele oficial este intervalul in care batalia diplomatica, politica si, daca vreti, militara continua. Si, din punctul acesta de vedere, sa nu ne facem iluzii: oamenii aceia care sunt numiti eroi si separatisti nu sunt oameni care au iesit pe strada intr-o manifestare de masa impotriva guvernului de la Kiev. Oamenii aceia sunt oameni cu puternice relatii cu Federatia Rusa, cu Kremlinul, cu serviciile secrete. Vice-premierul si reprezentatntul pe probleme de securitate al asa-numitei Republici Populare Donetk este fostul sef al serviciilor de informatii din Trasnistria vreme de 25 de ani, Vladimir Antiufeev, deci, aceasta persoana, care se ocupa de securitatea acestei Republici Populare Donetk nu este un om venit de pe strada, e un personaj cu legaturi cu Moscova, cu Kremlinul, care stie si consecintele unui asemenea eveniment si ce presiuni vor fi asupra teroristilor, separatistilor de acum inainte, deci nu sunt oameni care ar pica atat de usor intr-o astfel de capcana, fara sa aiba un plan bine pus la punct, lucru valabil si pentru Moscova, si pentru Kiev.

Este ipoteza ca asupra avionului a fost tras de la sol cea mai plauzibila?

Din ce spun expertii pana in acest moment si evaluand si explozia de la sol pe care a facut-o avionul, se pare ca el a fost lovit in aer, dar el nu a explodat in aer, si din acest punct de vedere pare plauzibil ca o racheta sa fi atins avionul, nu neaparat in rezervor sau in zonele care ar fi facut ca acest avion sa explodeze in aer. Deci, din acest punct de vedere, sigur ca este o ipoteza, dar, tehnic vorbind, acest avion putea sa fie lovit din aer.

Cine ar putea sa fi apasat pe buton, daca ipoteza ca ar avionul ar fi fost lovit de la sol cu o racheta capabila sa zboare pana la 10.000 de metri se confirma?

Acolo, pe teren, nu se lupta civilii cu militarii, acolo se lupta militarii din Ucraina si militarii, chiar daca nu au ei epoleti, din spatiul Federatiei Rusiei. Ce s-a intamplat acolo, interventia fara epoleti a armatei Federatiei Ruse, e o premiera in istoria razboaielor, daca e sa punem in aceasta perspectiva, soldati foarte bine antrenati, care au asigurat paza la faimoasa olimpiada, nu cea de la Soci, au fost relocati in Crimeea, in estul Ucrainei. Din punctul acesta de vedere, inclusiv cei care conduc politic aceste regiuni separatiste sunt tot fosti militari, deci, din acest punct de vedere, se lupta militari cu militari, deci nu militari cu civili, si, din aceasta perspectiva, ambele tabere, daca se va dovedi ca armata Federatiei Ruse ar fi vandut asemenea instrumente insurgentilor, ar fi putut sa opereze aceasta...

Din pacate avem victime civile de aceasta data.

Este un fapt care muta acest conflict intr-o alta zona. Victime civile, si iar poate sa sune cinic, victime civile internationale, pentru ca una e sa fii victima civila, din nefericire, cu pasaport din zona estica, alta e sa fi victima civila cu pasaport dintr-o zona care este mult mai atenta cu cetatenii. De asta se schimba nivelul acestui conflict si fiecare parte implicata acolo incearca sa intrumenteze ce se intampla acolo in avanjatul ei. Avem de-a face in acest moment nu numai cu o batalie pe teren, ci si cu o batalie mediatica, dincolo de aspectele politice si diplomatice. Si vom avea mesaje, Twitter-ul se va intensifica, Facebook-ul, declaratiile politice, nu vom stii care vine mai repede, informatia oficiala sau declaratia unui oficial facuta pe contul sau de Twitter.

Primele reactii diplomatice, cum le comentati?

Cred ca e prea devreme sa fie reactii duplomatice in acest moment pentru ca lumea nu stie foarte bine ce se intampla. Dar cred ca reactiile diplomatice care vor aparea in cam toate capitalele este ca acest conflict trebuie sa se incheie, pentru ca se transpun intr-o groapa neagra care e ocolita de toate marile companii aeriene si care trebuie sa se inchida, printr-un exercitiu diplomatic. Oricat ar suna de cinic, acesta este unul dintre marile proiecte politice legate de acest conflict ale Federatiei Ruse, care daca ar reusi sa inghete conflictul in acest moment, ar fi un mare avantaj pentru separatisti, care inca detin pe teren Donetk, un oras de 1 milion de oameni. Armata ucraineana a raportat cateva succese, insa in niciun caz nu a castigat razboiul si, in acest moment, partea insurgenta devine parte in negocieri. Asa cum s-a intamplat acum aproximativ 20 de ani in Transnistria, cand separatistii transnistrieni au devenit parte la negocieri, asa si acesti separatisti din estul Ucrainei vor deveni parte la negocieri si din acest punct de vedere vor veni cu propriile revendicari. Ce vor ei? Vor sa traiasca intr-o autonomie extinsa, care sa fie chiar o federatie, care chiar daca nu s-ar numi federatie, prin care vor controla politica externa si de securitate a Ucrainei prin instrumente specifice, adica vor avea un pachet de control pe politica externa si securitate. Este exact ceea ce vrea Federatia Rusa de la inceputul acestui conflict. Cu alte cuvinte, o inghetare a conflictului in acest moment va duce Moscova intr-o pozitie castigatoare.

Dincolo de acest joc politic, exista niste oameni care si-au piedut viata acolo, exista niste familii care trec printr-o tragedie absolut de neimaginat. Va putea cineva sa depaseasca acest moment pentru a castiga politic, daca aceasta e situatia?

Primul lucru care se va intampla in toate tarile care vor contabiliza victime e mutarea, implicarea vectorilor de politica externa in polica interna. Cam asta se intampla, asa cum orice conflict, orice tema de securitate ajunge pe agenda de politica interna atunci cand se intorc sicriele soldatilor cazuti la datorie in alte teritorii si problema devine interna, va deveni si caz de politica interna aceasta situatie. Deci, politicienii sigur ca se vor ocupa si mai mult de acest conflict, din pricina acestor tragedii, pentru ca alta solutie ca politician este greu sa ai. Din punctul acesta de vedete presiunea pe acest conflict va fi si mai mare, atentia pe aceasta zona va fi si mai mare, si cat timp nu se intampla un alt eveniment international capabil sa canibalizeze ce se intampla in Ucraina, atunci pe agenda publica interna si externa va salajui aceasta tragedie, care a ajuns intr-un punct pe care foarte putini politicieni occidentali isi vor permite sa il depaseasca. Daca se va demonstra ca Federatia Rusa a inzestrat separatistii cu arme sau au ajuns arme care nu trebuiau sa ajunga la acesti separatisti, atunci sigur ca si presiunea pe mobilizarea occidentalilor, in special a europenilor, pentru a apasa mai mult economic si politic Federatia Rusa va spori.

Credeti ca se va afla daca intr-adevar a fost lansat un atac asupra acestui avion? Se poate tehnic ascunde in 2014 un asemenea eveniment?

Eu cred ca nu, dar din nefericire in 2014 se mai poate intampla si altceva, adica sa castigi politica mediatica, mintile si convingerile cetatenilor, nu doar prin adevarurile pure si absolute. Ce s-a intamplat cu tragedia de la Smolensk - fiecare a ramas cu teoria lui, daca vreti. Ideea este ca daca tu reusesti mediatic sa convingi ca punctul tau de vedere este cel mai bun, atunci creezi realitati actionale. Oamenii vor actiona ca atare, nici nu mai conteaza pana la urma daca adevarul ala pur, despre care vorbim numai ipotetic, va fi gasit pana la urma. Ideea e sa convingi oamenii sa si-l asume in asa fel incat sa genereze actiune politica, diplomatica si de orice alta natura.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean:
Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean: "Au inceput sa cada oameni din cer". INFOGRAFIC si LIVE UPDATE

18 iulie 2014. Un avion care venea din Amsterdam si se indrepta spre Kuala Lumpur, in Malaysia, s-a prabusit in Ucraina. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit.

Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist

Presedintele Traian Basescu a calificat, sambata, accidentul aviatic din estul Ucrainei drept un act terorist, care nu poate ramane fara consecinte.

Ce trebuie sa stii inainte sa te urci in avion in aceste zile. Ruta spre Asia a fost mutata prin sud-estul Europei
Ce trebuie sa stii inainte sa te urci in avion in aceste zile. Ruta spre Asia a fost mutata prin sud-estul Europei

O harta publicata de FlightRadar24 si redistribuita pe Twitter de presa internationala arata spatiul aerian al Ucrainei si al Europei la cateva ore dupa prabusirea avionului Malaysia Airlines.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.