Criza de proportii intre Germania si Turcia. Presedintele Erdogan a acuzat Berlinul ca "ajuta si adaposteste teroristi"
Relatii tot mai tensionate intre Germania si Turcia. Reactie furioasa de la Ankara in cazul jurnalistului Deniz Yücel, plasat in detentie pentru propaganda ”terorista”.
Criza de proportii in relatiile turco-germane, declansatape de o parte de cazul jurnalistului Deniz Yücel si pe de alta parte de anularea a trei mitinguri pro-Erdogan in Germania.
Berlinul, acuzat ca "ajuta si adaposteste teroristi"
Presedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a acuzat vineri Berlinul ca "ajuta si adaposteste teroristi". Acesta a a sustinut intr-un discurs ca Deniz Yucel, corespondentul in Turcia al cotidianului german Die Welt incarcerat marti pentru "propaganda terorista", este "reprezentant al PKK" - Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizatie decretata "terorista" de catre Ankara -, si "agent german". El a mai acuzat Germania ca tolereaza manifestatii ale separatistilor kurzi si a declarat ca autoritatile germane "ar trebui deferite justitiei pentru ca ajuta si adapostesc teroristi".
Declaratii taioase care au fost facute dupa ce autoritatile de la Berlin au anulat trei mitinguri prevazute in Germania, unde urmau sa ia cuvantul doi ministri turci, in semn de sprijin fata de reforma constitutionala ce extinde prerogativele lui Erdogan, care urmeaza sa fie supusa unui referendum la 16 aprilie.
Germania: "Este aberant"
"Este aberant", a afirmat intr-un comunicat lapidar difuzat in cursul serii de vineri Ministerul german de Externe.
Angela Merkel a respins acuzatiile turce de ingerinta si a criticat, in schimb, atingerile la adresa libertatii presei din Turcia. ”Situatia legala din Germania este urmatoarea: noi suntem un sistem federal. Comunele au competente, landurile au competente, iar statul federal are competente. In ceea ce priveste organizarea unor evenimente, autorizatiile sunt hotarate la nivel comunal”, a declarat ea intr-o vizita la Tunis.
Cazul Deniz Yücel
Jurnalistul turco-german Deniz Yucel de la Die Welt a fost arestat de autoritatile turce in urma cu doua saptamani si acuzat pentru apartenenta la o organizatie terorista. Marti, magistratii au decis ca jurnalistul publicatiei germane Die Welt va ramana pentru moment in arest preventiv in Turcia.
Decizia a generat condamnari dure din partea autoritatilor germane, dar si a organizatiilor pentru drepturile omului.Jurnalistul lucreaza drept corespondent al publicatiei Die Welt si a fost arestat in urma cu 13 zile, dupa ce a relatat despre e-mailurile furate de hackerii stangisti de la RedHack din contul ministrului Energiei, Berat Albayrak. ”Aceasta masura este excesiv de dura, in special daca luam in considerare ca Deniz Yucel s-a predat autoritatilor turce si s-a facut disponibil pentru ancheta”, a declarat anterior cancelarul Angela Merkel.
De asemenea, aceasta a explicat ca executivul german se asteapta ca judecatorii sa ia in considerare ”importanta presei libere intr-o societate democrata” atunci cand vorbesc despre cazul lui Yucel.
Arestarea lui Deniz Yucel (43 de ani), care detine dubla cetatenie germano-turca, ar putea sa aiba legatura cu un material scris de corespondent cu privire la atacurile cibernetice care au vizat e-mailul ministrului Energiei. Ministrul Energiei, Berat Albayrak, este chiar ginerele presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Die Welt a explicat ca jurnalistul a scris despre e-mailurile obtinute de hackerii stangisti RedHack din contul privat al ministrului Albayrak.
”Printre alte subiecte, aceste e-mailuri vorbeau despre controlarea institutiilor media si despre influentarea publicului prin mesaje postate de utilizatori falsi pe Twitter”. Alti sase jurnalisti – toti lucrand pentru presa turca – au fost arestati in legatura cu dosarul RedHack.
Diplomatul Sigmar Gabriel a declarat joi ca arestarea si conditiile de incarcerare ale jurnalistului turco-german au afectat grav relatiile bilaterale dintre Berlin si Ankara. ”I-am spus foarte clar ambasadorului ca atunci cand vizitatorii turci vin in Germania, noi ne asteptam ca acestia nu vor participa doar la evenimente de campanie, dar vor fi si pregatiti sa dialogheze cu ministrii de Justitie, Economie sau Externe”, a declarat seful diplomatiei in timpul unei vizite la Kiev.
De asemenea, ministrul germane de Externe a precizat ca trebuie sa fie solutionat imediat cazul lui Yucel. ”Prejudiciul care exista in acest moment este extraordinar de mare”, a sustinut Gabriel.
Nemtii au anulat trei mitinguri pro-Erdogan. Turcii: ”Ce fel de democratie mai este asta?"
Autoritatile germane au anuntat anularea unui eveniment politic pro-Erdogan, unde urma sa vorbeasca inclusiv ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci. Acest miting urma sa aiba loc in localitatea Frechen, situata la doar cativa kilometri de metropola Koln, scrie Reuters.
Decizia anularii mitingului pro-Erdogan a fost luata chiar de proprietarii salii unde urma sa vorbeasca Zeybekci. In Koln, autoritatile locale au blocat cu o zi inainte organizarea un alt miting al imigrantilor turci, unde urma sa tina un discurs ministrul Economiei.
Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul german pentru a da explicatii cu privire la retragerea autorizatiei pentru un eveniment de campanie din Gaggenau. Localitatea Gaggenau a anulat organizarea evenimentului cu doar cateva ore inainte de sosirea lui Bekir Bozdag, care urma sa vorbeasca despre referendumul constitutional in fata sustinatorilor presedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Primarul Michael Pfeiffer a insistat ca nu este vorba despre o decizie politica si nu a primit niciun indemn de la autoritatile federale inainte de a retrage autorizatia evenimentului organizat de catre Uniunea Democratilor Turco-Europeni.
Anularea evenimentului de campanie a fost decisa ca urmare a numarului masiv de persoane care si-au anuntat prezenta intr-o sala relativ neincapatoare. Insa, Turcia s-a aratat furioasa de decizia autoritatilor locale din Gaggenau.
”Ce fel de democratie mai este asta?”, a declarat Bozdag. Ministrul Justitiei era intr-o vizita la Strasbourg, unde a decis sa zboare direct in Turcia dupa anularea evenimentului de campanie din Gaggenau.
”Cu asemenea decizii, vedem cu siguranta adevarata fata a celor care au profitat de orice oportunitate pentru a da lectii cu privire la democratie si libertate de exprimare Turciei”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin.
Aproximativ 3 milioane de turci locuiesc in Germania, iar dintre acestia alti 1,5 milioane au dreptul de a vota in referendumul constitutional din 16 aprilie, care vizeaza extinderea puterilor lui Recep Tayyip Erdogan.