CNN: De ce se cearta Turcia si Olanda? Analiza scandalului fara precedent dintre cele 2 tari. Care sunt mizele politice

Turcia

Olanda a interzis zilele trecute accesul pe teritoriul sau unui diplomat turc de rang inalt, care intentiona sa participe la un miting politic, iar acest fapt a dus la declansarea unui scandal politic fara precedent intre cele doua tari.

Incidentul a escaladat normele obisnuite ale unei confruntari diplomatice, deoarece in ambele tari urmeaza sa se organizeze alegeri care ar putea afecta radical scena politica ale ambelor state, noteaza CNN.

Cum a inceput cearta?

Presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan vrea sa pregateasca cei aproximativ 4,6 milioane de turci care traiesc in vestul Europei pentru votul care se va da intr-un referendum constitutional extrem de important, care va avea loc pe 16 aprilie.

Daca acest referendum va fi adoptat, sistemul parlamentar al Turciei se va transforma intr-unul prezidential, consolidand efectiv cele 3 puteri legislative intr-una singura, prezidentiala, sub mana lui Erdogan.

Citește și
Recep Tayyip Erdogan - stiri
Scandal diplomatic. Ministrul turc pentru UE anunta ca Turcia va impune, "cu siguranta, sanctiuni" Olandei

inquam

Germania, Austria si Elvetia incearca sa previna organizarea de mitinguri electorale pe teritoriile lor, din cauza unor motive care tin de securitate si de siguranta oamenilor.

Sambata, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a vrut sa intre in Olanda, ca sa participe la o astfel de actiune politica, organizata in Rotterdam, insa olandezii nu i-au dat voie, tot din motive de securitate. De asemenea, un alt ministru nu a putut sa intre in consulatul turc din Rotterdam.

Cum au reactionat turcii?

inquam
In urma acestor evenimente, proteste au izbucnit in ambele tari, iar Cavusoglu a promis ca va aplica sanctiuni "inzecite" la adresa Olandei.

Potrivit agentiei de presa oficiala a statului turc, misiunile diplomatice olandeze din Ankara si Istanbul au fost inchise, din ratiuni de securitate. Ministrul turc de externe i-a spus ministrului olandez, care se pregateste in prezent sa paraseasca aceasta tara, ca nu este nevoie sa se intoarca "pentru o vreme".

Erdogan a afirmat ca Olanda "sacrifica relatiile turco-olandeze" si a acuzat aceasta tara de nazism, precizand ca este o "republica bananiera". De asemenea, a promis ca va aplica sanctiuni.

"Nazismul inca se imprastie in Europa", a spus presedintele Turciei. Premierul Olandei Mark Rutte a declarat ca aceste afirmatii sunt "provocatoare" si a cerut ca Turcia sa prezinte scuze.

Iar "atacurile retorice" ale Turciei impotriva Olandei l-au determinat pe premierul Danemarcei Lars Løkke Rasmussen sa amane o intalnire care era programata cu omologul sau turc.

Este atitudinea Olandei legata de politicile sale?

getty
Disputa dintre cele doua state vine chiar inaintea alegerilor generale din Olanda, care au loc miercuri, 15 martie - imigratia musulmanilor fiind un subiect extrem de important in acest scrutin.

Campania electorala a dus la confruntarea a doi lideri politici: premierul liberal Mark Rutte si populistul de extrema dreapta Geert Wilders. In calitate de presedinte al Partidului Libertatii, Wilders vrea sa opreasca imigratia din tarile musulmane, sa inchida moscheile, sa interzica burqa si sa-i bage la inchisoare pe islamistii radicali.

In acest timp, Rutte pare sa se fi situat in dreapta discurului politic al lui Wilders. In ianuarie, el a scris o scrisoare deschisa in care a spus ca imigrantii care nu au reusit sa se integreze in Olanda "ar trebui sa se comporte normal sau sa plece acasa".

Jurnalistul independent David Chesal a declarat pentru CNN ca actiunea guvernului olandez a fost una de "grandomanie electorala".

"Nu ar fi fost posibil ca premierul Rutte sa aprobe organizarea unei campanii uriase a Turciei in Rotterdam sau in oricare alta parte a Olandei", mai spune Chesal.

Intre timp, insa, Erdogan incearca sa le arate turcilor ca el inca mai are influenta in Europa. "Este clar ca Erdogan se foloseste la maxim de asta, ca sa pozitioneze Europa ca inamic al Turciei, incercand sa obtina un suport cat mai mare pentru referendumul sau, ca sa castige o putere politica si mai mare", a mai spus Chesal pentru CNN.

Cum este vazut Erdogan de guvernele Europei?

inquam
Guvernele europene au criticat in mod constant incercarile lui Erdogan de atingere a libertatilor omului, inca de la tentativa esuata de stat, organizata impotriva sa.

Inca de atunci Erdogan a lichidat opozitia politica, precum si jurnalisti, academicieni si pe cei din societatea civila. Aproximativ 140 de ziare si televiziuni au fost inchise, peste 41.000 de oameni au fost arestati, iar circa 100.000 de oameni care munceau in serviciile publice au fost concediati.

Turcia, care este membru NATO, a bagat la inchisoare mai multi jurnalisti decat orice alta tara in 2016, potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor.

Cei care critica acest referendum al lui Erdogan spun ca este antidemocratic si ca acesta ar arata drumul clar al presedintelui catre autoritarism.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat saptamana trecuta ca abordarea Turciei legata de democratie si respectarea statului de drept este "foarte problematica" pentru viitoarea cooperare a acestei tari cu Uniunea European.

Erdogan o acuza pe Merkel ca "sustine teroristii"

inquam
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat-o luni pe Angela Merkel, cancelarul german, ca „sustine teroristii", o noua escaladare in conflictul dintre Ankara si tarile UE, relateaza AFP.

Merkel, de ce ascundeti teroristi in tara voastra? De ce nu actionati?", a spus Erdogan intr-un interviu televizat, acuzand Berlinul ca nu a reactionat la cele 4.500 de dosare privind presupusi teroristi trimise de Ankara.

Merkel, sustineti teroristii", a adaugat el, potrivit News.ro.

Anterior, cancelarul german a respins drept complet inacceptabile comentariile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care a descris olandezii drept urmasi ai nazismului.

“Germania respinge complet retorica si orice alte comparatii cu national-socialismul facute de presedintele turc", a spus Merkel.

De asemenea, Germania si Olanda au revizuit sfaturile de calatorie pentru Turcia, in urma disputelor tot mai intense. Astfel, Ministerul de Externe de la Haga si-a indemnat cetatenii care viziteaza Turcia sa dea dovada de precautie si sa evite multimile.

La randul sau, Ministerul german de Externe a avertizat ca cei care calatoresc trebuie sa se astepte la tensiuni si proteste inainte de referendumul de pe 16 aprilie.

Grindeanu: Energia si apararea sunt doua domenii cu potential de dezvoltare in relatiile bilaterale dintre Romania si Turcia

Din punct de vedere diplomatic, actualul Guvern al Romaniei, nu s-a pronuntat pana acum in privinta actiunilor Turciei, care a deranjat deja Uniunea Europeana - din care facem si noi parte.

Guvern
Ba mai mult decat atat, premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit, luni, la Palatul Victoria, cu Osman Koray Ertas, ambasadorul Turciei in Romania, si cu reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci.

Cu acest prilej, oficialul roman a salutat evolutia relatiilor economice dintre cele doua state si a subliniat potentialul lor de dezvoltare, in special in domeniul energiei si apararii, astfel incat sa creasca volumul schimburilor comerciale bilaterale.

"Aceasta intalnire va da un nou impuls relatiilor economice dintre tarile noastre. Privind in urma, constatam ca schimburile comerciale dintre Romania si Turcia au crescut, in doar 7 ani, de la 2,9 miliarde de euro, in 2009, la 4,3 miliarde, in 2016. Ne dorim o intensificare a acestor schimburi si ne propunem ca, in urmatorii ani, valoarea lor sa creasca in continuare.

E un deziderat curajos, dar credem ca exista toate datele sa devina realitate", a declarat premierul Sorin Grindeanu, potrivit unui comunicat de presa al Executivului, citat de News.ro.

De asemenea, seful Executivului a punctat faptul ca energia si apararea sunt doua dintre domeniile cu potential de dezvoltare a relatiilor comerciale bilaterale, subliniind deschiderea Guvernului pentru demararea unor proiecte si in alte sectoare.

Guvern
Grindeanu a precizat ca Guvernul pe care il conduce si-a inteles rolul de partener al mediului de afaceri, bazat pe deschidere, dialog si flexibilitate.

"Ne bazam pe sprijinul Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci pentru a facilita relatia dintre investitorii romani si autoritatile turce, la fel cum ne bazam pe faptul ca Asociatia ne va semnala orice problema pe care o intampina aici oamenii de afaceri turci in deschiderea sau derularea investitiilor. Prin dialog constant gasim solutiile cele mai potrivite", a aratat premierul.

Totodata, reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci si-au exprimat dorinta de a-si extinde afacerile in Romania, anuntand o serie de investitii concrete pentru perioada imediat urmatoare, care vor duce la crearea catorva sute de locuri de munca.

Conform sursei citate, investitorii turci si-au aratat multumirea pentru atitudinea deschisa a Guvernului Romaniei fata de mediul de afaceri, dar si increderea ca masurile luate de Executiv vor avea un impact pozitiv asupra economiei si societatii in general.

"Sunt cetatean turc, dar sunt si cetatean roman, ca de altfel aproape 90% dintre membrii Asociatiei noastre. Iubesc aceasta tara si tocmai de aceea tinem sa ne dezvoltam investitiile aici, in beneficiul comun al statului roman si al companiilor noastre", a declarat Murat Demiray, presedinte al Asociatiei.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri si Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, prezent de asemenea la intalnire, a mentionat ca a avut deja contacte cu reprezentantii comunitatii de afaceri turce, iar discutiile s-au purtat in sensul in care ministerul sa reprezinte un punct integrator de contact pentru a facilita investitiile straine in Romania.

Articol recomandat de sport.ro
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: "Așa se explică"
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: "Așa se explică"
Citește și...
Turcia a suspendat contactele la nivel inalt cu Olanda si a interzis accesul in tara al ambasadorului olandez
Turcia a suspendat contactele la nivel inalt cu Olanda si a interzis accesul in tara al ambasadorului olandez

Masuri extreme luate de Turcia. Vicepremierul turc a anuntat luni seara ca Turcia nu-i va permite ambasadorului olandez sa se intoarca la Ankara si a suspendat relatiile politice la nivel inalt intre cele doua tari, relateaza AFP.

Scandal diplomatic. Ministrul turc pentru UE anunta ca Turcia va impune,
Scandal diplomatic. Ministrul turc pentru UE anunta ca Turcia va impune, "cu siguranta, sanctiuni" Olandei

Turcia va impune, „cu siguranta, sanctiuni” vizand Olanda, a declarat luni ministrul turc pentru Afaceri Europene Omer Celik, fara a oferi detalii, relateaza Reuters.

Razboi diplomatic intre Ankara si Haga. Erdogan avertizeaza Olanda ca va plati si o numeste
Razboi diplomatic intre Ankara si Haga. Erdogan avertizeaza Olanda ca va plati si o numeste "republica bananiera"

Conflictul intre Olanda si Turcia se agraveaza, dupa ce doi ministri ai lui Erdogan au primit interdictie de la autoritatile de la Haga. 

Criza diplomatica intre Olanda si Turcia: ministru interzis, ambasada inchisa. Erdogan:
Criza diplomatica intre Olanda si Turcia: ministru interzis, ambasada inchisa. Erdogan: "Sunt urmasi ai nazistilor"

Un ministru turc a fost oprit de politie sa intre in Consulatul de la Rotterdam, iar autoritatile din Turcia au inchis Ambasada si Consulatul olandez din Turcia.

Turcia da un ultimatum dur Europei: criza migrantilor ar putea reincepe. Erdogan acuza de
Turcia da un ultimatum dur Europei: criza migrantilor ar putea reincepe. Erdogan acuza de "nazism" mai multe state UE

Turcia ameninta ca va renunta la toate acordurile cu UE, inclusiv la cel privind migrantii

Recomandări
Ploi, ninsori și viscol în mai multe regiuni din România. HARTA zonelor afectate de vreme severă
Ploi, ninsori și viscol în mai multe regiuni din România. HARTA zonelor afectate de vreme severă

ANM a anunțat joi dimineață că urmează ploi, ninsori și chiar viscol în zonele de munte, începând de vineri dimineață.

Incendiile din jurul Los Angeles, în imagini. Rafalele de până la 160 km/h au transportat jarul la kilometri depărtare. FOTO
Incendiile din jurul Los Angeles, în imagini. Rafalele de până la 160 km/h au transportat jarul la kilometri depărtare. FOTO

Cel puţin cinci persoane au murit în incendiile puternice care lovesc miercuri în jurul oraşului Los Angeles şi care acum devastează în prezent dealurile de la Hollywood, purtate de vânturi puternice.  

Motivarea CAB în cazul lui Călin Georgescu. Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale
Motivarea CAB în cazul lui Călin Georgescu. Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale

Curtea de Apel Bucureşti a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.