Turcia da un ultimatum dur Europei: criza migrantilor ar putea reincepe. Erdogan acuza de "nazism" mai multe state UE

Dată publicare: 11-03-2017 12:45
Dată actualizare: 14-03-2017 07:36


migranti salvati de paza de coasta din Turcia

Turcia ameninta ca va renunta la toate acordurile cu UE, inclusiv la cel privind migrantii

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sambata ca acordurile cu Uniunea Europeana, inclusiv un acord pentru limitarea afluxului de migranti, vor fi puse in pericol, daca blocul nu va respecta promisiunea de liberalizare a vizelor pentru turci, relateaza Reuters.

Intr-un interviu acorda CNN Turk, Cavusoglu a explicat ca Turcia va prezenta un text final blocului comunitar, potrivit caruia “fie va fi anulat totul, inclusiv liberalizarea vizelor si acordul privind migrantii, fie va fi implementat”.

Turcia si UE au convenit anul trecut asupra unui acord pentru a limita numarul record de migranti din Europa, in schimbul a miliarde de euro asistenta pentru Ankara si ridicarea vizelor de calatorie pentru cetatenii turci, daca tara indeplineste toate conditiile necesare.

CAVUSOGLU NU A FOST LASAT SA ATERIZEZE IN OLANDA

Olanda i-a interzis sambata avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu sa aterizeze la Rottterdam – cea mai recenta dovada a tensiunilor diplomatice generate intre Ankara si Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor presedintelui, relateaza AFP. Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a reactionat imediat, numind Olanda un “vestigiu al nazismului” si amenintand cu interdictii de calatorie pentru diplomatii olandezi.

“Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascisti”, a declarat presedintele turc in marja unui miting organizat la Istanbul. “Puteti sa ii interziceti ministrului nostru de Externe sa zboare, dar, incepand de acum, sa vedem cum vor ateriza zborurile voastre in Turcia”, a adaugat el.

Cavusoglu a anuntat ca va merge sambata la Rotterdam, in pofida deciziei autoritatilor olandeze de a nu-i permite sa faca in oras campanie pentru referendumul din 16 aprilie, din Turcia. Primarul Rotterdamului a dat, insa, asigurari vineri ca ministrul turc este liber sa vina in oras.

Vizite ale ministrilor turci in diverse tari din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabara ”da” in referendumul cu privire la o sporire ale puterilor presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au provocat o nemultumire in aceste state. Acest subiect a ajuns tema de campanie in alegerile legislative din Olanda, unde Geert Wilders, liderul extremei drepte, a cerut interzicerea intrarii pe teritoriul tarii a membrilor Guvernului turc.
 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO