Cine sunt oamenii pentru care Ungaria vrea sa construiasca un zid de 177km. Au platit 10.000 de euro sa ajunga pana aici

refugiati, Siria

Guardian prezinta un reportaj impresionant din mijlocul refugiatilor pe care Ungaria vrea sa-i tina departe de UE cu un gard de 4 metri.

La 500 de metri de granita cu Ungaria, 15 refugiati sirieni isi fac planurile pentru a ajunge in Uniunea Europeana. "Granita dintre Grecia si Macedonia a fost usoara, cel mai greu e sa ajungi in Ungaria". Sirienii povestesc pentru Guardian cum eviti sa fii detectat de senzorii de caldura ai politiei de frontiera din Ungaria. E o zona in care risti sa fii ucis de colegii de drum daca aprinzi o tigara care poate porni alarma.

Ungurii s-au saturat insa de imigranti si vor sa rezolve problema cu un gard. Unul inalt de 4 metri care sa acopere intreaga granita de 177km cu Serbia. O granita care vine la capatul unui drum purtat pe jos, cu autobuzul, cu barca, cu feribotul si cu trenul de toti cei care vin in aceasta directie din Siria, dar si din Afganistan sau Iran. Cu totii trec intai prin Turcia, iar apoi prin Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria. Un traseu care in mod evident ar putea fi scurtat prin Bulgaria si Romania, dar care pare mult mai simplu atunci cand traverseaza tari mai multe tari non-UE.

"E un pas necesar, trebuie sa oprim valul de imigranti", a spus Zoltan Kovacs, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Budapesta pentru Guardian. Oamenii lui Orban justifica zidul prin cei 50.000 de imigranti care ar fi transformat Ungaria in cea mai afectata tara din acest punct de vedere.

Raspunsul celor care se afla la granita? "Suntem sirieni! Putem sa rezolvam orice, am conceput prima limba scrisa, putem sa le spargem si zidul. Daca vor folosi electricitate, ne punem manusile si il vom taia", spune Mohamed Hussein, un farmacist de 23 de ani. De altfel, printre refugiati sunt oameni de afaceri si doctori, cu totii goniti din tara de un razboi care le-a luat totul.

Citește și
ungaria - stiri
Ungaria ridica un gard de 4 metri pe 175 de kilometri de granita. Reactia Serbiei: "Suntem surprinsi si socati"
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Oameni educati si cu bun simt, ajunsi sa traiasca din apa murdara a puturilor pe care le pot folosi. "Luati, va rog, asta", le-a spus Yama Nayab, un chirurg afgan, jurnalistilor Guardian, oferindu-le o cana de apa murdara. "In Afganistan, e de datoria noastra sa le oferim mancare oaspetilor". E departe de casa si amenintat cu un zid care sa il tina departe de UE, dar tot nu e mai rau ca acasa. In Afganistan a fost injunghiat de 4 ori de talibani doar pentru ca lucra in Armata ca medic. "Paganii si americanii au pus aici un Guvern si tu lucrezi pentru acest Guvern!" i-au reprosat acestia inainte sa incerce sa-l omoare.

Au platit 10.000 de euro pentru a ajunge ei, iar o calauza le directioneaza drumul din acest moment. Unii povestesc ca au fost impuscati pe drum, in Iran, iar altii povestesc de cum au fost jefuiti si batuti de politia locala in Bulgaria. Dar au ajuns pana aici, iar odata ajunsi dincolo de granita cu Ungaria anunta clar: "Zidul asta ... nu-l vom accepta!".

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Explicatia lui Viktor Orban pentru decizia controversata de a pune gard la granita cu Serbia:Nu vom astepta solutia europeana
Explicatia lui Viktor Orban pentru decizia controversata de a pune gard la granita cu Serbia:Nu vom astepta solutia europeana

Premierul ungar Viktor Orban si-a sustinut in timpul summitului Grupului de la Visegrad, desfasurat vineri la Bratislava, decizia de a ridica la granita tarii sale cu Serbia un gard pentru a opri imigrantii clandestini, relateaza Agerpres.

Ungaria ridica un gard de 4 metri pe 175 de kilometri de granita. Reactia Serbiei:
Ungaria ridica un gard de 4 metri pe 175 de kilometri de granita. Reactia Serbiei: "Suntem surprinsi si socati"

Ungaria a decis miercuri sa inchida “fizic” granita cu Serbia si intentioneaza sa construiasca un gard inalt de patru metri de-a lungul celor 175 de kilometri de granita comuna intre cele doua tari.

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice
Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice

Autorităţile monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii.

Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”
Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”

Diana Șoșoacă a avut, miercuri, un discurs antivaccinist în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri pe tema variolei maimuței (Mpox) și a măsurilor pe care Uniunea Europeană ar trebui să le ia în fața acestei boli.