Irina Socol a fost arestata preventiv. Anchetatorii o acuza pe sefa SIVECO de organizarea sistemului de evaziune

Ultima actualizare: 12-09-2014 07:10

Presedintele Siveco Romania, Irina Socol, a fost arestata, marti, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor.

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa de instanta pentru Aurora Ecaterina Crusti, presedintele comercial adjunct al Siveco Romania. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit Mediafax.

Irina Socol ar fi pus la punct mecanismul evazionist

Presedintele Siveco, Irina Socol, este cea care a pus bazele mecanismului evazionist in care a angrenat firma pe care a infiintat-o, dupa atragerea mai multor complici, vizati si ei de ancheta procurorilor, sustine DNA.

In referatul cu propunerea arestarii preventive, a presedintei Siveco, transmis unui judecaator de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti, se arata ca Socol este cea care a demarat actiunile de evaziune in cadrul comercializarii de programe informatice.

Surse judiciare au precizat, marti, pentru MEDIAFAX, ca aceasta nu a recunoscut nimic in fata anchetatorilor, iar apararea acesteia a solicitat studiul intregului dosar.
In documentul citat, procurorii arata ca persoanele audiate luni in acest caz, martori si complicii sefei Siveco, au recunoscut si au prezentat pe larg modul in care a fost conceput si derulat planul infractional.

"Fiind audiati, suspectii Dumitru Constantinescu si Tiberiu Grabany au recunoscut comiterea faptelor retinute in sarcina acestora, respectiv faptul ca au facturat servicii fictive catre Siveco Romania, precum si faptul ca toate achizitiile inregistrate in contabilitatea celor sase societati care au facturat servicii catre Siveco Romania sunt fictive. In acest sens, suspectul Tiberiu Grabany a aratat ca a infiintat societatile Softconstruct Expert, Gramold Constructing, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv si Future Soft Service la solicitarea inculpatei Irina Socol, in scopul de a factura servicii fictive catre Siveco Romania. Pentru aceasta, inculpata Socol -a pus in legatura pe inculpatul Grabany cu inculpata Aurora Ecaterina Crusti. Conform intelegerii,Grabany a emis facturi fiscale false catre Siveco Romania a caror contravaloare a incasat-o prin contul bancar. Dupa primirea banilor, suspectul Dumitru Constantinescu si inculpatul Tiberiu Grabani au retras banii in numerar si apoi au restituit banii inculpatei Crusti", se arata in documentul citat.

Anchetatorii arata ca, pentru ajutorul acordat sefei Siveco, "din sumele restituite catre inculpata Aurora Ecaterina Crusti, suspectul Dumitru Constantinescu si inculpatul Tiberiu Grabani primeau un procent de 3%, drept rasplata pentru serviciile fictive facturate".

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (PCAB), au retinut-o, marti dimineata, pe Irina Socol, presedinte si actionar al Siveco Romania, si pe Aurora Ecaterina Crusti, presedintele comercial adjunct al Siveco Romania, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, in care cu o zi in urma au fost facute perchezitii.
Ceilalti suspecti din dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice vor fi cercetati in libertate, dupa ce, la audierile de luni, majoritatea lor si-au recunoscut faptele, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

In cazul unuia dintre suspecti a fost dispusa cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

Alte 10 persoane, implicate in acelasi dosar de evaziune fiscala, vor fi cercetate in libertate. Anchetatorii sustin ca 10 milioane de euro s-ar fi plimbat intre SIVECO, una dintre cele mai mari companii de software, si zeci de firme fantoma.

"Activitatea la negru s-ar fi desfasurat timp de 3 ani", spun procurorii, care sustin ca pentru a scapa de taxe si impozite, SIVECO Romania ar fi facut afaceri inclusiv cu tiganii din Sintesti.

Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 3 milioane de euro.

Procurorii au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele Irinei Socol, dar si pe numele unei alte persoane vizate in acest dosar.

Cele doua persoane retinute urmeaza sa fie duse la instanta cu propunerea de arestare preventiva.

Audierile de luni, la care au fost luate declaratii si unor martori, au fost facute dupa ce politistii si procurorii au perchezitionat sediile mai multor firme, printre care si cel al societatii SIVECO, în cadrul unor cercetari pentru evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.

Potrivit Politiei Romane, perchezitiile au fost facute la sapte adrese din Bucuresti si din judetele Ilfov si Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspectilor si sediile unor societati comerciale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO