Cine sunt viitorii ministri ai lui Trump. Un general pro-Putin la Aparare, politicieni ostili NATO - in fruntea diplomatiei

Michael Flynn si Donald Trump

Daca nu mai exista dubii privind numele viitorului presedinte al SUA, nu se stie inca cine vor fi ministrii sai. Se vehiculeaza insa nume care ar trebui sa-i ingrijoreze pe romani.

Analistii POLITICO, unul dintre cele mai bine bine informate grupuri mass-media de la Washington, au incercat sa prezica cine va face parte din viitorul cabinet Trump. Ei sustin ca ar putea fi unul dintre cele mai neobisnuite guverne din istoria moderna a SUA, deoarece Trump a promis ca va aduce in cele mai inalte functi magnati ca el, pe de o parte, iar pe de alta parte exista temerea ca multe nume mari se vor feri sa faca parte din guvernul lui, iar femeile il vor evita complet, din cauza comentariilor sexiste ale viitorului presedinte.

Robert Kaplan: "Cu Trump presedinte, va trebui sa va temeti de Rusia". Metodele folosite de agentii lui Putin in Romania

Pentru romani, probabil cel mai important membru al guvernului e secretarul de stat, adica ministrul de externe, mai ales ca Trump a declarat in trecut ca NATO este “invechit”si scump ca statele membre trebuie sa contribuie mai mult la costurile Aliantei „Iar daca nu vor face asta, Statele Unite trebuie sa fie gata sa le lase se se apere singur”, a spus viitorul lider al SUA

Newt Gingrich, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, ar putea deveni secretar de stat, el fiind cel mai important sustinator al lui Trump in Partidul Republican. Gingrich a declarat recent ca statele membre NATO „ar trebui sa isi faca griji privind implicarea noastra indiferent de context”, precizand ca, de pilda, „se va gandi serios” inainte de a ajuta Estonia in cazul unei invazii rusesti.

Citește și
Donald Trump
Discursul NATIONALIST al lui Trump. Cum s-ar "lepada" de Europa in cazul unui atac al Rusiei si laude la adresa lui Erdogan
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

De asemenea, Gingrich a declarat ca extinderea NATO in tarile baltice a fost "o decizie emotionala, care a sporit paranoia Rusiei". Politicianul a spus chiar ca unele state din Alianta "sunt o sursa de slabiciune" si ca "se va gandi inainte sa riste un razboi nuclear pentru un loc care e practic o suburbie a Sankt Petersburg".

Un alt nume vehiculat este cel al senatorului Bob Corker (foto jos), un adept al implicarii SUA in Irak si Afganistan. Corker a declarat ca nu e complet de acord cu Trump in privinta rolului NATO, considerand ca Alianta „este fundamentala”, dar ca e de parare ca multe state europene nu contribuie suficient la apararea comuna, dand exemplul Germaniei. In 2014, Corker a vizitat Romania si s-a intalnit cu presedintele de atunci, Traian Basescu. El a fost si unul dintre initiatorii legii prin care Ucraina, R. Moldova si Georgia au obtinut statutul de aliat al Statelor Unite fara sa fie membri NATO.

In fine, o a treia optiune pentru postul de secretar de stat este John Robert Bolton, fost ambasador al SUA la ONU, un diplomat de cariera. Cunoscut ca un critic al politicii externe a administratiei Obama, Bolton promoveaza o politica mai flexibila fata de Iran si Coreea de Nord. El a criticat dur pozitia lui Trump fata de NATO. „Daca tancurile rusesti intr-o republica baltica si tu decizi sa te gandesti daca atacul era justificat sau nu, vor ajunge la Marea Baltica inainte sa deschizi dosarul”, declara Bolton in iulie. „Daca cineva crede ca nu se poate baza pe tine, atunci nu se va baza, iar asta nu se aplica doar al NATO”.

Si postul de secretar al Apararii este extrem de important pentru romani, iar aici Trump l-ar putea numi pe senatorul Jeff Sessions (foto jos), care i-a sustinut neconditionat in campania electorala. Sessions nu e totusi un prieten al Rusiei si nici un critic al NATO, chiar daca cere ca si tarile europene sa investeasca in aparare proportional cu SUA.

Se mai vorbeste si despre Stephen J. Hadley, fost consilier al lui George W. Bush, ostil intaririi puterii Kremlinului. De asemenea, foarte alarmant pentru Romania, pe lista apare si numele generalului in rezerva Mike Flynn, fost sef al spionajului miltar american care ar avea insa nevoie de o dispensa din partea Congresului. Flynn este considerat pro-rus, fiind un invitat obisnuit al postului Russia Today si chiar invitat la un dineu cu Putin in 2015 (foto jos). Generalul este adeptul cooperarii intre Washington si Moscova pentru rezolvarea situatie din Siria si eliminarea Statului Islamic.

In fruntea trezoreriei, Trump ar putea numi un fost sef de la Goldman Sachs, Steven Mnuchin, iar la Interne, pe Forrest Lucas, director si fondator al unei companii petroliere. Procuror general ar putea deveni fostul primar al New York-ului, Rudolf Giuliani sau guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie (foto jos).

 

Un nume extrem de controversat vehiculat pentru postul de secretar al Securitatii Interne este cel al lui David Clarke, seriful comitatului Milwaukee. Iar la Agricultura este in carti Sid Miller, politicianul care a catalogat-o pe Hillary Clinton drept „o pi...a”. In fine, departamentul Educatiei ar putea fi desfiintat sau dat pe mana lui Ben Carson.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
300.000 de militari NATO, in alerta de grad ridicat din cauza Rusiei.
300.000 de militari NATO, in alerta de grad ridicat din cauza Rusiei. "Cea mai mare desfasurare de la Razboiul Rece"

NATO isi intareste fortele din Europa cu un nou esalon gata sa intervina in cazul unei agresiuni a Kremlinului asupra flancului estic al Aliantei

Discursul NATIONALIST al lui Trump. Cum s-ar
Discursul NATIONALIST al lui Trump. Cum s-ar "lepada" de Europa in cazul unui atac al Rusiei si laude la adresa lui Erdogan

Candidatul republican la presedintie, Donald Trump, a declarat miercuri ca el nu ar apara automat tarile baltice in cazul unui atac al Rusiei, ci ar analiza mai intai contributiile lor la NATO, relateaza New York Times.

"NATO este invechit". Declaratia facuta de Donald Trump inaintea Summit-ului nuclear de la Washington

Trump si-a intensificat criticile la adresa NATO, cerand o 'reajustare' a Aliantei in contextul luptei antiteroriste, semnaland ca ar putea permite Japoniei si Coreii de Sud sa-si construiasca propriile arme nucleare pentru a nu mai depinde de SUA.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.