Cea mai importanta scrisoare din istoria Americii: "Tati, de ce albii se poarta asa de rau cu oamenii de culoare?"

SUA

In 1963, pastorul Martin Luther King Jr., a carui nastere a fost sarbatorita in SUA pe 15 ianuarie, se afla in spatiile gratiilor in Alabama, din cauza sustinerilor sale fata de drepturile omului.

In timp ce se afla in inchisoare, scrie New York Daily News, el a fost tinta unor critici lansate de 8 clerici albi, care au caracterizat protestele si demonstratiile sale drept "neinteligente si premature". King le-a raspuns cu un text care este cunoscut astazi sub numele de "Scrisoarea din Inchisoarea Birmingham", precizand urmatoarele: "Cred ca e usor pentru cei care nu au simtit niciodata intepaturile jignitoare ale segregatiei sa spuna 'Asteapta'".

Textul aceastei scrisoari este considerat in prezent ca fiind unul dintre cele mai importante din istoria Americii. Iata un fragment in care pastorul Martin Luther King Jr. explica de asteptarea ar fi fost "neinteligenta si prematura".

"Insa cand vezi multimi furioase linsandu-ti mamele si tatii cand au chef si inecandu-ti surorile si fratii la orice capriciu; cand ai vazut politisti plini de ura care te injura, te lovesc, te brutalizeaza si chiar iti ucid fratii si surorile fara impunitate; cand vezi majoritatea vasta a celor 20 de milioane de frati negri sufocandu-se in aerul saraciei al unei societati influente; atunci cand ti se impleticeste limba in gura si te balbai cand incerci sa-i explici fiicei tale de 6 ani de ce nu se poate duce intr-un parc public de distractii, caruia i s-a facut reclama la televizor, si vezi lacrimi in ochii ei cand i se spune ca Funtown este inchis pentru copiii de culoare, si vezi ca norii depresiei de inferioritate incep sa se formeze in micul ei cer mental, si vezi ca personalitatea ei incepe sa fie distorsionata de inconstient, care se inversuneaza impotriva albilor; cand trebuie sa inventezi un raspuns pentru fiul tau de 5 ani care intreaba cu un patos agonizant: "Tati, de ce albii se poarta asa de rau cu oamenii de culoare?"; cand calatoresti prin tara si esti iti dai seama ca trebuie sa dorimi intr-un colt al masinii, pentru ca niciun motel nu te primeste; cand esti umilit zi si noapte prin semnele pe care scrie "alb" si "de culoare"; cand numele de familie devine "cioroi", al doilea nume devine "baiete" (indiferent de varsta pe care o ai), iar numele mic devine "John", iar sotia si mama ta nu sunt niciodata respectate cu tilul de "doamna"; cand esti hartuit ziua si esti vanat noaptea de faptul ca esti un "Negru", traind constand in varful picioarelor, niciodata nestiind ce urmeaza sa se intample, si esti infectat de frica si resntimente, cand te lupti pentru totdeauna cu sensul degenerat al cuvantului "al nimanui", atunci veti intelege de ce noi consideram ca este greu de asteptat."

Citește și
Martin Luther King Jr.
Poza simbol pentru cazul care a impartit SUA in doua: Martin Luther King Jr. purtand o gluga

Pastorul american de culoare Martin Luther King Jr. s-a nascut la 15 ianuarie 1929. El a fost o personalitate de prim plan a luptei pentru apararea drepturilor civile ale populatiei de culoare. Totodata, Martin Luther King Jr. este laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Pastorul a fost asasinat la 4 aprilie 1968, la 39 de ani.

Martin Luther King a primit in 1964 o scrisoare "anonima" de la FBI, care-l acuza ca era "un animal anormal"

O scrisoare plina de ura trimisa de FBI lui Martin Luther King in 1964 si publicata integral recent il denunta pe pastor drept "un diavol, un animal anormal" si-l ameninta cu dezvaluirea unor infidelitati, aparent cu scopul de a-l impinge la sinucidere. Scrisoarea - trimisa ca anonima - este scrisa la masina de scris. Senatul american a confirmat ca provine de la FBI.

Ea era menita sa-l faca sa creada ca a fost trimisa de catre un militant din cadrul miscarii pentru drepturi civice, in text aparand expresia "noi, persoanele de culoare". Aceasta scrisoare deosebit de virulenta, de o pagina, trimisa campionului drepturilor civice in 1964, il acuza ca este un "impostor", "glont", "diavol, un animal anormal". Acest document, publicat integral pentru prima data de catre The New York Times, ilustreaza ostilitatea politiei federale americane, condusa la acea vreme de catre implacabilul J. Edgar Hoover, fata de miscarea pentru drepturi civice a lui Martin Luther King.

Potrivit ziarului, scrisoarea a fost scrisa de catre un adjunct al lui Hoover, William Sullivan, si a fost trimisa lui MLK impreuna cu o inregistrare audio care dovedeste ca pastorul avea o relatie extraconjugala. "Asculta-te, dezgustatorule, animal anormal", este indemnat in scrisoare. "Ai fost inregistrat, (ti s-au inregistrat) toate adulterele, orgiile sexuale, de mult timp. Ai aici un mic esantion", se mai rata in misiva. "Nu-ti mai ramane decat un singur lucru de facut, stii tu care", se arata in continuare in scrisoare, aparent un indemn la sinucidere.

Atunci cand a primit aceasta misiva, Martin Luther King i-a spus unui prieten ca cineva vrea sa-l ucida. "Nu poti sa crezi in Dumnezeu si sa faci ceea ce faci", este acuzat in scrisoare.

Misiva releva cat de paranoic devenise FBI sub jugul lui J. Edgar Hoover, al carui nume a fost dat cladirii uriase in care functioneaza in prezent sediul politiei federale la Washington. Hoover considera ca Martin Luther King era influentat de catre comunisti. MLK il acuza, in schimb, ca nu poate sa puna capat violentelor asupra persoanelor de culoare in statele segregationiste din Sud.

In 1963, Martin Luther King a sustinut cel mai cunoscut discurs al sau, "I have a dream", la Washington, la un miting urias. Acest mars a deschis calea catre Civil Rights Act, in 1964, prin care au fost scoase in afara legii principalele discriminari rasiale.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Washington Post recunoaste ca a
Washington Post recunoaste ca a "dat-o in bara" la 50 de ani dupa ce a ratat 4 cuvinte legendare

La 50 de ani distanta de la discursul memorabil tinut de Martin Luther King in fata celor care l-au urmat in marsul de la Washington, cel mai important ziar local recunoaste ca a "dat-o in bara".

Poza simbol pentru cazul care a impartit SUA in doua: Martin Luther King Jr. purtand o gluga
Poza simbol pentru cazul care a impartit SUA in doua: Martin Luther King Jr. purtand o gluga

Prostestele declansate pe strazi in mai multe orase din SUA in urma deciziei controversate de a-l achita pe George Zimmerman, acuzat ca a ucis un tanar de culoare, se duc si in online.

Martin Luther King, ucis pentru o recompensa de 100.000 de dolari oferita de Ku Klux Klan
Martin Luther King, ucis pentru o recompensa de 100.000 de dolari oferita de Ku Klux Klan

Martin Luther King ar fi fost ucis deoarece grupul Ku Klux Klan pusese o recompensa pe capul lui de aproximativ 100.000 de dolari, potrivit unei carti citate de Daily Mail in editia electronica.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Filmul atacului terorist din Germania, soldat cu 5 morți și peste 200 de răniți. Mărturia cutremurătoare a unei martore
Filmul atacului terorist din Germania, soldat cu 5 morți și peste 200 de răniți. Mărturia cutremurătoare a unei martore

Germanii au comemorat sâmbătă victimele atacului în care un medic a intrat cu maşina în mulţime într-un târg de Crăciun în aer liber, ucigând cinci persoane şi rănind alte 200.