Alegeri in Franta. Care sunt cele mai importante calitati si defecte ale candidatilor Marine Le Pen si Emmanuel Macron
Din cei 11 candidati la alegerile prezidentiale din Franta, Marine Le Pen si Emmanuel Macron sunt singurii politicieni cu sanse reale sa ajunga in turul al doilea al acestei competitii electorale deosebite de importante inclusiv pentru viitorul UE.
Iata cele mai importante caracteristici politice si profesionale ale celor doi candidati, potrivit unor fise biografice intocmite de Reuters, AFP si Associated Press, preluate de News.ro.
Cine este Marine le Pen, mostenitoarea extremei-dreapta din Franta
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fiica a patriarhului extremei-drepte franceze, initiata de la o varsta frageda in rigorilor vietii partidului, Marine Le Pen si-a lansat cariera politica avand ca ambitie proclamata sa ajunga la Elysee, iar in 2017 are mai multe sperante ca niciodata, relateaza Reuters.
Pentru a reusi ceea ce tatal sau a esuat timp de 40 de ani, europarlamentara si-a remaniat partidul, Frontul National (FN), cu pretul unei crize politico-familiale.
Succesul sau esecul acestei strategii, pusa in scena dupa intronizarea sa la conducerea FN, in 2011, se va putea masura dupa amploarea rezultatului sau in viitoarele alegeri prezidentiale, la cinci dupa turul de incalzire, din 2012.
Analistii spun ca exista doua posibilitati : fie va da peste cap ierarhia obisnuita, fie nu va reusi sa obtina o crestere importanta a scorurilor obisnuite ale extremei-drepte si va demonstra inca o data soliditatea “plafonului de sticla” cu care continua sa se loveasca partidul sau.
Le Pen a dramatizat miza scrutinului: “o alegere a civilizatiei”, a spus ea in deschiderea discursului de lansare a campaniei sale, pe 5 februarie, la Lyon.
In concluzie, primul tur de scrutin al alegerilor va fi un test pentru “mostenitoarea” crescuta in sudul Parisului, apoi in parcul Montretout (Hauts-de-Seine), intotdeauna in umbra lui Jean-Marie Le Pen, de la care a mostenit, pe langa nume, aplombul si arta de a tine un public captivat.
Din trei fiice, ea, cea mai mica, absolventa a Facultatii de Drept si cea mai ambitioasa, s-a impus drept custode al marcii “Le Pen”, cea mai promitatoare dintre mostenitoare si singura ca nu s-a speriat in momentul divizarii FN, in 1998-1999, intre “legitimisti” si disidentii pro-Bruno Megret.
In 1993, la numai 24 de ani, Marine Le Pen si-a inceput cariera politica, printr-o candidatura la legislativele din Paris. In 1998, a intrat in biroul juridic al formatiunii si in acelasi an, a pus capat scurtei sale cariere in Barou.
In acea perioada, in care avea inca parul lung, ea urma linia si opiniile tatalui sau. “Incerc cu disperare sa gasesc subiecte in care nu sunt de acord cu el. Dar nu reusesc. Voi reusi insa, la un moment dat”, spunea ea intr-un reportaj realizat de France 2 inainte de legislativele din 2002.
"NASTEREA A CEVA"
Campania prezidentiala din acel an i-a oferit ocazia sa ajunga in lumina reflectoarelor, pe platourile de televiziune si sa isi demonstreze verva, mai eficienta decat tonul uneori pompos al lui Bruno Gollnisch, profesor cu ochelari rotunzi considerat pana atunci succesor al lui Jean-Marie Le Pen.
In seara de 21 aprilie 2002, imaginile cu bucuria sa cand a aflat ca tatal sau s-a calificat in al doilea tur de scrutin au facut inconjurul lumii. “Este nasterea a ceva”, spunea ea.
A fost adevarat in special pentru ea, care de atunci a inceput sa urce in ierarhia FN. In 2003 a devenit vicepresedinte, iar in ianuarie 2011 a devenit presedinte, invingandu-l detasat pe Bruno Gollnisch in alegerile interne.
De atunci, a inceput sa se detaseze de traditia liderilor de extrema-dreapta, care au practicat o politica de aventurieri, mai degraba decat de invingatori, cu un discurs de tribuni mai degraba decat de oameni de stat. A promis sa isi duca formatiunea pe cele mai inalte culmi.
Pentru a reusi, Marine, cum ii spun apropiatii, reia o strategie testata deja in istoria FN, oferindu-i, pe cat posibil, atuurile respectabilitatii si seriozitatii.
Cu cateva exceptii, renunta la discursurile care aminteau de regimul de la Vichy, mizeaza pe scrutinele locale pentru a-si forma o retea de alesi si promoveaza in jurul ei un grup de sustinatori loiali.
Vesela, plina de viata si muncitoare, Marine Le Pen se ocupa apoi de imaginea sa. Incepe sa se imbrace mai mult in camasi albe, sobre, asortate cu sacouri in culori inchise. In discurs, incepe sa mizeze tot mai mult pe faptul ca sunt putine femei si mame pe scena politica franceza.
In 2015, sfarseste prin a-l exclude pe Jean-Marie Le Pen, care nu a respins niciodata declaratiile sale privind folosirea camerelor de gazare, “detaliu” in istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial, potrivit lui, si care continua declaratiile incompatibile cu un partid care incearca sa scape de eticheta de “diabolic”.
TRADARE
Intr-o familie cu o istorie agitata, in care apropiere si “excomunicarea” nu sunt rare, ruptura ia proportii de tragedie clasica.
« Mi-e rusine ca presedinta Frontului National imi poarta numele. si imi doresc sa piarda cat mai repede posibil”, spunea Jean-Marie Le Pen pe Europe 1, care o acuza pe fiica sa de “tradare”, dupa suspendarea biroului executiv al partidului.
Cu toate acestea, strategia lui Marine Le Pen da roade in 2012: 17,90% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, aproape 25% din sufragii la europarlamentarele din 2014, aproape 28% la regionalele din 2015.
Visul sau pentru o campanie fara scandaluri, desfasurata sub semnul unei “Frante linistite”, s-a destramat in ultimele saptamani. Cu toate acestea, scandalurile – inclusiv acuzatiile ca FN si-a platit unii colaboratori, ilegal, din fonduri de la Parlamentul European – par sa nu fi avut nici un efect asupra sondajelor.
Insa dosarul o plaseaza pe Marin Le Pen, in varsta de 48 de ani, sub amenintarea unei inculpari, care nu poate, insa, sa fie pronuntata deocamdata, pentru ca refuza sa se prezinte la audieri in timpul campaniei.
Aceste probleme, despre care FN sustine ca dovedesc faptul ca justitia incearca sa ingenuncheze partidul, au atras atentia si asupra mai multor apropiati ai candidatei, inclusiv Frédéric Chatillon et Axel Loustau, care in tinerete a facut parte din gruparea de extrema-dreapta radicala GUD.
Fara sa vrea, Marine Le Pen a trezit amintirea tatalui sau, atunci cand a negat orice responsabilitate a Frantei pentru strangerea evreilor deportati in lagarele naziste, declansand un val de critici.
Aceasta controversa a amintit, la finalul unei campanii dificile, ca Marine Le Pen nu a iesit inca, in totalitate, din umbra parintelui sau.
Care sunt politicile propuse de Marine Le Pen
Presedinta Frontului National, Marine Le Pen, si-a expus politicile intr-un manifest al celor 144 de promisiuni, pe care le va duce la indeplinire in eventualitatea castigarii unei curse imprevizibile pentru palatul Elysee. Printre cele mai importante promisiuni se numara iesirea din zona euro si organizarea unui referendum privind pozitia Frantei in Uniunea Europeana, relateaza Reuters.
Prezidentiabila de extrema-dreapta a cerut ca alegerile sa fie urmate de sase luni de negocieri cu partenerii europeni pentru a schimba radical pozitia Frantei in Uniunea Europeana.
De asemenea, aceasta doreste sa transforme blocul comunitar intr-o uniune ceva mai slaba de tari care pot coopera la un nivel limitat: fara o moneda comuna si abolirea zonei Schengen.
Marine Le Pen respinge normele bugetare europene, precum si preeminenta legislatiei blocului comunitar in comparatie cu legislatia nationala. La sfarsitul celor sase luni de negocieri, prezidentiabila de extrema-dreapta vrea sa organizeze un referendum privind pozitia Frantei in Uniunea Europeana.
De asemenea, aceasta va recomanda iesirea din blocul comunitar daca nu reuseste sa-l schimbe radical din interior, deci cel mai favorabil scenariu este un asa-numit ”Frexit”.
Marine Le Pen a promis ca va demisiona din pozitia de presedinte daca alegatorii francezi resping o iesire din Uniunea Europeana.
PARASIREA ZONEI EURO
Acest manifest nu prezinta detalii despre o eventuala iesire a francezilor din zona euro - care ar insemna pentru Marine Le Pen o redobandire a suveranitatii monetare a Frantei.
Presedinta Frontului National a explicat ca o retragere din zona euro poate sa fie discutata doar la sfarsitul celor sase luni de negocieri cu partenerii europeni si dupa alegerile generale din Germania.
Anterior, Marine Le Pen a declarat ca va iesi din zona euro doar daca aceasta alternativa este sustinuta de alegatorii francezi prin referendum, dar sondajele demostreaza o anumita reticenta fata de intoarcea la franc.
De asemenea, iesirea din zona euro ar putea sa fie insotita de o forma de cooperare monetara limitata, pentru ca executivul francez sa aiba posibilitatea de a gestiona rata de schimb valutar.
PRIMELE DOUA LUNI
Marine Le Pen a promis ca va scoate imediat tara din zona Schengen si va reintroduce controlul pasapoartelor la granitele cu vecinii europeni: Spania, Italia, Belgia, Luxemburg si Germania.
Printre cele zece reforme pe care le va introduce in primele doua luni se numara: expulzarea cetatenilor straini care sunt monitorizati de agentiile de informatii, retragerea cetateniei franceze pentru persoanele cu dubla cetatenie care au fost condamnate pentru jihadism, reducerea cu 10% a celor mai mici trei impozite pe venit si respingerea accesului la servicii sanitare de baza pentru imigrantii ilegali din Franta.
PROTECTIONISM SI ”PREFERINTA NATIONALA”
Marine Le Pen vrea ca doar companiile franceze sa aiba acces la licitatii publice, atat timp cat diferenta de pret nu este prea mare. De asemenea, asa-numitul ”protectionism inteligent” presupune introducerea unei taxe de 3% pentru importuri, respingerea tratelor comerciale internationale, rezervarea unor anumite drepturi doar pentru cetatenii francezi - inclusiv educatia gratuita.
Mai mult, firmele care angajeaza cetateni straini vor plati o taxa suplimentara, care va reprezenta pana la 10% din salariul angajatului.
SECURITATE SI APARARE
Presedinta Frontului National propune angajarea a peste 15.000 de politisti si construirea mai multor penitenciare pentru a gazdui alti 40.000 de detinuti din Franta.
De asemenea, cetatenii straini condamnati vor fi expulzati in mod automat.
in aceea ce priveste apararea, prezidentiabila de extrema-dreapta propune iesirea din comanda militara integrata a NATO, precum si suplimentarea cheltuielilor militare ale Frantei.
IMIGRATIE
Marine Le Pen vrea ca imigrantii ilegali sa nu aiba nicio sansa in ceea ce priveste obtinerea unui statut legal in Franta.
De asemenea, aceasta va reduce drastic numarul solicitarilor de azil facute din afara granitelor, iar persoanele nascute pe teritoriul tarii nu vor mai primi automat cetatenie franceza.
Migratia va fi limitata la 10.000 de persoane pe an.
REFERENDUM
Marine Le Pen vrea simplificarea procesului de organizarea a unui referendum, care ar putea sa fie initiat pe o problema concreta la cererea a 500.000 de cetateni din Franta.
Intre timp, numarul parlamentarilor va fi redus la jumatate in Adunarea Nationala.
TINTELE ECONOMICE
Prezidentiabila propune o crestere economica anuala de 2% pana in 2018, peste valoarea de 1,4% prevazuta de Banca Frantei. Frontul National sustine ca va reusi sa obtina o crestere economica anuala de 2,5% la finalul celor cinci ani de mandat la palatul Elysee.
Aceasta a promis taieri de taxe pentru locuinte, precum si cresterea ajutoarelor sociale.
Intre timp, gaura bugetara va fi acoperita prin economii generate de combaterea evaziunii fiscale si a fraudei, precum si prin schimbarea politicilor bugetare europene, printr-o noua politica de migratie si prin reformarea administrativa a Frantei.
Marine Le Pen sustine ca deficitul public se va reduce de la 4,5% pana la 1,3% pana la finalul mandatului din 2022. De asemenea, datoria externa va fi redusa la 89% din PIB.
TAIERI DE TAXE SI IMBUNATATIREA SISTEMULUI SOCIAL
Presedinta FN propune taieri drastice pentru impozitele pe salarii in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, precum si reducerea impozitului pe profit pentru aceleasi societati economice.
De asemenea, varsta de pensionare va fi redusa de la 62 la 60 de ani, iar administratia de extrema-dreapta promite suplimentarea ajutoarelor pentru persoanele varstnice din Franta.
Intre timp, alocatiile pentru copii vor fi acordate fara conditii suplimentare, iar preturile se vor reduce cu 5% pentru gaz si electricitate.
Saptamana de lucru va ramane la 35 de ore, iar autoritatile nu vor impozita orele suplimentare lucrate de francezi.
Insa, Le Pen va trebui sa castige si alegerile parlamentare din iunie daca vrea sa indeplineasca programul politic al Frontului National.
Cine este Emanuel Macron: un nonconformist si un ambitios cu o viata unica
Emmanuel Macron este prezentat adesea, de la o poveste de dragoste din adolescenta cu o profesoara si pana la ambitia sa mai recenta de a deveni presedinte, drept un nonconformist si un ambitios, trasaturi care ar putea sa faca din el viitorul lider la Frantei intr-un scrutin marcat de frustrari antisistem, scrie The Associated Press.
Acest reprezentant independent al centrului, in varsta de 39 de ani, le era necunoscut francezilor pana sa devina ministrul Economiei al lui Francois Hollande, in urma cu trei ani. El nu a fost ales vreodata in vreo functie. Cu toate acestea, este considerat favoritul in alegerile prezidentiale in doua tururi, duminica, pe 23 aprilie si pe 7 mai.
”Este un barbat care, la nevoie, poate lua decizii si care vrea sa le ia”, spune eseistul si filosoful Olivier Mongin, un prieten de 18 ani al lui Macron.
Vecinii si prietenii sai de la Paris si de la Le Touquet-Paris-Plage, un oras sic de coasta unde candidatul isi petrece weekendurile, il prezinta ca pe un barbat cu o capacitate exceptionala de a asculta, cu o traiectorie netraditionala atat in viata sa publica, cat si in cea privata.
Macron este casatorit cu o femeie cu 24 de ani mai in varsta ca el, aceeasi diferenta de varsta dintre presedintele american Donald Trump si Prima Doamna Melania Trump. Posibilul viitor cuplu prezidential s-a intalnit pe cand el era elev la scoala secundara la care ea era profesoara.
Brigitte Auziere era, la acea vreme, o femeie maritata cu trei copii. Ea conducea clubul de teatru. Emanuel Macron, un iubitor al literaturii, era membru al clubului. El s-a mutat la Paris in ultimul an de liceu si a promis sa o ia pe Brigitte de sotie.
De atunci sunt impreuna. Ea s-a mutat in capitala si a divortat. Cuplul s-a casatorit in 2007.
Brigitte Macron face acum campanie alaturi de el, la fel ca si una dintre fiicele ei, Tiphaine Auziere.
”El era mereu interesat de afacerile publice, de viata civica, insa nu l-am auzit vreodata sa spuna ca vrea sa fie presedinte”, spune fiica sa vitrega Tiphaine Auziere. ”Insa am vazut ca era mereu implicat, spunand ca sunt lucruri pe care trebuie sa le schimbam in societate in ceea ce priveste nedreptatile”.
Olivier Mongin declara pentru The Associated Press ca hotararea politica a lui Macron provine totodata din viata lui personala unica.
”El este o persoana care isi asuma riscuri in viata”, spune Mongin despre decizia lui Macron de a-si trai povestea de dragoste cu o femeie mai in varsta.
”Parintii sai l-au dat afara din casa, el a plecat trantind usa. Este o experinta de viata aici, este ceva mai dur”, adauga el.
Macron are un curriculum vitae impresionant. El a studiat filosofia, a fost recompensat pentru talentul sau de pianist, a absolvit scoala Nationala de Administratie, o scoala de elita si a lucrat la Rothschild, ca un bancher de investitii prosper.
Francezii l-au descoperit pe Macron atunci cand a fost numit ministru al Economiei, in august 2014, dupa ce a fost timp de doi ani consilier de rang inalt al presedintelui socialist Francois Hollande.
Ca ministru, a devenit rapid un subiect de genul "ori il iubesti cu patima, ori il detesti", la mesele francezilor din intreaga tara.
Un pachet de masuri economice care sa permita tot mai multor magazine sa deschida duminica si care sa deschida sectoare reglementate ale economiei, cunoscut sub numele de ”legea Macron”, a scos in strada zeci de mii de protestatari, luni de zile, in intreaga tara.
Transant, el si-a aparat aprig politicile in favoarea liberalizarii pietei, in pofida faptului ca unii colegi din Guvernul socialist l-au acuzat ca distruge masurile de protectie a muncitorilor.
Cu toate acestea, el provine dintr-un oras cu radacini muncitoresti - Amiens, in nordul Frantei, unde s-a nascut, a crescut si a intalnit-o pe Brigitte.
Unii observatori l-au acuzat ca a jucat un joc dublu atunci cand a parasit Guvernul socialist, anul trecut, fara sa-i spuna lui Hollande care sunt de fapt intentiile sale. El si-a lansat candidatura la presedintie in noiembrie, inainte ca nepopularul sef al statului sa spuna daca va candida sau nu al doilea mandat.
Intrarea lui Macron in campania prezidentiala este considerata unul dintre principalii factori din spatele deciziei lui Hollande de a nu candida pentru al doilea mandat.
”Ceea ce a sedus multa multe, iar eu cred ca el nu este un seducator, este capacitatea sa de a prezenta un argument, de a-si acorda timp sa vorbeasca, de a-si acorda timp sa reflecteze”, spune Mongin.
Timp de doua decenii, Macron si-a impartit timpul intre Paris, unde si-a trait viata profesionala, si weekendurile la Le Touquet-Paris-Plage, o eleganta statiune balneara.
Localitatea, care are 4.000 de locuitori permanenti si alte cateva mii vara, este linistita cea mai mare parte a anului. Unele familii isi amintesc de socializarea cu familia Macron vara, band un aperitiv pe plaja, in timp ce copiii se jucau impreuna.
Gregoire Campion, in varsta de 62 de ani, cunoaste cuplul de aproape 20 de ani. El il considera pe Macron, ”Manu, un tip cool, deschis la minte”.
”Cred ca este o poveste (de dragoste) minunata. Pe deasupra, el este foarte bine acceptat de copii lui Brigitte”, spune Campion. ”Este o dovada de angajament, la fel cum se angaaza pentru Franta”.
Pana de curand, Macron putea fi vazut ducandu-se la clubul de tenis, ducand gunoiul, facand cumparaturi impreuna cu sotia sa.
Jacques Guilbert, un fost membru al Partidului Socialist, un sexagenar, s-a inscris in miscarea lui Macron, En Marche!, infiintata cu un an in urma. El spune ca a fost convins sa o faca de stilului lui ”prietenos” si ”simplu”.
”Atunci cand esti cu el, se uita in ochii tai si te asculta fara sa te intrerupa. Iti raspunde cand ai terminat”, spune el.
Auziere spune ca familia este importanta pentru tatal ei vitreg. El a indemnat-o sa se marite cu partenerul ei, dupa nasterea celui de-al doilea copil, in 2015.
I-au spus razand, la acea vreme, ”«Nu, ne vom (casatori) atunci cand vei fi tu presedintele Republicii». Iar el ne-a raspuns «Va provoc!». Asa ca ne-am scos daca se intampla”, declara ea.
Intreaga familie a participat luni la un mare miting la Paris, un lucru obisnuit in campaniile din Statele Unite, dar rar in Franta. Brigitte Macron nu ezita sa apara alaturi de sotul ei in fata camerelor de luat vederi.
Care sunt principalele masuri ale programului politic propus de Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a promis, in cazul in care va fi ales presedinte al Frantei, sa se angajeze in 6 proiecte mari: reformarea scolii, o ”societate a muncii”, modernizarea economiei, securitate, o strategie internationala si moralizarea vietii publice, scrie AFP, care prezinta principalele masuri.
MORALIZAREA VIETII PUBLICE/DEMOCRATIE
- interzicerea ca parlamentarii sa exercite activitati de consiliere
- fiscalizarea intregii remunerari parlamentare
- incetarea regimului special al pensionarii parlamentarilor
- interzicerea angajarii de catre parlamentari a unor rude sau membri ai familiei
- interzicerea cumularii a mai mult de trei mandate identice succesive
- interzicerea candidarii in alegeri a tuturor celor care au cazier judiciar (nivelul B2)
- reducerea cu o treime a numarului parlamentarilor
- utilizarea cat mai rapid posibil a procedurii de urgenta in vederea examinarii textelor legislative
MUNCA
- organizarea ”vietii economice si sociale la nivel de ramura si intreprindere”
- instaurarea unui bonus/unei penalizari in cazul intreprinderilor care abuzeaza de contracte cu durata determinata scurta (CDD)
- crearea unui sistem universal de asigurari de somaj finantat prin impozite si condus de stat
- cresterea primei de activitate cu 50%
- suspendarea platii alocatiilor de somaj dupa refuzul a cel mult doua oferte de post ”decent”
- suprimarea tuturor taxelor ”generale” la nivelul salariului minim (SMIC). in cazul tuturor salariatilor, suprimarea cotizatiilor pentru caz de boala sau cotizatiilor pentru somaj, printr-o crestere cu 1,7 puncte procentuale a contributiei generale sociale (CSG), protejand somerii si 40% dintre pensionarii cei mai saraci
- reintroducerea exonerarilor de la cotizatii sociale pentru ore suplimentare
- suprimarea regimului social al independentilor (RSI)
ECONOMIE/NOU MODEL DE CRESTERE
- plan de investitii in valoare de 50 de miliarde de euro (dintre care 15% pentru formare si 15% pentru tranzitia ecologica)
- scaderea impozitului societatilor de la 33,3 la 25%
- transformarea impozitului pe avere (ISF) in ”impozit asupra averii imobiliare” (excluzand patrimoniul financiar)
- crearea unei prelevari unice din veniturile din capital, de 30%
- prima de 1.000 de euro pentru achizitionarea unui vehicul mai putin poluant, nou sau de ocazie
- renovarea unui milion de locuinte prost izolate
- 50% din alimente bio, ecologice sau provenind din circuite scurte in cantine scolare sau de intreprindere pana in 2022
- reducerea la 50% a ”partii nucleare in productia de energie”
EDUCATIE
- autonomie pentru scoli ”in termeni de recrutare” la nivel pedagogic
- prima de 3.000 de euro net pe an pentru cadrele didactice din zona prioritara Rep+
- in aceste zone, nu mai mult de 12 elevi la un profesor in ciclul primar-ciclul invatarii elementare (CP-CE1)
- crearea a 4.000 pana la 5.000 de posturi de profesori
- reintroducerea claselor bilingve, sectiilor europene
- reintroducerea studiilor dirijate
- interzicerea folosirii telefoanelor mobile la colegiu sau scoala primara
- modernizarea Bacalaureatului prin limitarea examenului la patru materii obligatorii
- universitatile sa poata sa-si recruteze profesorii si sa-si defineasca formarile
- invatamant despre fapte religioase la scoala
SECURITATE
- crearea unei ”politii de securitate cotidiene”
- crearea a 10.000 de posturi de politisti si jandarmi
- crearea unei obligatii de indepartare de pe teritoriu a delincventilor, sub controlul judecatorului
- orice pedeapsa pronuntata sa fie executata
- 15.000 de locuri noi in inchisori
- cresterea bugetului Apararii pana la 2% din PIB
- crearea unui Stat Major Centralizat al Informatiilor, in subordinea directa a Consiliului Apararii al presedintelui Republicii
- crearea unor centre penitenciare dedicate combatantilor straini
EUROPA
- limitarea la un an a duratei de sejur a muncitorilor detasati
- crearea unei forte de 5.000 de graniceri impreuna cu parteneri europeni
- impozitarea grupurilor de Internet asupra cifrei de afaceri realizate in Franta
- introducerea unui buget al zonei euro, cu un Parlament si un ministru al Economiei si Finantelor
- rezervarea accesului la piete publice europene intreprinderilor care isi localizeaza cel putin jumatate din productie in Europa
- crearea unui Fond European al Apararii care sa finanteze echipamente militare comune si a unui cartier european general permanent
- implementarea unui mecanism de control al investitiilor straine in Europa in vederea pastrarii sectoarelor strategice
- lansarea in intreaga Uniune Europeana, dupa alegerile germane din toamna lui 2017, a unor conventii democratice, care sa conduca la un proiect care sa fie adoptat de toate tarile ce doresc acest lucru
ALTE PROMISIUNI
- instituirea unui sistem de pensionare universal ”cu reguli comune de calcul”
- exonerarea in trei ani a taxei de locuire in cazul a 80% din gospodarii, cu un cost global de zece miliarde de euro
- cresterea cu 100 de euro pe luna a alocatiei unui adult cu deficiente si a pensiei minime
- crearea unui varsamant social unic (APL, RSA)
- suportarea 100% a ochelarilor si protezelor auditive si dentare pana in 2022
- sistem cu puncte in vederea atribuirii locuintelor sociale
- permis cultural in valoare de 500 de euro pentru fiecare francez in varsta de 18 ani
- examinarea cererilor de azil in mai putin de sase luni, cu recursuri cu tot
Sursa: Pro TV
Etichete: emmanuel macron, Franta, alegeri prezidentiale, alegeri, marine le pen,
Dată publicare:
22-04-2017 12:10