Alegeri in Franta. Cine sunt cei 11 candidati la functia de sef al statului si cine sta cel mai bine in sondaje
Candidatul partidului En Marche, Emmanuel Macron, ramane primul clasat in sondaje pentru primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, potrivit News.ro, care citeaza Reuters.
El ramane pe primul loc desi Marine Le Pen a obtinut mai mult sprijin electoral dupa atacul asupra politistilor de pe bulevardul Champs-Elysees.
Jurnalistii Le Point au publicat un sondaj Odoxa care il arata pe prezidentiabilul Emmanuel Macron (de centru-stanga) cu 24,5% din intentiile de vot in primul tur al alegerilor prezidentiale, adica o scadere de 0,5% fata de ultimul sondaj realizat inainte de atacul de pe bulevardul Champs-Elysees.
Presedinta Frontului National, Marine Le Pen, se claseaza in schimb pe a doua pozitie si ar urma sa obtina 23% din sufragii in primul tur din Franta.
Francois Fillon si Jean-Luc Melenchon sunt la egalitate cu 19% din intentiile de vot, dar au putine sanse pentru a trece in al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee.
Macron este favorit sa devina presedinte daca ajunge in al doilea tur cu Marine Le Pen.
Cine sunt cei 11 candidati din cursa pentru palatul Elysee
Un numar de 11 candidati au primit in acest an cele 500 de aprobari necesare din partea unor oficiali alesi pentru a se inscrie intr-o cursa imprevizibila pentru palatul Elysee.
Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta este programat pentru 23 aprilie, iar primii doi se vor confrunta in al doilea tur pentru a mosteni pozitia lui Francois Hollande, relateaza Reuters.
NATHALIE ARTHAUD (46 DE ANI) - LUPTA MUNCITORILOR
Aceasta preda economie si conduce formatiunea de extrema-stanga Lutte Ouvriere (n.r. Lupta Muncitorilor), inspirata de principiile lui Lev Trotki.
De asemenea, candidata de extrema-stanga a reusit sa castige 0,5% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012, sustinand drepturile muncitorilor din Franta.
FRANCOIS ASSELINEAU (59 DE ANI) - UNIUNEA POPULAR REPUBLICANA
Acesta face parte din elita inspectorilor financiari, sustine suveranitatea si vrea retragerea tarii din zona euro, Uniunea Europeana si NATO.
JACQUES CHEMINADE (75 DE ANI) - PARTIDUL SOLIDARITATE SI PROGRES
Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, Jacque era functionar in ministerul Economiei. Este a treia cursa prezidentiala a lui Cheminade, care a reusit sa obtina 0,2% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012.
De asemenea, el sustine eliberarea tarii din catusele finantelor internationale, renuntarea la euro si retragerea din Uniunea Europeana.
NICOLAS DUPONT-AIGNAN (55 DE ANI) - DEBOUT LA FRANCE
Un parlamentar care sustine suveranitatea tarii si principiile lui Charles de Gaulle. Acesta a reusit sa obtina 1,8% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012.
Dupont-Aignan a facut parte anterior dintr-o formatiune de centru-dreapta, dar acum vrea renegocierea tratatelor europene, reducerea imigratiei si reconsiderarea euro ca moneda a Frantei.
FRANCOIS FILLON (63 DE ANI) - LES REPUBLICAINS
Fostul prim-ministru doreste o reintoarcere la putere a politicilor de centru-dreapta dupa o pauza de cinci ani cauzata de victoria socialistului Francois Hollande.
El a reusit sa castige alegerile primare promitand taieri drastice ale cheltuielilor publice si reducerea numarului bugetarilor din Franta.
BENOIT HAMON (49 DE ANI) - PARTIDUL SOCIALIST
Candidatul stangii provine din aripa progresista a Partidului Socialist.
”Marea idee” a sa consta intr-o reforma extrem de costisitoare a sistemului de ajutoare sociale, prin care toti adultii vor primi un venit anual din bugetul Frantei.
JEAN LASSALLE (61 DE ANI) - INDEPENDENT
Parlamentarul centrist este cunoscut pentru ca a dus la capat o greva a foamei de 39 de zile in semn de protest fata de inchiderea unei fabrici din circumscriptia sa electorala.
Lassalle propune o amanare a datoriei nationale, renegocierea tratatelor europene, precum si retragerea din operatiunile militare de peste mari a Frantei.
MARINE LE PEN (48 DE ANI) - FRONTUL NATIONAL
Prezindentiabila populista incearca sa obtina prima victorie in alegerile prezidentiale pentru formatiunea de extrema-dreapta infiintata in 1972 de tatal ei, Jean-Marie Le Pen.
Aceasta a reusit sa schimbe imaginea formatiunii, dintr-un partid de extrema-dreapta, cunoscut inclusiv pentru rasism, antisemitism si homofobie, intr-o adevarata miscare antisistem care atrage atat clasa muncitoare, cat si votantii antiimigrationisti si eurosceptici din Franta.
EMMANUEL MACRON (39 DE ANI) - EN MARCHE!
Fostul bancher de investitii este cunoscut pentru ca a ocupat functia de ministru al Economiei (2014-2016), fiind promovat in politica de presedintele socialist Francois Hollande.
El a pus bazele unei miscari politice nepartizane cu scopul declarat de a depasi limitele unor formatiuni traditionale de dreapta sau stanga prin politici care combina protectia statului si libertatea pietei pentru a incuraja inovatia.
JEAN-LUC MELENCHON (65 DE ANI) - PARTIDUL STANGII
Adevaratul veteran al politicii franceze propune o reforma completa a sistemului politic, cresteri de taxe, precum si suplimentarea cheltuielilor bugetare.
El vede drept ostila Uniunea Europeana. Melenchon se bucura inclusiv de sustinerea comunistilor din Franta.
PHILIPPE POUTOU (49 DE ANI) - NOUL PARTID ANTICAPITALIST
Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, el muncea intr-o fabrica de masini.
Asemenea lui Nathalie Arthaud, el sustine drepturile muncitorilor si a reusit sa obtina 1% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012.
Sursa: News.ro
Etichete: emmanuel macron, Franta, alegeri prezidentiale, alegeri, marine le pen, sondaj,
Dată publicare:
22-04-2017 11:21