Ucraina lui Ianukovici. Protestatarul care a fost rapit si torturat va fi plasat in arest la domiciliu

×
Codul embed a fost copiat

Activistul opozitiei ucrainene Dmitro Bulatov, care a fost rapit pe 22 ianuarie si torturat timp de peste o saptamana, va fi plasat in arest la domiciliu.

El este suspectat de "organizarea unor tulburari in masa", a anuntat vineri Ministerul ucrainean de Interne, citat de site-ul Gazeta.ua. La spitalul unde se afla activistul ucrainean au sosit politisti care, potrivit Ministerului de Interne, au rolul de a-l proteja pe Bulatov. Ministerul ucrainean a precizat ca Bulatov nu a putut fi interogat vineri de politie, din cauza starii sale de sanatate.

Dmitro Bulatov, in varsta de 35 de ani, tatal a trei copii, dat disparut de la 22 ianuarie, a fost abandonat joi seara intr-o padure de la periferia Kievului, dupa ce a fost retinut intr-un loc necunoscut si torturat timp de peste o saptamana. Unul dintre liderii opozitiei, Vitali Kliciko, care l-a vizitat la spital, a denuntat un "act de intimidare" la adresa opozantilor celor mai activi fata de regim. De asemenea, Washingtonul si-a exprimat vineri "dezamagirea", in legatura cu informatiile privind sechestrarea si torturarea lui Bulatov.

"Am fost dezamagiti de indiciile evidente privind torturarea unuia dintre liderii manifestantilor, Dmitro Bulatov", a reactionat Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama.

Citește și
Viktor Ianukovici
Criza din Ucraina. Plecat in concediu medical, Viktor Ianukovici admite ca a gresit in lupta cu opozitia
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Catherine Ashton va merge din nou in Ucraina saptamana viitoare

Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a anuntat vineri ca va efectua o noua vizita la Kiev saptamana viitoare, pentru a contribui la rezolvarea crizei politice din Ucraina, relateaza AFP. "Situatia din Ucraina este foarte ingrijoratoare si ma voi intoarce la Kiev saptamana viitoare, in numele Uniunii Europene", a declarat Ashton, dupa o intalnire cu opozantul ucrainean Arseni Iateniuk, cu ocazia Conferintei pentru Securitate de la München.

Saptamana aceasta, Ashton a efectuat deja o vizita la Kiev, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai puterii si opozitiei, indemnand la incetarea "violentei". "Sunt alarmata de violenta si cazurile de intimidare si tortura" din Ucraina, a afirmat sefa diplomatiei europene. "In special, sunt ingrozita de tratamentul crud si torturile la care a fost supus Dmitro Bulatov, precum si de informatiile potrivit carora s-a incercat arestarea lui pe patul de spital. Acest lucru este total inacceptabil si trebuie sa inceteze imediat", a adaugat ea.

Tortura in tara condusa de Viktor Ianukovici

Dmitro Bulatov, un activist ucrainean foarte activ in cadrul unei miscari de contestare a presedintelui Viktor Ianukovici, rapit pe 22 ianuarie si eliberat joi, a povestit vineri ca a fost torturat timp de peste o saptamana. Barbatul in varsta de 35 de ani, tatal a trei copii, dat disparut de la 22 ianuarie, a fost abandonat joi seara intr-o padure de la periferia Kievului, dupa ce a fost retinut intr-un loc necunoscut si torturat timp de peste o saptamana. El a reusit sa ajunga intr-un sat, de unde a chemat ajutoare.

"Am fost crucificat, mi-a fost taiata o ureche, am fost taiat pe fata, am fost batut pe tot corpul. Dar, slava Domnului, sunt in viata", a declarat Dmitro Bulatov.

In imaginile prezentate de televiziunile ucrainiene, pe fata tanarului se poate vedea sange coagulat, ca prezinta rani la nivelul mainilor si ca hainele ii erau impregnate in sange. El a declarat ca, dupa accent, rapitorii sai erau, in opinia sa, rusi.

Ministerul ucrainean de Interne a anuntat deschiderea unei anchete cu autor necunoscut pentru "rapire", adaugand ca Dmitro Bulatov a fost lovit, pe 22 ianuarie, la nivelul capului, intr-un cartier de la Kiev, de catre persoane necunoscute care l-au urcat, ulterior, la bordul unei masini.

Uniunea Europeana reactioneaza la violentele din Ucraina

Tanarul este spitalizat, in prezent, dar viata nu-i este in pericol. Unul dintre liderii opozitiei, Vitali Kliciko, care l-a vizitat la spital, a denuntat un "act de intimidare" la adresa opozantilor celor mai activi fata de regim. Comisarul UE pentru Extindere Stefan Füle a indemnat "autoritatile sa reactioneze in urma unor cazuri de rapire si tortura ca cel al lui Bulatov".

"Acest tip de violente (comise) in deplina impunitate este deplorabil si este necesar sa inceteze imediat", a scris Füle intr-un mesaj postat pe Twitter.

Dmitro Bulatov este unul dintre liderii Automaidan, o miscare a unor manifestanti care protesteaza la bordul masinilor si care a organizat o serie de actiuni spectaculoase in fata resedintei sefului statului, in apropiere de Kiev.

Disparitia sa, in urma mortii altui activist care a fost rapit, a alimentat temeri cu privire la un val de reprimare sangeroasa a manifestantilor. Sotia lui Bulatov a semnalat disparitia acestuia politiei si a cerut deschiderea unei anchete.

In ziua disparitiei lui Bulatov, un mort gasit intr-o padure, prezentand urme de tortura, a fost identificat ca fiind Iuri Verbitki, un activist dat disparut cu cateva zile mai devreme. Descoperirea a provocat emotie in randul activistilor mobilizati de peste doua luni la Kiev impotriva puterii, denuntata imediat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Criza din Ucraina. Armata ii cere lui Ianukovici sa adopte
Criza din Ucraina. Armata ii cere lui Ianukovici sa adopte "masuri de urgenta" pentru "stabilizarea" situatiei

 Armata ucraineana il indeamna pe presedintele Viktor Ianukovici sa adopte "masuri de urgenta" pentru "stabilizarea" situatiei, potrivit  AFP.

Criza din Ucraina. Plecat in concediu medical, Viktor Ianukovici admite ca a gresit in lupta cu opozitia
Criza din Ucraina. Plecat in concediu medical, Viktor Ianukovici admite ca a gresit in lupta cu opozitia

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici se afla intr-un concediu medical, din cauza unei "boli respiratorii acute", a anuntat joi presedintia, citata de agentia Interfax, relateaza AFP.

Cu vesta antiglont in Parlament. Cum a venit lidera partidului de opozitie, Patria, din Ucraina, la negocierile parlamentare
Cu vesta antiglont in Parlament. Cum a venit lidera partidului de opozitie, Patria, din Ucraina, la negocierile parlamentare

De teama unor represalii, opozitia ucrainiana recurge la masuri disperate.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.