7 sali de cinema din lume care fac cinematograful de bulevard sa para preistoric. Unde merg romanii cand vor sa vada un film
Mersul la cinematograf este una dintre cele mai populare metode de relaxare si de a mai iesi din cotidian. Dar cum ar fi sa mergi intr-un cinematograf amenajat intr-un jacuzzi sau pe acoperisul unei cladiri, in aer liber?
In Romania, cele mai multe sali de cinema sunt in mall-urile ultra populate, si au mai ramas foarte putine cinematografe de bulevard, asa cum sunt Scala sau Patria. Pana la inceputul anilor 2000, acestea erau cele mai populare si apreciate cinematografe din Romania. Acum, insa, publicul s-a orientat catre tehnologie, sunet puternic si ecrane imense, pe care intra 11 elefanti (ca la IMAX). Doar nostalgicii mai trec pragul cinematografelor de bulevard, pentru ca sunt intime, sunt locuri cu insemnatate emotionala sau pur si simplu prefera sa vada un film intr-o sala mai putin populata de zgomotul crantanitului de popcorn sau al telefoanelor care suna in mijlocul filmului.
Salile de cinema din mall au avantajul tehnologiei moderne, insa, hai sa recunoastem, ca nu sunt foarte personale si sunt destul de banale. Insa, exista cateva locuri in aceasta lume in care vizionarea unui film la cinematograf devine o experienta unica. Pentru aceste locuri, cinefilii adevarati chiar ar fi in stare sa ocoloeasca si jumatate de glob, insa recompensa este pe masura.
Cinematograful in jacuzzi
Londra este unul dintre orasele Europei in care veti descoperi cateva cinematografe cu totul deosebite. De exemplu, in Londra exista probabil cel mai inedit cinema: Hot Tub Cinema este creat pe ideea vizionarii unui film din jacuzzi. Asa ca spectatorii vin si stau intr-un jacuzzi, in timp ce vizioneaza pe ecrane mari filmul. Turistii sunt entuziasmati cand gasesc acest loc: “Cu siguranta, cand voi reveni in Londra, voi veni din nou la acest cinematograf”, era mesajul unui strain pe pagina de Facebook.
Tot in Londra, descoperim un cinematograf in aer liber, amplasat pe acoperisul unui bloc. Dalston Roof Park gazduieste joia o seara speciala de vizionat filme, iar dupa film spectatorii isi pot lua pantofii de dans, pentru o seara de neuitat.
In Washington exista un cinematograf care arata ca un palat. AMC Loews Upton este o constructie masiva, care are un singur ecran cu 21 metri lungime si 12 metri inaltime, intr-o sala care are si balcon, la fel ca la teatru.Cinematograful dateaza inca din 1936 si este un loc opulent, luxos, chiar in inima capitalei SUA.
ArcLight Cinema este unul dintre cele mai cunoscute cinematografe din Los Angeles, care gazduieste des si premiere mondiale pentru diverse filme. Cinematograful este construit pe principiul unui multiplex: are 14 ecrane si meniul obisnuit alcatuit din popcorn sau nachos este inlocuit cu preparate speciale, din baghete, somon, tarte cu pui si alte specialitati. Cinematograful este recunoscut la nivel mondial si pentru domul maret, in care ruleaza filme, de asemenea. O alta surpriza ar fi publicul select: daca aveti ocazia sa mergeti acolo, a-ti putea gasi in locurile de langa voi chiar marile staruri de la Hollywood.
Bollywoodul si cinema-ul
Insa, nu doar SUA sau Anglia ofera experiente unice de vizionat un film. India, care are o piata de film in plina ascensiune, asa cunoscutul Bollywood, are un cinematograf deosebit. Raj Mandir Theatre se afla in Jaipur, s-a deschis in 1976 si are o capacitate de 1200 de locuri. Insa, locurile in sala au preturi variate: spectatorii isi pot alege preturi mai scumpe sau mai iefinte. Un bilet costa aproximativ 2 dolari, de trei ori mai ieftin decat un bilet normal in Romania. Vizionarea unui film in acest cinematograf are un ritual mai special: inainte de fiecare film, se aude intai imnul national, iar filmele locale, de obicei foarte lungi, sunt impartite si au o pauza la mijloc, la fel ca pauza intre acte la un spectacol de teatru. Cinematograful este un punct de atractie al orasului .
Cinematograful 4DX, locul unde simti ploaia si vantul in sala de cinema
Daca aveti ocazia sa ajungeti in Seul, in Coreea de Sud, atunci trebuie sa mergeti la 4DX. Acesta este primul cinematograf 4D din lume, unde experienta vizionarii unui film 3D capata un nou sens si o noua dimensiune. Aici, in timpul filmului puteti simti adierea vantului, scaunele se misca si puteti simti ploaia.
Tot in India, gasiti si cel mai mare ecran IMAX-3D din lume, lansat in 2003, in cinematograful Prasads, in Hyderabad. Exteriorul cinematografului arata la fel ca un mall impunator, si din ziua lansarii si pana acum a atras peste 80 de milioane de spectatori.
Unde se duc romanii la cinema si cati spectatori sunt anual in cinematografe
In Romania, media anuala de spectatori la cinema a crescut in ultimii 4 ani ( de cand s-a lansat IMAX in Romania) de la 3 milioane la 8 milioane de spectatori. Cel mai mare operator ramane CinemaCity, care in 2013 a atras jumatate din public, peste 4 milioane de spectatori, care au fost sa vizioneze filme in salile de cinema din mall-urile bucurestene.
Autor: Adela Ghidoveanu / Editor www.procinema.ro