5 ani de la prabusirea Lehman Brothers. Ce scriu acum New York Times, Huffington Post sau Bloomberg

Lehman Brothers

Pe 15 septembrie 2008, se inregistra cel mai mare faliment din istorie si incepea cea mai grava si mai indelungata criza financiara din epoca moderna.

Trilioane de dolari evaporate de pe bursa, sute de banci, fonduri de investitii si fonduri de pensii in faliment, mii de companii cu lacatul pe usa, milioane de angajati ramasi fara loc de munca si milioane de oameni dati afara din casele impotecate au fost efectele imediate ale prabusirii bancii de investitii Lehman Brothers.

Iata ce scriu acum cele mai importante publicatii din lume, la 5 ani de la acest eveniment financiar, conform USA Today, care a strans aceste opinii:

Andrew Ross Sorkin, The New York Times: "In timp ce observam ca s-au implinit 5 ani de la declansarea crizei financiare ... cea mai intriganta intrebare ipotetica despre acele zile fatidice este ce s-ar fi intamplat daca guvernul ar fi salvat Lehman Bros. Ar fi schimbat cursul istoriei, cu siguranta, insa nu se stie daca ar fi fost mai bine. ... Reculul care ar fi aparut dupa aceasta salvare ar fi fost feroce. Se uita de multe ori, dar intelepciunea care a predominat a doua zi dupa caderea Lehman a fost ca ... a fost mai bine ca s-a intamplat asa. Prabusirea Lehman a permis guvernului sa faca mult mai mult decat ar fi putut in alta situatie."

Robert Reich, The Huffington Post: "Ca sa fie clar, balantele bancare sunt mult mai bune decat in urma cu 5 ani. Bancile au strans mult capital si au scapat de imprumuturile proaste. Insa s-au intors la prea multe din vechile obiceiuri proaste ... Milioane de americani inca mai sufera de pe urma exceselor de pe Wall Street. In continuare, smecherii de pe Wall Street ameninta economia, pe care o trateaza ca pe propriul cazino.

Citește și
wall street
Au daramat un sistem financiar si au saracit o lume intreaga. Cei 13 vinovati pentru criza mondiala
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Adevarul este ca bancile de pe Wall Street sunt neguvernabile - sunt prea mari ca sa cada, prea mari ca sa intre la inchisoare, prea mari ca sa fie reduse. Ar trebui insa sparte si divizate, iar dimensiunile lor sa fie limitate."

David Dayen, Salon: "Nimeni dintre cei care au comis acele fraude nu a vazut interiorul vreunei celule, descurajand astfel orice intentie de a comite o infractiune financiara. Cei mai multi dintre acesti criminali financiari au iesit afara in libertate cu suficienti bani ca sa-si traiasca vietile in huzur pana la final. ... Autoritatile de reglementare - multi dintre ei fiind dispusi la inceput sa faca naveta zilnic numai ca sa lucreze pe Wall Street - nu au facut nimic pentru a face o punctie in bula imobiliara.

Au permis bancilor sa foloseasca parghii masive care au slabit rezervele de capial si au ignorat scurgerile masive de bani catre instrumentele financiare exotice. Astfel au esuat in incercarea de a pedespi activitatile criminale. .. Cand se va produce urmatoarea criza financiara, vom vedea probabil aceleasi actiune de salvare in masa de pe Wall Street, in timp ce oamenii din Main Street (oamenii obisnuiti, n.red) vor fi lasati de izbeliste."

Yalman Onaran, Michael J. Moore & Max Abelson, Bloomberg: "Trei greseli fundamentale stau in picioare. Autoritatile de reglementare, lasate fara puteri, au permis bancilor sa isi asume riscuri prea mari si s-au incarcat cu niste datorii toxice pe termene scurte.

Capitalul insuficient le-a lasat putin spatiu cu care sa jongleze in caz de eroare, atunci cand aceste active au scazut in valoare. Un sistem prea mare, opac si interconectat a aratat ca nu se puteau prabusi fara sa provoace efecte catastrofice asupra economiei."

Christopher Whalen, Breitbart: "Morala povestii Lehman Brothers este ca nicio reglementare nu poate preveni actele distructive care apar din prostie, fraudele si lacomia dintr-o societate. Ideea ca vor exista autoritati de reglementare care sa previna asa ceva este tot ceea ce ne putem dori noi acum. Intr-un final, prasbuisrea si falimentul bancii Lehman a fost cel mai bun lucru care se putea intampla pentru a pune capat acestui cosmar de pe Wall Street."

John Cassidy, The New Yorker: "Intermedierile financiare reprezinta o parte esentiala a capitalismului. Problema cu bancile de pe Wall Street, cu cele mai multe dintre ele, este ca in ultima perioada au mers prea departe ... canalizand fondurile deponentilor si investitorilor in proiecte de capitalizare-investitii, transformandu-se ei insisi in case de tranzactionare pe .. steroizi. In conditiile sale, acest 'bailout' a functionat bine, iar cel care era atunci secretar al Trezoreriei, Henry Paulson, merita aprecierile noastre. Insa el si succesorii sai din administratia Obama nu au facut suficient pentru a exclude posibilitatea repetarii acestei performante. Iar data viitoare, efectul va fi mult mai dezastruos."

Citeste si:

15 septembrie 2008, ziua care a schimbat lumea

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Lumea, in pericol. De ce falimentul Lehman Brothers se poate repeta
Lumea, in pericol. De ce falimentul Lehman Brothers se poate repeta

Fostul secretar al Trezoreriei SUA, Henry Paulson, crede ca factorii care au contribuit la instalarea crizei financiare in urma cu cinci ani inca exista, iar o repetare a scenariului este destul de posibila.

Au daramat un sistem financiar si au saracit o lume intreaga. Cei 13 vinovati pentru criza mondiala
Au daramat un sistem financiar si au saracit o lume intreaga. Cei 13 vinovati pentru criza mondiala

De la debutul crizei financiare in SUA, in septembrie 2008, care s-a extins rapid la nivelul intregii lumi, au fost vehiculate multe mune raspunzatoare pentru dezastrul economic.

Bancherii de la care a pornit dezastrul. Ce bonusuri a dat Lehman Brothers inainte sa
Bancherii de la care a pornit dezastrul. Ce bonusuri a dat Lehman Brothers inainte sa "moara"

Lehman Brothers a acordat, cu mai putin de un an inaintea falimentului rasunator din septembrie 2008, compensatii financiare intre 8 si 51 milioane de dolari pentru 50 dintre cei mai bine platiti angajati.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.