Bancherii de la care a pornit dezastrul. Ce bonusuri a dat Lehman Brothers inainte sa "moara"

Ultimul update: Sambata 06 Octombrie 2012 06:25
Data publicarii: Duminica 29 Aprilie 2012 18:34
Categorie: Financiar
Lehman Brothers

Lehman Brothers a acordat, cu mai putin de un an inaintea falimentului rasunator din septembrie 2008, compensatii financiare intre 8 si 51 milioane de dolari pentru 50 dintre cei mai bine platiti angajati.

Potrivit Los Angeles Times, care citeaza documente depuse la tribunal in timpul falimentului Lehman, pierdute printre cele cateva milioane de pagini care descriu in detaliu cel mai zguduitor faliment din istorie, catalizatorul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Documentele arata lista celor mai bine platiti angajati ai bancii, care au primit intre 8 si 51 milioane de dolari in bani, actiuni si alte forme de remunerare. Nu se stie insa daca angajatii au apucat sa vanda actiunile inainte de falimentul bancii.

Pachetele financiare generoase acordate cu numai cateva luni inainte de colapsul Lehman au provocat uimire in randul expertilor in compensarea angajatilor de top, evidentiind inca odata cultura banilor de pe Wall Street, care a avut o contibutie decisiva la declansarea crizei financiare.

"Multa lume o sa fie uimita de cat de bine erau platiti unii. Nu este o situatie in care doar cinci sau sase oameni primesc mult", observa un expert american in compensatii financiare.

Lehman Brothers a intrat in faliment in septembrie 2008, dupa pariuri masive pe credite ipotecare subprime care s-au dovedit fara valoare dupa caderea pietei imobiliare. Inaintea crizei imobiliare din SUA, cand preturile locuintelor erau in crestere exploziva, titlurile de valori mobiliare compuse din credite ipotecare erau cel mai "fierbinte" activ de pe Wall Street.

Cererea uriasa pentru astfel de titluri si bonusurile mari primite de bancherii care le vindeau au incurajat subscrierea de credite si mai riscante, care au devenit pierderi nerecuperabile dupa spargerea balonului speculativ de pe piata imobiliara americana.

Documentele Lehman obtinute de Los Angeles Times ofera o perspectiva inedita asupra practicilor salariale de pe Wall Street, deoarece legislatia federala amerigana cere companiilor sa prezinte numai pachetele de compensatie financiara acordate celor mai importanti cinci directori executivi. Inscrierile arata ca platile uriase nu erau destiante doar directorilor executivi, ci erau impartite unui grup larg de bancheri care primeau uneori bonusuri mai mari decat directorul general aflat la conducerea companiei.

Cel mai bine platit angajat al Lehman era Robert Millard, care a incasat in 2008, pentru activitatea din 2007, 51,3 milioane de dolari. Millard era seful unei subsidiare Lehman care se ocupa de investitii cu banii bancii.

Directorul general al Lehman, Richard "Dick" Fuld, primea totodata 40 milioane de dolari. In 2005, Millard era platit cu numai 3,8 milioane de dolari, compensatia sa urcand in 2006 cu 1.084%, la 44,5 milioane de dolari, potrivit documentelor. In prezent seful unui fond de hedging, Millard sustine ca nu a incasat in totalitate compensatia pentru 2006 si 2007.

El spune ca mai mult de jumatate din pachetele financiare erau constituite in actiuni, devenite fara valoare dupa faliment. "Lehman Brothers a pierdut o gramada de bani in alte feluri", s-a scuzat Millard.

Secundului lui Millard, Marvin Schwartz, i-a fost alocata o compensatie de 31,1 milioane de dolari pentru 2007, in urcare de la 27 milioane dolari in 2006 si 19,3 milioane dolari in 2005.

In prezent, el este managerul unui portofoliu la fondul de investitii Neuberger Berman.

Jonathan Hoffman, trader la Lehman Brothers, a primit pentru 2007 o compensatie financiara de 30,9 milioane de dolari, fata de 19,9 milioane pentru 2006.

Lehman Brothers Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

"Pentru cine credea ca istoria nu se repeta". Graficul zilei face valuri pe Wall Street
Trei ani de la startul crizei economice mondiale. Se pregatesc masuri exceptionale de salvare
Trei ani de la startul crizei economice mondiale. Se pregatesc masuri exceptionale de salvare
N-au rezistat marii recesiuni. Cele mai rasunatoare 5 falimente cauzate de criza financiara
N-au rezistat marii recesiuni. Cele mai rasunatoare 5 falimente cauzate de criza financiara
VIDEO PROTVPLUS.RO
preturi
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% mai mult față de anul trecut
Cine sunt angajații din România care câștigă 1.300 € în mână, dublu față de media națională
Condiții noi pentru credite, din 2019. 44% dintre români vor să se împrumute anul viitor
Încă o companie aeriană părăsește România. Ce se întâmplă cu pasagerii afectați
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă
Deficitul comercial al României a crescut cu 15,8%, la aproape 12 miliarde de euro
Carrefour - AFP/Getty
Carrefour trece la nivelul următor. Deschide magazine plutitoare, deservite de bărci și iahturi
Cel mai bun sfat de Crăciun. Ce să faceți ca să nu greșiți când cumpărați cadouri
Lovitură pentru Bruxelles. Cea mai bogată țară din Europa își revizuiește relațiile cu UE
Balcanii explodează: Kosovo își face armată. Serbia vorbește din nou de un conflict în regiune
Salariul minim crește de la 1 ianuarie. Reacțiile românilor privind sumele diferențiate
Facebook a primit o amendă de 10 milioane de euro în Italia