„E o idee fantastică ca și noi reușim să dezvoltăm astfel de tehnologii”. Piese produse în România ar putea ajunge în spațiu
Piese produse în România ar putea ajunge în spațiu, datorită unei echipe de cercetători din Cluj-Napoca. Vorbim depre componente pentru motoarele electrice ale navetelor Agenției Spațiale Europene.
Ai noștri folosesc tehnologie de ultimă generație, iar priceperea le-a fost recunoscută la nivel internațional.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a obținut un contract de finanțare de la Agenția Spațială Europeană.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar o echipa de doctoranzi s-a angajat să realizeze piese ce ar putea fi folosite pentru navete spațiale. A fost nevoie de multă muncă pentru a ajunge la un produs care să îndeplinească standardele impuse de experți.
Nicolae Bâlc, prof. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: „Trebuie în așa fel să optimizăm parametrii acestui proces nou de tipărire 3D, astfel încât și dacă vă fi o astfel de imprimantă pe o navetă spațială, unde, dacă se rupe o astfel de balama, atunci trebuie să poată fi fabricată atunci, pe loc pe naveta spațială.”
Aparatura utilizată de specialiștii de la noi valorează aproximativ o jumătate de milion de euro.
Nicolae Bâlc, prof. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: „Piesa se fabrică prin topire selectivă cu laser pe o astfel de placă de bază, masivă. Este puternic sudată aici pentru a o ține să nu se deformeze în timpul fabricației.”
Iar un kilogram de materie primă costă 400 de euro.
Cosmin Cosma, șef lucrări Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: „În acest proiect eu m-am ocupat de partea de optimizare a tehnologiei pentru cele două aliaje: de titan și aluminiu cu siliciu și magneziu. E o idee fantastică ca și noi în România reușim să dezvoltăm astfel de tehnologii”.
În condițiile date, printre cercetători este loc numai de optimism.
Eugen Guțiu, doctorand: „Cred că putem fabrica mult mai mult în România decât piese pentru navete spațiale. O să fim poate pionieri în trimiterea pieselor noi în spațiu”.
Cele mai multe piese pentru navete spațiale sunt produse în Statele Unite ale Americii.
În Europa, țări precum Franța, Germania sau Italia sunt recunoscute în domeniu.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, romania, spatiu, cercetatori, stiinta, piese,
Dată publicare:
23-02-2024 07:37