„E ca un OZN spiralat”. A fost descoperit cel mai lung animal din lume
Oamenii de știință au descoperit în largul Australiei cel mai lung animal din lume, un prădător de mare adâncime care măsoară aproape 46 de metri.
Cercetătorii de la Western Australia Museum au descoperit în ultima lor expediție circa 30 de specii noi de animale marine, printre care și cea mai lungă viețuitoare care a fost văzută vreodată, scrie The Guardian.
Este vorba despre un sifonofor, prădător de mare adâncime alcătuit din numeroase clone de mici dimensiuni care acționează împreună, ca un singur organism, care se desfășoară prin apă ca un fir.
Nerida Wilson, șeful expediției, a spus că descoperirea sifonoforului a venit atunci când toți se așteptau cel mai puțin.
Vehiculul de cercetare a fost scufundat la 4.439 de metri adâncime, dar vietatea a fost văzută abia pe drumul de întoarcere la suprafață, la adâncimea de 630 metri.
”Majoritatea colegilor ieșiseră din camera de control”, a povestit Wilson.
”Nu ne-a venit să credem ce vedeam”
”Dar au auzit de ce s-a văzut și s-au grăbit toți înapoi să împărtășească emoția descoperirii. A fost uimitor să vedem acest organism imens, care se desfășura ca un OZN în spirală, o coloană plutind prin apă. Nu ne-a venit să credem ce vedeam”, a mai spus omul de știință australian.
Sifonoforii se hrănesc, ca și meduzele, cu mici crustacee și pești prinși în această rețea de tentacule pe care o formează, pe care îi paralizează prin înțepături veninoase.
De două ori mai lung decât o balenă albastră
La cei aproape 46 de metri, noul sifonofor este de două ori mai lung decât o balenă albastră, cel mai mare animal de pe planetă, și de trei ori mai lung decât o balenă cu cocoașă, care atinge cam 15 metri lungime.
Expediția a fost condusă de Institutul Oceanului Schmidt, un grup non-profit care susține cercetarea oceanografică, inclusiv furnizarea unei nave de cercetare și a unui vehicul operat de la distanță, folosite de guvernul australian și instituțiile științifice.