Descoperiri de senzație în apropierea Timișoarei. Ce au găsit arheologii
Arheologii au descoperit în apropierea Timișoarei peste 100 de morminte din epoca romană, într-un sit în care s-au identificat locuiri din trei epoci diferite.
Cercetările arheologice întreprinse în anul 2019 pe Centura de Sud a Timișoarei, în perimetrul delimitat între Km. 5+000 și 5+400 (Sit 6), au pus în evidenţă prezenţa a trei locuiri din epoci diferite: epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) și epoca medievală timpurie.
Arheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia spun că la acestea se mai adaugă patru descoperiri ”izolate”: două morminte de incinerație și o groapă aparținând perioadei târzii a epocii bronzului și un vas aparținând culturii Coțofeni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au fost cercetate complexe arheologice de diferite tipuri: locuințe adâncite (bordeie), aglomerări de chirpici și gropi de pari provenind de la locuințe de suprafață, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, șanțuri, două morminte de incinerație și morminte de inhumație.
Complexele aparținând diferitelor epoci acoperă toată suprafața sitului.
Cea mai consistentă locuire, din epoca neolitică
Cea mai consistentă locuire pare să fie cea din epoca neolitică. Printre materialele arheologice descoperite se numără piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râșnițe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brățări din cochilie de scoică, greutăți din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars și altele fragmentare, vase ceramice întregibile etc.
Au fost identificate si un număr de 111 morminte aparținând cimitirului sarmatic.
Au fost identificate, parțial sau întregi și un număr de 14 ”ringuri” funerare sarmatice.
Din morminte provine un bogat inventar din piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cuțite, catarame, sabie, vârfuri de suliță), monede din perioada romană, denari de argint, vase ceramice întregi de tradiție romană iar altele grosiere, de mai mici dimensiuni.
Sursa: Cristian Anton
Etichete: descoperiri arheologice, centura timisoarei,
Dată publicare:
17-04-2020 14:40