Un urs care a trăit în urmă cu 40.000 de ani, perfect conservat, descoperit în Rusia
Crescători de reni din Rusia au descoperit, într-un arhipelag arctic, un urs de peşteră perfect conservat datând din Epoca de Gheaţă, prima descoperire de acest fel, care oferă o perspectivă unică asupra speciilor extincte, informează DPA.
Ursul, un exemplar adult, despre care se crede că ar fi trăit într-o perioadă cuprinsă între 22.000 şi 39.500 de ani în urmă, a fost descoperit pe Insulele Liahovski, între Marea Laptev şi Marea Siberiană Orientală, a precizat Universitatea Federală de Nord-Est din Iakuţk într-un comunicat citat de Agerpres.
''Este complet conservat, cu toate organele la locul lor, chiar şi nasul. Până acum, au mai fost găsite doar cranii sau oase'', a precizat cercetătoarea Lena Grigorieva.
Ursul de peşteră (Ursus spelaeus) este o specie sau o subspecie preistorică de pe teritoriul Eurasiei, care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani, se mai precizează în comunicat.
Schimbările climatice au dus la o topire accentuată a permafrostului în ultimii ani, scoţând la iveală o serie de descoperiri preistorice.
''Ultimii ani au adus descoperiri importante - mamuţi, rinoceri lânoşi, un mânz din Epoca de Gheaţă, mai mulţi pui de câine şi pui ai unor lei de peşteră - odată cu topirea permafrostului în Siberia'', a mai precizat universitatea.