Descoperire de senzație, din Epoca de Gheață: primul urs de peșteră perfect conservat, găsit în Siberia

Ultima actualizare: 13-09-2020 13:34
Descoperire de senzație: primul urs de peșteră perfect conservat, găsit în Siberia
Universitatea Federală din Nord-Est

Primul exemplar de urs de peșteră, care a trăit acum 39.000 de ani și s-a conservat în stare perfectă, a fost descoperit în Iacuția siberiană.

 

Lângă animalul atât de bine conservat încât avea și nasul intact a mai fost descoperit cel puțin un pui de urs de peșteră, iar oamenii de știință speră acum să obțină AND-ul acestei specii de mult dispărute, scrie The Siberian Times.

Până acum, au fost descoperite doar oasele urșilor de peșteră, ceea ce face cu atât mai importantă din Siberia.

Unul dintre cei mai importanți experți ruși în speciile dispărute ale erei glaciare susține că avem de-a face cu descoperiri de ”importanță mondială”.

„Astăzi, aceasta este prima și singura descoperire de acest fel - o carcasă de urs întreg, cu țesuturi moi”, a spus Lena Grigorieva.

„Este complet conservat, cu toate organele interne la locul lor, chiar și nasul. Anterior, au fost găsite doar cranii și oase. Această descoperire are o mare importanță pentru întreaga lume”, a completat Grigorieva

Rămășițele au fost găsite de păstorii de reni de pe insulă, iar rămășițele vor fi analizate de oamenii de știință de la Universitatea Federală de Nord-Est (NEFU) din Iakuțk, care se află în fruntea cercetărilor privind mamuții și rinocerii lânoși dispăruți.

Ursul de peșteră (Ursus spelaeus) este o specie sau subspecie preistorică care a trăit în Eurasia în perioada Pleistocenului mijlociu și târziu și a dispărut acum aproximativ 15.000 de ani.

 

Descoperiri majore din cauza permafrostului care se topește

 

Conform sugestiilor preliminare, ursul descoperit acum ar fi putut trăi într-o perioadă cuprinsă între 22.000 și 39.500 de ani.

„Este necesar să se efectueze analize radiocarbonice pentru a determina vârsta exactă a ursului”, a declarat cercetătorul principal Maxim Cheprasov de la laboratorul Muzeului Mamut din Iakuțk.

Cercetătorul a transferat dreptul de cercetare oamenilor de știință din NEFU, a spus el.

„Se va pregăti un program științific pentru studiul său cuprinzător. Va trebui să studiem carcasa unui urs folosind toate metodele moderne de cercetare științifică - genetică moleculară, celulară, microbiologică și altele”.

„Cercetarea este planificată la o scară la fel de mare ca și în studiul celebrului mamut Malolyakhovsky”, a spus dr. Grigorieva, cercetător principal al Centrului internațional pentru utilizarea colectivă a paleontologiei moleculare la Institutul de ecologie aplicată din nord al NEFU.

În ultimii ani s-au înregistrat descoperiri majore de mamuți, rinoceri lânoși și mânji din epoca de gheață, câțiva pui de leu de peșteră, pe măsură ce permafrostul se topește în Siberia.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO