Un startup din Silicon Valley produce carne în laborator pornind de la o singură celulă
Peste 10-20 de ani, majoritatea cărnii consumate va fi produsă în laborator. Este profeţia pe care o face directorul unui startup din Silicon Valley, care produce carne pornind de la celule prelevate de la animale vii.
Mai multe companii au găsit soluţii pentru a produce carne artificială, căci este tot mai evident ce efecte nocive are creşterea animalelor asupra planetei.
"Aceasta arată ca o bucată de pui şi chiar este. Dar această bucăţică a fost produs după metoda Silicon Valley", este explicat produsul.
Mai precis, puiul de la care provine bucata de carne e încă viu şi liber. Căci acest startup din San Francisco a dezvoltat o metodă de a genera carne pornind de la o singură celulă.
Josh Tetrick, preşedintele firmei: "Obţinem celula de la rădăcina unei pene, dintr-o bucată de pui deja sacrificat, dintr-o probă de ţesut. Aducem celula aici, găsim nutrienţii de care are nevoie ca să crească şi producem carne în cel mai sigur şi curat mod cu putinţă."
Într-un laborator al firmei de lângă San Francisco, oamenii de ştiinţă studiază celule prelevate de la pui şi vite. În altul, se testează soluţiile proteice necesare pentru dezvoltarea celulelor. Procesul de "cultivare" a cărnii exista deja, dar compania caută modalităţi de a reduce costurile, pentru a-l face rentabil. Acest mod de a produce carne ar fi o soluţie pentru o mulţime de probleme etice, ecologice şi referitoare la sănătatea consumatorilor.
Josh Tetrick, preşedintele firmei: "Realitatea este că sunt miliarde de găini închise şi omorâte în fiecare an. Sute de mii de găini ţinute în spaţii mici, înghesuite, hrănite cu soia şi porumb pentru care e nevoie de suprafeţe mari de teren şi multă apă şi a căror producţie presupune emisii enorme de gaze de seră. Plus că se folosesc multe antibiotice în sistem."
Acelaşi startup a lansat o alternativă pentru ouă, deja în vânzare în magazine şi restaurante din toată America. Este vorba de un substitut lichid pe bază de plante, iar în patru luni s-a vândut o cantitate echivalentă cu 3 milioane de ouă. Revenind la carne, compania aşteaptă aprobarea autorităţilor americane. Tehnologia e atât de nouă, încât două agenţii guvernamentale au anunţat că vor supraveghea producţia de carne de cultură.
Alte câteva companii din mai multe ţări lucrează la metode similare de a produce carne. Unele au şi reuşit, dar mai au de rezolvat problema rentabilităţii.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!