Un pas mai aproape de energia NELIMITATA. Testele au confirmat ca noul reactor de fisiune nucleara al Germaniei functioneaza
Anul trecut, un reactor cu un nou tip de fisiune nucleara a fost pornit, in premiera.
Acesta creeaza campuri magnetice, care au drept scop sa retina plasma suficient de mult pentru procesul de fisiune.
Insa cel mai important aspect din tot acest proiect este ca acele campuri magnetice sa fie in stare sa faca ceea ce au dorit intial inginerii, scrie The Daily Mail.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cercetatorii de la Institutul Max Planck din Greifswald, Germania, au injectat o cantitate infima de hidrogen, pe care au incalzit-o pana cand a devenit plasma - simuland astfel conditiile din interiorul Soarelui. De anul trecut si pana acum, oamenii de stiinta s-au intrebat daca acest aparat ambitios - supranumit Wendelstein 7-X (W7-X) - functioneaza asa cum s-a intentionat, producand campurile magnetice corecte.
Acum, un document de cercetare arata ca testele efectuate in ultimele luni au dovedit ca totul merge asa cum si-au dorit cercetatorii.
Experimentul este o incercare a lumii intregi de a valorifica la maxim fisiunea nucleara - un proces in care atomii se unesc la temperaturi extrem de inalte, eliberand o cantitate enorma de energie.
Sustinatorii acestor experimente sustin ca - desi secretul acestei tehnologii ar putea fi la decenii departare de noi - dupa ce vom reusi sa o descifram vom putea inlocui reactoarele nucleare conventionale si combustibilii naturali.
Doi dintre principalii concurenti din viitor ai reactoarelor nucleare sunt numite "tokamaks" si "stellaratoare".
In loc sa incerce sa controleze plasma cu un camp magnetic 2D, metoda folosuta de obisnuitele reactoare tokamak, steleratoarele folosesc niste campuri 3D.
Fizicianul Sam Lazerson din cadrul Departamentului american de Energie a facut echipa cu oamenii de stiinta germani pentru a testa aparatul de energie cu fisiune Wendelstein 7-X (W7-X).
Raportul, publicat in Nature Communications, arata ca totul functioneaza cum s-a planuit. "Avem confirmarea faptului ca acea cusca magnetica pe care am construit-o functioneaza asa cum s-a intentionat." - spune Sam Lazerson.
Dispozitivul a fost pornit in decembrie anul trecut, dar s-a folosit heliu, care este mai usor de incalzit decat hidrogenul.
"Dupa cunostintele noastre, avem o acuratete fara precedent, atat in termeni de inginerie a dispozitivului de fisiune, cat si a masuratorilor de topologie magnetica", se arata in raport.