Un obiect misterios se apropie de sistemul nostru solar. Astronomi: "Nu stim nimic despre el"
Astronomii de la Universitatea Yale anunta ca au observat un obiect misterios, care se indreapta spre sistemul nostru solar.
Este vorba de un corp ceresc care provine din Norul Oort, o zona din spatiul cosmic aflata la aproximativ 2 ani lumina distanta de sistemul nostru solar si unde se afla resturi provenite din formarea acestuia, scrie Universe Today.
Obiectul, numit de astronomi 2010 WG9, a fost “aruncat” din aceasta zona si in curand va instra in sistemul nostru solar, permitand specialistilor sa-l cerceteze.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"Este ca Sfantul Graal pentru cei care studiaza planetele. Pentru prima data, vorm avea ocazia sa vedem aceste resturi planetare, ramase de la formarea sistemului nostru solar”, declara David Rabinowitz, seful echipei de astronomi.
Spre deosebite de comete, care provin tot din Norul Oort, acest corp ceresc va putea fi mai usor observat, pentru ca nu se va apropia de Soare si nu este inconjurat de gaze.
2010 WG9 este urmarit cu mare interes de echipa de la Yale, de 2 ani de zile, de cand a fost descoperit. Acest obiect are numai 100 de metri in diametru si este acoperit cu un strat de gheata.
Misteriorul corp ceresc are anumite particularitati, care i-au pus pe ganduri pe specialisti. El face o rotatie completa la fiecare 11 zile, desi alte obiecte care provin din Norul Oort realizeaza o rotatie la doar cateva ore.
Explicatia astronomilor: probabil acest obiect este insotit de altul, intre ele existand o atractie gravitationala care ii incetineste rotatia.
Deocamdata astronomii nu au putut observa si al doilea obiect, insa cercetarile vor continua, pentru a se stabili daca acesta exista cu adevarat, formand astfel un sistem binar.
“Se stiu foarte putine despre Norul Oort. Cate obiecte sunt acolo, ce dimensiuni au ele si cum s-au format”, precizeaza Rabinowitz.