Un manuscris antic prezinta informatii surprinzatoare despre Iisus. Ce spune istoricul Alin Suciu

manuscris coptic despre Iisus

Un manuscris de acum 1.200 de ani, scris in limba copta, descoperit in Egipt, prezinta viata si moartea lui Iisus Hristos intr-un mod foarte diferit de cel in care descrie Biblia aceste evenimente.

Textul antic, scris in copta, limba folosita de primii crestini din Egipt, vorbeste despre viata si crucificarea lui Iisus, insa foarte diferit de perspectiva crestina.

Manuscrisul vine cu o ipoteza surprinzatoare prinvind relatia dintre Pilat si Iisus si capacitatile deosebite ale lui Iisus, scrie Live Science.

Potrivit textului, Iuda l-a sarutat pe Iisus pentru a putea fi mai usor identificat de catre romani, deoarece acesta “obisnuia sa-si schimba forma”. De asemenea, arestarea lui Iisus a avut loc intr-o zi de marti, nu joi, cum este considerat in traditia crestina.

Cel mai surprinzator lucru este insa relatia dintre Iisus si Pilat din Pont, guvernatorul roman, cel care l-a condamnat la moarte.

Citește și
Alin Suciu
Interviu cu istoricul Alin Suciu. De ce este convins ca "Evanghelia sotiei lui Iisus" este un fals

In acest document, PIlat il invita pe Iisus la masa, iar in final spune ca este gata sa-si sacrifice propriul fiu ca sa-i salveze viata lui Iisus: “Iata, a venit noaptea, ridica-te si pleaca, iar dimineata cand voi fi acuzat din cauza ta, le voi da pe unicul meu fiu, ca sa-l omoare in locul tau”, scrie documentul.

Iisus i-a raspuns: “O, Pilat, esti demn de o mare slava, pentru ca te-ai oferit sa ma ajuti”, iar apoi ii arata ca, daca vrea sa scape, poate face acest lucru foarte usor, schimbandu-si forma sau disparand. “Pilat s-a uitat la Iisus si, iata, el a disparut. Nu l-a putut vedea mult timp”.

Pilat si sotia lui, Claudia Procula, sunt considerati sfinti si sunt venerati si acum de Biserica crestina Copta.

Textul nu mai este folosit la liturghii, pentru ca nu a fost tradus in limba araba, a declarat pentru www.stirileprotv.ro egiptologul Alin Suciu, specializat in literatura copta.

“Pilat si familia lui apar in unele texte copte, care apoi au fost traduse in araba si etiopiana. Pilat e sfant in Biserica Copta. Biserica Etiopiana, care a fost condusa de la Alexandria, a adoptat acest sfant sub influenta Bisericii Copte. Avem multe texte copte in care Pilat e absolvit de vina condamnarii lui Iisus. Intr-un text intitulat "Martiriul lui Pilat" se vorbeste despre moartea lui Pilat si a familiei sale ca martiri crestini. Acest textul a fost cu siguranta scris in copta, dar se pastreaza doar in traduceri arabe si etiopiene”.

Evenimentele prezentate in manuscris au circulat probabil incepand cu secolul V, pana in secolul X, crede Alin Suciu.

El precizeaza ca exista si alte texte in care Iisus apare polimorf (isi poate schimba forma, n.red.): “In Apocriful lui Ioan, de exemplu, Iisus ii apare lui Ioan sub forma de copil, de adult si apoi de batran. Si in Evanghelia lui Iuda si in Evanghelia Mantuitorului, Iisus se arata apostolilor sub forma de copil”, declara Alin Suciu.

Manuscrisul a fost tradus de profesorul Roelof van der Broek de la Universitatea Utrecht din Olanda si publicat in cartea "Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ"(Brill, 2013).

Este prima traducere a acestui text coptic, care a fost descoperit in anul 1910. Exista doua copii ale manuscrisului, una se afla la Muzeul Morgan din New York si alta la Muzeul Universitatii din Pennsylvania.

Textul este scris in numele Sfantului Cyril din Ierusalim, care a trait in secolul al IV-lea d.Hr. Acesta (sau persoana care scrie in numele sau) precizeaza ca a gasit in Ierusalim o carte care scrie despre aceste momente ale vietii lui Iisus.

Van den Broek, cel care a tradus documentul, crede ca in realitate nu a existat o asemenea carte, ci informatiile au fost preluate pe cale orala, cartea fiind mentionata numai pentru a oferi credibilitate textului.

Manuscrisul coptic a fost descoperit in 1910 in manastirea Sfantul Mihail, langa oaza Fayum, in desertul egiptean si a fost cumparat de americanul J.P. Morgan si donat ulterior muzeului care ii poarta numele.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
O biserica din Noua Zeelanda in centrul unui scandal mondial. Ce sustine despre Iisus
O biserica din Noua Zeelanda in centrul unui scandal mondial. Ce sustine despre Iisus

Este sezonul gesturilor marete si iertarii. Insa multi dintre crestinii care traiesc in Auckland, Noua Zeelanda, se chinuie sa caute o urma de bunavointa pentru seria de afise controversate a bisericii Church of St Matthew in the City.

Interviu cu istoricul Alin Suciu. De ce este convins ca
Interviu cu istoricul Alin Suciu. De ce este convins ca "Evanghelia sotiei lui Iisus" este un fals

Dupa ce Karen King, cercetatoare la Universitatea Harvard, a prezentat intregii lumi un fragment de papirus care ar scrie despre faptul ca Iisus a fost casatorit, mai multi experti declara ca manuscrisul este un fals. Interviu cu istoricul Alin Suciu.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.