Un manuscris antic prezinta informatii surprinzatoare despre Iisus. Ce spune istoricul Alin Suciu

Ultimul update: Sambata 16 Martie 2013 06:55
Sursa: Live Science
Data publicarii: Miercuri 13 Martie 2013 13:13
Categorie: Stiinta
manuscris coptic despre Iisus

Un manuscris de acum 1.200 de ani, scris in limba copta, descoperit in Egipt, prezinta viata si moartea lui Iisus Hristos intr-un mod foarte diferit de cel in care descrie Biblia aceste evenimente.

Textul antic, scris in copta, limba folosita de primii crestini din Egipt, vorbeste despre viata si crucificarea lui Iisus, insa foarte diferit de perspectiva crestina.

Manuscrisul vine cu o ipoteza surprinzatoare prinvind relatia dintre Pilat si Iisus si capacitatile deosebite ale lui Iisus, scrie Live Science.

Potrivit textului, Iuda l-a sarutat pe Iisus pentru a putea fi mai usor identificat de catre romani, deoarece acesta “obisnuia sa-si schimba forma”. De asemenea, arestarea lui Iisus a avut loc intr-o zi de marti, nu joi, cum este considerat in traditia crestina.

Cel mai surprinzator lucru este insa relatia dintre Iisus si Pilat din Pont, guvernatorul roman, cel care l-a condamnat la moarte.

In acest document, PIlat il invita pe Iisus la masa, iar in final spune ca este gata sa-si sacrifice propriul fiu ca sa-i salveze viata lui Iisus: “Iata, a venit noaptea, ridica-te si pleaca, iar dimineata cand voi fi acuzat din cauza ta, le voi da pe unicul meu fiu, ca sa-l omoare in locul tau”, scrie documentul.

Iisus i-a raspuns: “O, Pilat, esti demn de o mare slava, pentru ca te-ai oferit sa ma ajuti”, iar apoi ii arata ca, daca vrea sa scape, poate face acest lucru foarte usor, schimbandu-si forma sau disparand. “Pilat s-a uitat la Iisus si, iata, el a disparut. Nu l-a putut vedea mult timp”.

Pilat si sotia lui, Claudia Procula, sunt considerati sfinti si sunt venerati si acum de Biserica crestina Copta.

Textul nu mai este folosit la liturghii, pentru ca nu a fost tradus in limba araba, a declarat pentru www.stirileprotv.ro egiptologul Alin Suciu, specializat in literatura copta.

“Pilat si familia lui apar in unele texte copte, care apoi au fost traduse in araba si etiopiana. Pilat e sfant in Biserica Copta. Biserica Etiopiana, care a fost condusa de la Alexandria, a adoptat acest sfant sub influenta Bisericii Copte. Avem multe texte copte in care Pilat e absolvit de vina condamnarii lui Iisus. Intr-un text intitulat "Martiriul lui Pilat" se vorbeste despre moartea lui Pilat si a familiei sale ca martiri crestini. Acest textul a fost cu siguranta scris in copta, dar se pastreaza doar in traduceri arabe si etiopiene”.

Evenimentele prezentate in manuscris au circulat probabil incepand cu secolul V, pana in secolul X, crede Alin Suciu.

El precizeaza ca exista si alte texte in care Iisus apare polimorf (isi poate schimba forma, n.red.): “In Apocriful lui Ioan, de exemplu, Iisus ii apare lui Ioan sub forma de copil, de adult si apoi de batran. Si in Evanghelia lui Iuda si in Evanghelia Mantuitorului, Iisus se arata apostolilor sub forma de copil”, declara Alin Suciu.

Manuscrisul a fost tradus de profesorul Roelof van der Broek de la Universitatea Utrecht din Olanda si publicat in cartea "Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ"(Brill, 2013).

Este prima traducere a acestui text coptic, care a fost descoperit in anul 1910. Exista doua copii ale manuscrisului, una se afla la Muzeul Morgan din New York si alta la Muzeul Universitatii din Pennsylvania.

Textul este scris in numele Sfantului Cyril din Ierusalim, care a trait in secolul al IV-lea d.Hr. Acesta (sau persoana care scrie in numele sau) precizeaza ca a gasit in Ierusalim o carte care scrie despre aceste momente ale vietii lui Iisus.

Van den Broek, cel care a tradus documentul, crede ca in realitate nu a existat o asemenea carte, ci informatiile au fost preluate pe cale orala, cartea fiind mentionata numai pentru a oferi credibilitate textului.

Manuscrisul coptic a fost descoperit in 1910 in manastirea Sfantul Mihail, langa oaza Fayum, in desertul egiptean si a fost cumparat de americanul J.P. Morgan si donat ulterior muzeului care ii poarta numele.

manuscris coptic despre Iisus Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Live Science Pro TV

O biserica din Noua Zeelanda in centrul unui scandal mondial. Ce sustine despre Iisus
O biserica din Noua Zeelanda in centrul unui scandal mondial. Ce sustine despre Iisus
Interviu cu istoricul Alin Suciu. De ce este convins ca
Interviu cu istoricul Alin Suciu. De ce este convins ca "Evanghelia sotiei lui Iisus" este un fals
VIDEO PROTVPLUS.RO
Robot pe Marte
Premieră pentru NASA. Un robot, trimis să exploreze adâncurile planetei Marte. Provocarea lansată de cercetători
Descoperire arheologică uriașă. Cum arată fresca erotică veche de 2.000 de ani
Cel mai mare obiect făcut de om care orbitează Pământul împlinește 20 de ani
Creatură misterioasă, găsită în Oceanul Atlantic. Ce este de fapt
Motivul pentru care cercetătorii au modificat ADN-ul vacilor
Definiția kilogramului va fi schimbată. Peste 50 de experți au analizat problema
Microscop
Un nou organism, dintr-un regn necunoscut, a fost găsit într-un parc din Canada
Fenomen bizar observat pe cerul SUA. Explicația specialiștilor
Un crater uriaș descoperit în Groenlanda pune pe jar comunitatea științifică. De ce trebuie luate măsuri urgente
Cercetătorii au descoperit o planetă înghețată, de 3 ori mai mare decât suprafața Pământului
Descoperire istorică sub stratul de gheață din Groenlanda. ”Fenomen rar în istoria Pământului”
Kermlinul a prezentat racheta nucleară care îi va duce pe ruşi pe Marte