Un grup de cercetători susține că a reușit să citească gândurile cu ajutorul inteligenței artificiale
Inteligența artificială își face loc tot mai mult în viețile noastre. Iar o echipă de cercetători de la o universitate americană vrea să ducă lucrurile și mai departe.
Oamenii de știință încearcă să vadă dacă pot citi gândurile cu ajutorul unul tomograf și al unei tehnologii bazate pe inteligența artificială.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Texas susține că a reușit să citească gândurile și a "tradus" activitatea cerebrală în cuvinte, cu ajutorul inteligenței artificiale.
În urmă cu câteva săptămâni, cercetătorii au publicat o lucrare științifică în care explicau procedura. Au pus voluntari să asculte clipuri audio în timp ce creierele lor erau scanate cu ajutorul unui aparat de rezonanță magnetică. Apoi, au folosit o tehnologie AI ca să-și dea seama ce ascultau voluntarii, doar uitându-se la imaginile scanate ale creierelor.
Ca să verifice rezultatele, un reporter CNN și unul dintre cercetători și-au făcut tomografii în timp ce ascultau povestea Vrăjitorului din Oz.
Cercetător: „Primim înregistrări la fiecare 2 secunde, în timp ce el ascultă povestea. Vom introduce aceste date în decodorul nostru și vom încerca să prezicem povestea pe care o ascultă acum”.
Rezultatele au venit abia a doua zi.
Reporter CNN: „Asta e din "Vrăjitorul din Oz". În stânga sunt cuvintele pe care le-am ascultat. Iar varianta decodată e în dreapta. "Eram gata să mă întorc la școală și am auzit o voce ciudată chemându-mă”. Așadar, nimerește corect unele lucruri."Eram gata să mă întorc" - "eram gata să mă duc înapoi". Ratează complet alte lucruri, cum ar fi școala în locul drumului de cărămidă galbenă, dar apoi nimerește acest exemplu drăguț. Ea aude ceva și, în locul unui geamăt, a auzit o voce ciudată. E ceva apropiat, chiar dacă nu sunt aceleași cuvinte”.
Motivul pentru care programul nu a reușit să descifreze mai bine ceea ce transmitea mintea e faptul că tehnologia cere ca voluntarii să stea în tomograf mai mult de 16 ore, pentru ca inteligența artificială să se poată antrena pe mințile lor.
Reporter: „Vom trăi într-o lume în care cineva se poate apropia de mine pe stradă, ca să țină un dispozitiv lângă capul meu, și o să știe ce gândesc?”
Cercetător: „În momentul acesta suntem foarte departe de așa ceva. S-ar putea să nici nu fie posibil. Nu putem elimina complet această idee, dar, în ceea ce ne privește, nu va fi posibil în următoarele decenii. Adevărata utilizare potențială a acestei tehnologii e să-i ajute pe cei care nu pot vorbi fără să mai fie nevoie de neurochirurgie”.
Tehnologia e capabilă să descifreze și ceea ce vede cineva.
Reporter: „Ar trebui să ne temem de munca pe care o fac oameni ca tine?”
Cercetător: „Credem că e important să evaluăm încontinuu toate implicațiile decodării minții și să ne gândim cum implementăm politici care să protejeze intimitatea mentală și să reglementeze cum pot fi folosite datele minții”.
Chiar dacă cercetătorii de la Universitatea din Texas sunt departe de de momentul în care vor aplica descoperirile în viața de zi cu zi, munca lor aduce un pic de lumină într-un viitor în care companiile vor putea dezvolta tehnologii noi pentru pacienții care au nevoie de ajutor ca să comunice.