Un corp ceresc in forma de craniu a aparut pe cer in noaptea de Halloween. Explicatia data de NASA
O roca spatiala imensa asemanatoare cu un craniu a trecut sambata seara prin apropiere de Terra, la aproximativ 500.000 de km, fara sa reprezinte vreun pericol, a anuntat NASA.
Obiectul spatial, cu un diametru de 600 de metri, a trecut pe langa Pamant sambata la ora 17.01 GMT, la distanta mai mare decat se afla Luna fata de planeta noastra, relateaza EFE si DPA. Potrivit specialistilor de la NASA, aceasta roca a fost probabil o asa-numita cometa moarta care si-a pierdut 'coada' stralucitoare dupa numeroase orbite in jurul Soarelui.
Oamenii de stiinta de la NASA au vorbit despreun "mare dovleac" care ar zbura aproape de Pamant de Halloween. Dar, pe masura ce obiectul se apropia, ei au schimbat descrierea, deoarece fotografiile prin satelit au aratat o asemanare izbitoare cu un craniu uman. Din punct de vedere stiintific, s-a crezut initial ca este vorba de un asteroid, care a si primit numele de catalog Asteroid 2015 TB145, dar dupa ce a fost observat mai bine gratie telescopului cu infrarosu al NASA (telescopul IRTF) instalat in Hawaii, s-a stabilit ca este vorba cel mai probabil de o cometa care si-a pierdut materialele volatile dupa numeroase treceri in jurul Soarelui.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca ar fi fost pe o traiectorie incidenta cu Pamantul un corp de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul "fenomen Tunguska", care a culcat la pamant aproximativ 2.070 km patrati de padure in Siberia, in 1908, ar fi avut doar aproximativ 40 de metri in diametru - adica mai putin de 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.
In apropierea relativa a Pamantului exista numerosi astfel de bolovani care ratacesc prin spatiu care nu au fost inca detectati. Estimarile oficiale vorbesc despre aproximativ 1 milion de asteroizi cu diametrul de cel putin 30 de metri, iar conform NASA, mai putin de 1% dintre acestia au fost descoperiti. Exista insa si vesti bune: modelele computerizate folosite de astronomi sugereaza ca aproximativ 95% dintre asteroizii foarte mari (cel putin 1 kilometru in diametru), cu potentialul de a pune capat civilizatiei terestre, au fost deja descoperiti si niciunul dintre ei nu se afla pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastra