Un bărbat paralizat a reuşit să meargă folosind un costum robotizat controlat de creier
Un bărbat paralizat a reuşit să îşi mişte toate cele patru membre folosind un costum robotizat controlat de creier, spun cercetătorii, potrivit CNN, transmite news.ro.
Bărbatul în vârstă de 28 de ani din Lyon, Franţa, cunoscut drept Thibault, a rămas paralizat de la umeri în jos după ce a căzut de la balcon, de la o înălţime de 12 metri, accident care i-a afectat coloana vertebrală.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El putea să îşi mişte muşchii braţelor şi încheietura mâinii şi a fost capabil să folosească un scaun cu rotile cu braţul stâng.
Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble, Franţa, de la Centrul de cercetare biomedicală Clinatec şi de la Centrul de cercetări CEA i-au implantat dispozitive de înregistrare în ambele părţi ale capului lui Thibault, între creier şi piele, pentru a întinde cortexul senzorimotor - zona creiererului care controlează funcţia şi senzaţia motorie.
Reţelele electrodului au colectat semnalele creierului bărbatului şi le-au transmis printr-un algoritm de decodare, care a transformat semnalele în mişcări şi i-a transmis intrucţiuni unui exoschelet robotic.
Timp de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul să-i înţeleagă gândurile controlând un avatar - un personaj virtual - în cadrul unui joc video, făcându-l să meargă şi să atingă obiecte 2D şi 3D.
Pe parcursul studiului, Thibault a acoperit un total de 145 de metri cu 480 de paşi folosind avatarul, combinat cu video şi exoschelet, au spus cercetătorii în studiul publicat, vineri, în revista Lancet Neurology.
Oamenii de ştiinţă au spus că tehnologia este un tratament experimental pentur moment, dar odată îmbunătăţit, ar putea avea potenţialul de a îmbunătăţii vieţile pacienţilor.
"Nu pot merge acasă în exoscheletul meu, dar am ajuns în punctul în care pot merge. Merg când vreau şi pot să mă opresc âcnd vreau", a declarat Thibault pentru AFP.