Un barbat a vrut sa afle detalii despre stramosii sai. Descoperirea va rescrie istoria speciei umane


Ultimul update: Miercuri 13 Martie 2013 07:06
Data publicarii: Duminica 10 Martie 2013 13:54
Categorie: Stiri Stiinta
cancer, teste

Albert Perry, un afro-american din Carolina de Sud, a vrut sa afle detalii despre stramosii sai indepartati, analizand arborele genealogic.

El si-a dus o mostra de ADN la o clinica specializata in acest domeniu, iar cercetatorii au ramas pur si simplu muti de uimire, scrie Daily Mail.

Cand au analizat mostra lui Albert, oamenii de stiinta au aflat ca, in cazul lui, cromozomul Y are o vechime mult mai mare decat fusese estimata pana acum varsta ADN-ului uman.

Mai exact, Albert are stramosi de acum 338.000 de ani, cand specia umana nu era inca dezvoltata, potrivit studiilor anterioare, explica Michael Hammer, de la Universitatea din Arizona.

Cele mai vechi fosile umane gasite pana in prezent au o vechime de numai 200.000 de ani.

Explicatiile ADN-ului lui Albert pot fi mai multe: ori este vorba de un amestec al speciei Homos Sapiens cu Omul de Neanderthal sau cu o alta specie de oameni, ori, intr-adevar, oamenii au evoluat mult mai devreme decat se stia.

Cromozomul Y este cel mai usor de analizat pentru a afla arborele genealogic, pentru ca el nu-si schimba niciodata materialul genetic.

Astfel, daca doi cromozomi Y au mutatie identica, inseamna ca persoanele respective au un stramos comun.

Initial, Albert Perry, acum decedat, a apelat la ajutorul National Geographic, pentru a afla detalii despre stramosii sai, in cadrul “proiectului genografic”.

Cum insa nu au fost gasiti markeri genetici cunoscuti pentru cromozomii sai Y, barbatul a dus mostra la fundatia Family Tree DNA.

Aici, proba lui a fost analizata de cercetatorul Fernando Mendez:  “Cel mai ciudat a fost ca am gasit o descendenta care nu se potrivea niciunui arbore cormozomial Y cunoscut, desi avem in baza de date peste 500.000 de indivizi”, explica el.

Variatia cromozomiala gasita la Albert este foarte rara. Dupa serioase analize, cercatatorii au reusit sa gaseasca un cromozom similar la 11 barbati din populatia Mbo, care locuieste intr-o zona restransa din vestul Camerunului.

Desi izolata, aceasta populatie are gene foarte diferite, prin urmare nu provin dintr-un stramos comun. Aceasta descoperire contrazice si teoria potrivit careia toti oamenii din lume au doi stramosi comuni indepartati, legendarul Adam.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO