Un asteroid imens, cu ”potenţial periculos”, filmat când se apropie de Pământ. VIDEO
Un asteroid de dimensiunile unui zgârie-nori, clasificat de NASA ca fiind "cu potențial periculos", a fost filmat în timp ce trece foarte aproape de Terra, informează space.com.
Asteroidul numit 1998 HL1 s-a aflat la 6,21 milioane de kilometri de Terra, aproximativ de 10 ori distanța dintre Pământ și Lună, în momentul în care s-a aflat la cea mai mică distanță de planeta noastră.
Mai multe imagini cu traiectoria asteroidului găsiți în galeria foto
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Traiectoria asteroidului a fost urmărită de Virtual Telescope Project, un observator online fondat de astrofizicianul Gianluca Masi de la Observatorul Astronomic Bellatrix din Ceccano, Italia, care a transmis live, pe Youtube, momentul în care corpul ceresc s-a apropiat cel mai mult de Terra, vineri, 25 octombrie, la ora 17.17 GMT, scrie space.com.
NASA a clasificat asteroidul 1998 HL1 ca fiind ”cu potențial periculos”, deoarece acesta are ”potențialul de a se apropia periculos de Terra”. Însă, NASA definește astfel toți asteroizii ale căror orbite în jurul Soarelui se află la o distanță de până la 7,8 milioane de km de orbita Pământului și care au un diametru de cel puțin 500 de metri.
Asteroidul 1998 HL1 măsoară în jur de 550 de metri în diametru, comparabil cu înălțimea Sears Tower din Chicago,și se deplasează cu o viteză de 25.000 metri pe oră.
Potrivit express.co.uk, dacă un astfel de asteroid ar lovi Pământul, ar provoca moartea a milioane de oameni.
Datorită dimensiunii sale, asteroidul a putut fi văzut ca un obiect extrem de strălucitor în momentul în care trece pe lângă Terra, potrivit prezentării făcute de astrofizicianul Gianluca Masi în transmisiunea sa.