Un al cincilea satelit al planetei pitice Pluto, descoperit cu ajutorul telescopului Hubble
Astronomii au descoperit cu ajutorul telescopului spatial Hubble un al cincilea satelit pe orbita planetei pitice Pluto, au anuntat miercuri cercetatorii de la NASA.
Acest satelit, vizibil in imaginile furnizate de Hubble ca o pata de lumina, are dupa cate se pare o forma neregulata, iar diametrul sau este cuprins in intervalul 10-25 kilometri.
Satelitul se afla pe o orbita circulara de 95.000 de kilometri in diametru in jurul lui Pluto.
"Satelitii lui Pluto se afla pe orbite de marimi diferite, care par sa se potriveasca perfect unele in altele, semanand putin cu papusile rusesti", a declarat mark Showalter de la Institutul SETI, coordonatorul echipei care a facut descoperirea.
Astronomii sunt intrigati de faptul ca o planeta atat de mica cum este Pluto poate avea un sistem atat de complex de sateliti naturali.
Descoperirea noului satelit - denumit provizoriu P5 - furnizeaza indicii suplimentare despre felul in care s-au format si evoluat Pluto si satelitii sai.
Potrivit celei mai uzitate teorii, acesti sateliti ar reprezenta rezultatul unei coliziuni care s-a produs in urma cu cateva miliarde de ani intre Pluto si un asteroid de mari dimensiuni din centura lui Kuiper, care cuprinde un numar foarte mare de astfel de corpuri.
Charon, cel mai mare dintre satelitii lui Pluto, a fost descoperit in 1978.
In 2006, telescopul Hubble a detectat alti doi sateliti ai acestei planete pitice, Nix si Hydra. In 2011, datele transmise de Hubble au permis savantilor sa identifice un al patrulea satelit natural al lui Pluto, denumit P4.
Sonda spatiala New Horizons lansata de NASA se afla in prezent pe drumul spre marginea sistemului nostru solar si urmeaza sa realizeze o survolare, in mare viteza, a planetei pitice Pluto, in 2015.
Sonda New Horizons va transmite astfel spre Terra primele imagini detaliate cu Pluto si satelitii sai.
Astronomii conteaza in anii viitori pe sistemul de imagistica in infrarosu de la bordul succesorului lui Hubble, telescopul spatial James Webb, pentru a realiza o serie de cercetari si mai detaliate, precum compozitia chimica de la suprafata lui Pluto si a satelitilor sai, ca si de la suprafata numerosilor asteroizi care se afla in centura lui Kuiper.
Initial considerata planeta cea mai indepartata de Soare, Pluto a fost clasata in categoria "planetelor pitice" de catre Uniunea Internationala a Astronomilor, in 2006, reducand astfel la opt numarul planetelor din sistemul nostru solar.