Cea mai mare descoperire din istoria astronomiei s-ar putea face in august: VIATA PE MARTE
In luna august, vehiculul lansat de NASA ar putea descoperi forme de viata pe Marte, dupa ce va sapa la suprafata planetei.
Studii recente sustin ca ar fi suficient sa se excaveze doar cativa centimetri pentru a se descoperi molecule organice complexe, care sa demonstreze ca a existat, candva, viata pe Marte.
Vehiculul NASA se numeste Curiosity ("Curiozitate", trad.) si va ateriza pe Marte in luna august. Misiunea sa va fi sa sape aproximativ 10 centimetri, inclusiv in noile cratere aparute pe planeta in urma impactului cu asteroizii.
Unii oameni de stiinta, asa cum este cazul profesorului Jay Melosh de la Universitatea Purdue, sunt de parere ca viata ar fi existat pe Marte si ca ar fi fost adusa pe Terra prin intermediul asteroizilor.
Pe de alta parte, intr-un studiu recent realizat de profesorul Alexander Pavlov de la Centrul Spatial NASA din Greenbelt, Maryland, arat ca pe planeta Marte ar putea sa se gaseasca molecule organice, care sa arate semnele vietii. Aceste molecule, construite din cel putin 10 atomi de carbon, ar putea alcatui asa numitele "blocuri ale vietii", asa cum sunt amino acizii, cei care sustin baza proteinelor.
De altfel, pe o adancime cuprinsa intre 5 si 10 centimetri deasupra suprafetei planetei Marte, efectul radiatiilor este redus de 10 ori, mai sustin specialistii, citati de The Daily Mail. Chiar daca acest lucru nu inseamna foarte mult, studiul sugereaza ca moleculele organice simple, asa cum este molecula formaldehida, ar putea exista la aceasta suprafata, iar in unele locuri - asa cum este cazul craterelor recente, noi - constructiile complexe ale "blocurilor de viata" ar putea fi descoperite de Curiosity.
"In momentul de fata, cea mai mare provocare este ca fostii cizitatori ai planetei Marte nu au reusit sa gaseasca niciun material organic din....diferite motive. Noi stim ca acele molecule ar trebui sa fie acolo, insa trebuie sa le si gasim in solul martian." a declarat profesorul Pavlov.
Mai multe detalii despre misiunea Curiosity aflati de pe site-ul NASA.
Sursa: Daily Mail
Etichete: nasa, Marte, viata, misiune, curiosity,
Dată publicare:
09-07-2012 10:31