Tezaur de argint din epoca romana descoperit de un barbat care sapa un sant, in spatele casei sale. Comoara a ajuns la muzeu
Un tezaur de argint, descoperit de un barbat din comuna prahoveana Dumbravesti in curtea casei sale, in urma cu doua saptamani, in timp ce sapa un sant pentru canalizare, a fost expus la Muzeul de Istorie Judetean Prahova.
Directorul muzeului, Marinela Penes, a declarat, cu prilejul vernisarii expozitiei "Comori antice redescoperite: Tezaurul de epoca romana de la Malaiestii de Jos - judetul Prahova", ca un tezaur din argint de o asemenea importanta nu a mai fost gasit in judetul Prahova din anul 1932, de la descoperirea podoabelor dacice de la Coada Malului, relateaza agerpres.ro.
La o zi dupa Sarbatorile Pascale de anul acesta, barbatul, Grigore Ion Vasile, a gasit un vas din bronz in care se aflau monede si alte piese din metal. Familia sa a anuntat expertii din cadrul Muzeului de Istorie si Arheologie si a predat aceste piese.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tezaurul este format din 85 de piese, respectiv 74 monede din argint din epoca romana, de la imparatul Vespasian (69-79 d. Hr.) pana la Valerianus (253-259 d. Hr.), adica din ultima treime a secolului I d.Hr. pana spre anul 260 d. Hr, cinci bratari din argint, o fibula din argint, o podoaba din argint ce avea atasate trei monede, dar si doua lingouri din acelasi metal.
Potrivit expertilor, tezaurul pare sa fi apartinut unui mester bijutier itinerant si a fost ascuns, probabil temporar, undeva la sfarsitul secolului al III-lea, in perioada parasirii Daciei romane si patrunderii, in valuri, a populatiilor migratoare.
"Este un lucru foarte frumos, neasteptat. Faceam o instalatie de apa si o canalizare, iar tatal meu a gasit comoara. (...) Cel mai important lucru e ca toata lumea poate vedea comoara si sa ne mandrim toti ca e din curte de la noi", a declarat Florin Vasile, fiul celui care a descoperit tezaurul.
Directorul Muzeului de Istorie a precizat ca artefactele vor fi evaluate, iar familia care le-a descoperit va primi o despagubire de maxim 40% din valoarea stabilita de experti. "Este pentru prima data in contemporaneitate cand se descopera in Prahova o asemenea comoara. (...) Comoara va fi evaluata, iar cei care au gasit-o vor primi 40% maxim din valoarea care va fi stabilita", a spus Marinela Penes.
Sursa foto: phon.ro