Surpriza mare pentru oamenii de stiinta. Ce au descoperit sub gheata din Antarctica: "O poarta spre aceasta lume subglaciara"
Potrivit unui studiu publicat in revista Nature Communications, oamenii de stiinta au facut o descoperire suprinzatoare sub stratul de gheata din Antarctica.
Este vorba despre o vasta retea de ape sarate, pline de viata. Descoperirea a fost facuta in timp ce era studiata cascada Blood Falls - o pata de un rosu sangeriu de pe o proeminenta a Ghetarului Taylor - cand echipa de cercetatori a dat de apa sarata in lumea subglaciara.
Apa lichida de sub solul inghetat din Taylor Valley se intinde pe cel putin 12 km de la coasta spre interior si leaga lacurile imprastiate pe aceasta vale. Aceasta apa subglaciara este de doua ori mai sarata decat apa marina, au precizat oamenii de stiinta. Regiunea Dry Valleys este in mare parte neacoperita de gheata, cu exceptia catorva ghetari izolati, mentioneaza Live Science.
Cascada Blood Falls care se revarsa in Lacul Bonney din cea mai sudica dintre cele mai mari trei vai din Dry Valleys, reprezinta o retea hidrologica mult mai mare, dupa cum s-a demonstrat. Culoarea rosiatica a fost atribuita vietii microbiene din mediul acvatic. "Am invatat atat de multe despre vaile uscate din Antarctica doar uitandu-ne la aceasta curiozitate", a spus autorul studiului Jill Mikucki, microbiolog la Universitatea din Tennessee, Knoxville. "Blood Falls nu este doar o anomalie, este o poarta spre aceasta lume subglaciara."
Nu se cunoaste cu exactitate cum s-a transformat apa intr-una cu o atat de mare salinitate. Ar putea fi din cauza congelarii si evaporarii lacurilor mai mari, care umpleau candva aceasta vale, sau saramura ar putea sa fi ramas din apa oceanului care a inundat candva canioanele inainte de a se retrage. Pentru a detecta apa sarata, echipa a folosit un senzor electromagnetic aeropurtat in Taylor Valley care creeaza un camp magnetic pentru a culege diferentele de conductivitate din pamant la o adancime de aproximativ 1.000 de picioare (304,8 metri).
Ce este interesant pentru cercetatori este ca vaile uscate sunt similare cu cele gasite pe Marte, ceea ce inseamna ca ape subterane sarate s-ar fi putut forma si pe Planeta Rosie dovedind ca poate exista apa lichida si intr-un mediu uscat, mai scrie International Business Times UK, conform Agerpres.