Terra, lovita de doi asteroizi simultan. Ce pericol reprezinta pentru Pamant "gemenii" din spatiu
Cercetatorii vin cu o teorie noua in ceea ce priveste extinctia dinozaurilor. Daca pana in prezent, oamenii de stiinta sustineau ca Terra ar fi fost lovita de un asteroid, la sfarsitul Cretacicului, acum vin cu alta ipoteza.
Cercetatori recente par sa demonstreze ca nu a fost forba de un asteroid, ci de doi - care orbitau unul in jurul celuilalt si care au lovit simultan Pamantul.
Ingrijorator este faptul ca rezultatele cercetarilor sugereaza ca asemenea perechi de asteroizi sunt mai comune decat credeam, iar pericolul reprezentat de ele este mult mai mare decat cel corelat cu asteroizii care calatoresc singuri prin Univers.
Aceste concluzii surprinzatoare au fost elaborate dupa o reevaluare a craterelor de pe Terra produse de impactul asteroizilor.
Specialistii de la Institutul de Fizica Pamantului din Paris au ajuns la concluzia ca, dintre aceste cratere, un procent mult mai mare decat se credea ar fi fost produse de impacte binare (ale unor perechi de asteroizi).
O astfel de situatie se intalneste in Canada, in apropiere de Hudson Bay, unde se gasesc doua lacuri gemene – Lacurile Clearwater - formate in doua cratere ivite acum 290 de milioane de ani in urma unui dublu impact.
Descoperirea are implicatii evidente in problema amenintarii pe care ar reprezenta-o asteroizii pentru Terra la ora actuala. Expertii lucreaza la dezvoltarea unor tehnici prin care sa devieze eventualii asteroizi periculosi de pe traseul lor sau chiar sa-i distruga, pentru a evita coliziunea cu Pamantul, dar daca a deturna sau distruge un asteroid singur va fi posibil in scurt timp, a indeparta doi asteroizi dintr-o data pune probleme extrem de dificile, scrie
.