Sute de mii de obiecte spatiale calatoresc in jurul Pamantului cu o viteza naucitoare. Cum vor sa le adune expertii

22-04-2017 08:48


Viitoarele misiuni in spatiu vor avea ca scop si adunarea deseurilor care orbiteaza planeta noastra.

 Expertii au stabilit la conferinta europeana din Darmstadt ca cea mai potrivita solutie ar fi intinderea unor plase care sa prinda bucatile de metal care acum calatoresc in jurul Pamantului cu o viteza naucitoare. Punerea in aplicare a acestui plan, insa, va putea dura cativa ani.

Timp de zeci de ani, omul a trimis in spatiu satelitii, rachete si astronauti, iar efectele adverse incep sa prinda contur. Planeta este incojurata de sute de mii de obiecte spatiale de mici dimensiuni. Agentia spatiala europeana monitorizeaza constant cerul iar aproximativ 18 mii dintre acestea sunt considerate periculoase. Unele masoara mai mult de un centimetru si calatoresc in jurul Pamantului cu aproximativ 40 de mii de kilometri pe ora.

Problema expertilor este alta in acest moment. Daca un obiect intra in coliziune cu altul, nu ar face decat sa inmulteasca particulele de metal si alte materiale dure care orbiteaza planeta.

Problema deseurilor spatiale este una globala, iar pana acum, agentia eruopeana a ajuns la concluzia ca plasele ar putea reprezenta o solutie in viitoarele misiune extraterestre.

Tags: pamant, deseuri,

VIDEO PROTVPLUS.RO