Sursa de energie care aduce SF-ul mai aproape de realitate. Tehnologia este testată cu succes într-un parc din Olanda
Cele mai multe dintre plante au nevoie de lumină ca să se dezvolte. Este o lecție pe care am învățat-o cu toții la școală. Dar aceleași plante pot fi sursă de energie electrică. Se întâmplă într-un parc din Rotterdam.
În fiecare noapte, acest parc din Rotterdam este iluminat discret cu ajutorul unor instalații alimentate de plantele din jur.
Nele de Klerk, Micropia: „O plantă nu poate produce lumină de una singură, dar procesul începe cu planta. O plantă captează lumina soarelui și, cu ajutorul dioxidului de carbon din aer, poate produce energie pentru sine sub formă de zahăr. Dar nu tot zahărul pe care îl produce planta este utilizat de ea însăși. Poate transmite o parte din acesta în sol către toți microbii care se află în jurul rădăcinilor sale. Iar acum intră în scenă un număr de bacterii. Când folosesc aceste zaharuri, se eliberează electroni, particule mici încărcate electric”.
Aceste particule de energie sunt apoi captate folosind un sistem gandit de ingineri inventivi.
Ermi van Oers, designer: „Într-un mod inteligent, colectăm aceste particule, culegem această energie fără să afectăm biologia. Și cu acea cantitate mică de electricitate putem să aprindem toate aceste lumini”.
Reporter: „Și funcționează întotdeauna?”
Ermi van Oers: „E întotdeauna posibil, dar de multe ori funcționează mai bine dacă solul e puțin umed și asta are legătură cu faptul că electronii circulă un pic mai ușor”.
O tehnologie la început de drum
Tehnologia este însă la început. Nu poate fi folosită, de exemplu, pentru alimentarea unui autoturism electric.
Nele de Klerk, Micropia: „Mai sunt, cu siguranță, multe cercetări de făcut ca să vedem dacă putem scala această tehnologie ca să obținem și mai multe beneficii de pe urma ei."
Pentru început, autoritățile din Rotterdam vor să extindă proiectul în mai multe parcuri din oraș și așteaptă să vadă cum va evolua tehnologia.