"Ceasul Apocalipsei" a fost dat inainte cu doua minute. Ce inseamna acest anunt in viziunea oamenilor de stiinta

apocalipsa

Ceasul apocalipsei, care simbolizeaza iminenta unui cataclism planetar, a avansat cu doua minute, indicand trei minute pana in ceasul al doisprezecelea, au anuntat joi oamenii de stiinta.

Bulletin of the Atomic Scientists (Buletinul savantilor din domeniul nuclear, n.r.), o asociatie care numara in randurile sale 18 laureati ai premiului Nobel, foloseste acest ceas care masoara timpul ramas pana la sfarsitul lumii, pentru a masura drept "foarte ridicata probabilitatea unei catastrofe planetare daca nu sunt luate rapid masuri".

Celebrul ceas indica acum trei minute pana la miezul noptii, potrivit lui Kennette Benedict, presedinte al asociatiei care a creat acest ceas in 1947, simbolizand la inceput iminenta unui cataclism nuclear.

"In prezent, incalzirea globala necontrolata si cursa inarmarii nucleare rezultand din modernizarea arsenalului enorm deja existent reprezinta amenintari extraordinare si de necontestat la adresa supravietuirii omenirii", a spus Kennette Benedict, anuntand decizia de a avansa acele ceasornicului in timpul unei conferinte organizate la Washington.
"Liderii mondiali nu au actionat prompt si cu amploarea necesara protejarii cetatenilor in fata potentialelor catastrofe", a adaugat cercetatoarea pentru a justifica modificarea timpului afisat de ceasul simbolic.

Acele ceasornicului au fost miscate ultima data pe 10 ianuarie 2012, cand au avansat cu un minut.Ceasul nu a mai indicat o ora atat de apropiata de miezul noptii din 1984, cand a fost reglat sa afiseze ora 23.57 in momentul cel mai tesnionat al relatiilor americano-sovietice.

Citește și
apocalipsa vikinga
O supernova ar putea DISTRUGE viata de pe Terra. Cercetatorii spun ca fenomenul "e putin probabil"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Lipsa de actiune in domeniul climatului in ultimii ani din cauza puternicei opozitii politice a inrautatit situatia, a spus Sivan Kartha, membru al biroului stiintific al Buletinului si responsabil in cadrul Stockholm Environment Institute.

"Nivelul gazelor cu efect de sera a crescut cu 50% din 1990, iar aceste emisii au crescut si mai rapid dupa anul 2000, comparativ cu cresterea din cele trei decenii anterioare combinate", a explicat Kartha.

Potrivit cercetatorului, investitiile in domeniul infrastructurii de exploatare a combustibililor fosili au depasit o mie de miliarde pe an, fara a se lua in calcul sutele de miliarde de dolari din subventii publice. "Trebuie si putem sa inversam aceasta tendinta", a mai spus cercetatorul.

"Efoturile intreprinse pentru reducerea nivelului gazelor cu efect de sera au fost in mod clar insuficiente pentru a evita perturbarile climatice", a spus, la randul sau, Richard Somerville, profesor si cercetator in cadrul Scripps Institution of Oceanography al Universitatii California.

"Fara o reducere mult mai importanta a nivelului acestor gaze, lumea va emite suficient dioxid de carbon, de acum si pana la finalul acestui secol pentru a afecta profund climatul terestru", a spus Somerville.

"Aceste schimbari climatice vor afecta milioane de persoane si vor pune in pericol un mare numar de ecosisteme de care depinde civilizatia umana", a adaugat profesorul Somerville, cerand "liderilor mondiali sa actioneze impreuna si rapid pentru reducerea drastica mai ales a emisiilor de dioxid de carbon".

Totodata, optimismul prudent care s-a instalat odata cu sfarsitul Razboiului Rece, referitor la tensiunile nucleare, s-a evaporat, potrivit lui Sharon Squassoni, directoare a programului de prevenire a proliferarii armelor nucleare in cadrul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale, un institut de cercetare de la Washington.

Desi Statele Unite ale Americii si Rusia nu mai detin zecile de mii de arme nucleare pe care le aveau in timpul Razboiului Rece, ritmul de reducere a acestor arsenale s-a incetinit puternic in ultimii ani, chiar dinaintea crizei ucrainene.

Potrivit lui Sharon Squassoni, in intervalul 2009-2013, administratia Obama nu a eliminat decat 309 focoase nucleare.

Un conflict nuclear, chiar si limitat, ar putea provoca un mare numar de morti si ar avea efecte nefaste asupra mediului, potrivit cercetatoarei.

Totodata, savantii cer responsabililor politici sa gaseasca de pe acum o solutie durabila la problema depozitarii deseurilor nucleare provenite de la centralele electrice atomice.

De la crearea sa in 1947, ceasul apocalipsei a fost ajustat de 18 ori, fiind potrivit la ora 23.58 in 1953, cand Statele Unite au decis sa produca bomba cu hidrogen. În 1991, ceasul a indicat ora 23.43, la sfarsitul Razboiului Rece.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
"Acesta este VIDEO-ul care va fi difuzat de CNN cand va veni sfarsitul lumii." Posibile dezvaluiri din arhiva televiziunii

Este sfarsitul lumii, iar CNN va avea aceasta stire - indiferent ce s-ar intampla. Aceasta este promisiunea facuta de mogulul Ted Turner la lansarea cunoscutului post de televiziune, in 1980.

O supernova ar putea DISTRUGE viata de pe Terra. Cercetatorii spun ca fenomenul
O supernova ar putea DISTRUGE viata de pe Terra. Cercetatorii spun ca fenomenul "e putin probabil"

O supernova uriasa ar putea genera o explozie masiva de raze gamma care ar putea sa distruga toate formele de viata de pe Terra, insa cercetatorii americani spun ca acest fenomen este "putin probabil" sa se intample, citati de dailymail.co.uk.

Ar putea fi considerata cea mai reusita farsa a anului 2014:
Ar putea fi considerata cea mai reusita farsa a anului 2014: "NASA a confirmat 6 zile de intuneric pe Terra, in decembrie"

Confuzie, frica, nedumerire. Sunt numai cateva dintre starile traite de cei care au citit aceasta informatie in ultimele zile. Din fericire, e vorba doar despre o farsa. Iata povestea!

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.