O supernova ar putea DISTRUGE viata de pe Terra. Cercetatorii spun ca fenomenul "e putin probabil"
O supernova uriasa ar putea genera o explozie masiva de raze gamma care ar putea sa distruga toate formele de viata de pe Terra, insa cercetatorii americani spun ca acest fenomen este "putin probabil" sa se intample, citati de dailymail.co.uk.
Sistemul stelar Eta Carinae este unul dintre cele mai mari si mai stralucitoare din galaxia noastra, Calea Lactee, si are o masa de 90 de ori mai mare decat cea a Soarelui. Acest sistem stelar contine si o parte intunecata - ar putea aduce sfarsitul tuturor formelor de viata de pe Terra.
Totusi, expertii spun ca acest lucru este "extrem de putin probabil", insa ei nu au inlaturat complet aceasta posibilitate.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Mai simplu spus, Eta Carinae este un butoi super-urias de pulbere stelara, care a ajuns aproape de finalul fuziunii sale", se afirma intr-un articol publicat in revista Scientific American.
"Ar putea, de fapt, sa fi murit deja, iar lumina care poarta vestea despre moartea sa cataclismica ar putea sa se indrepte spre noi chiar acum", precizeaza autorii aceluiasi articol.
Eta Carinae, denumita si "steaua mortii", este un sistem stelar situat la 7.500 de ani-lumina de Terra, aflat pe punctul exploziei care il va transforma intr-o supernova.
"In calitatea sa de prim corp ceresc observat de sonda Chandra X-ray Observatory, lansata de NASA in urma cu 15 ani, acest sistem stelar dublu continua sa ne dezvaluie noi indicii despre natura sa, prin intermediul emisiilor de raze X pe care le genereaza", afirma NASA.
Astronomii au raportat un comportament extrem de volatil al sistemului Eta Carinae in secolul al XIX-lea, atunci cand a devenit extrem de stralucitor vreme de doua decenii, depasind in stralucire aproape oricare alta stea de pe cer.
Acest eveniment a ramas cunoscut in istoria astronomiei sub denumirea "Marea Eruptie". Datele culese cu ajutorul telescoapelor moderne au dezvaluit faptul ca Eta Carinae a eliberat in spatiul din jurul ei, in acea perioada, o cantitate de materie de circa 10 ori mai mare decat masa Soarelui.
Unii oameni de stiinta considera ca supernova Eta Carinae ar putea genera o explozie de raze gamma (GRB) - una dintre cele mai stralucitoare explozii din Univers.
La randul ei, aceasta explozie de raze gamma ar putea sa distruga stratul de ozon din jurul Terrei, ucigand toate formele de viata de pe planeta noastra.
Totusi, astrofizicianul Alan Duffy a declarat pentru Scientific American ca acest lucru este "aproape imposibil", deoarece "nu ne aflam suficient de aproape de Eta Carinae si ele (razele gamma) nu se indreapta in directia noastra".