Vechiul tractor romanesc ajunge din nou la export. Cat costa in Egipt modelul care merge si "legat cu sarma"
Vechiul tractor romanesc, produs la Brasov va ajunge din nou la export. Dar nu in Uniunea Europeana, ci in Egipt, un partener traditional.
Acum, faimoasele utilaje agricole mandria industriei comuniste, sunt fabricate la Baicoi, in Prahova, unde un om de afaceri egiptean a cumparat patentul si a deschis o linie de productie.
Pentru ca totul se face mai mult manual, o mare parte dintre angajati sunt pensionari, care in trecut au lucrat in industria armamentului, la Uzina Mecanica din Plopeni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O veche hala ce se intinde pe mai bine de 6.000 de metri patrati produce acum tractoarele Universal 650 M, fabricate in anii '70 la celebrele uzine din Brasov. Gloria lor a apus dupa 1989, cand societatea a intrat, in cativa ani, intr-un proces rapid de falimentare.
Insa in Baicoi, judetul Prahova, 60 de angajati au readus la viata tractorul pe care il stiu toti agricultorii. Este usor de manevrat, dar si de reparat. Merge "legat cu sarma", cum spuneau pe vremuri tractoristii.
Constantin Moleanu angajat fabrica: "Ne-am invatat cu el, daca eu de cand m-am nascut stiu tractorul 650, este ca si cum este Dacia, pe timpuri ne-am nascut cu Dacia."
Mihaita Sandru, angajat fabrica: "Totul este romanesc, da, motorul romanesc, transmisia, reductorul, pinioane, planetare cauciucuri, ce sa va zic."
Reporter: "E fostul tractor?"
Mihaita Sandru: "Da, fostul de la Brasov."
Afacerea s-a relansat dupa ce un om de afaceri egiptean a cumprat patentul de la reprezentantii fostei uzine mecanice de la Brasov. Si asta pentru ca, in zonele sarace din Egipt, vechiul model romanesc este cerut de agricultori. Un astfel de tractor se vinde in tarile arabe mult mai ieftin decat modelele occidentale.
Reporter: "La ce pret ajunge un astfel de tractor in Egipt?
Ashraf Ahmed, reprezentantul patronului fabricii: "Depinde in ce zona va fi vandut, la 14 -15 .... 17.000 de euro."
Egiptenii nu vor doar tractoare, ci si piese de schimb pentru ele. Multe din componentele vechi, care nu se mai gasesc, vor fi fabricate tot la noi, cu matritele de odinioara.
Reporter: "Renaste oarecum aceasta industrie care era atat de ....?"
Mihai Maracineanu, director de productie: "Noi ne dorim sa renasca, dar la valoarea care a fost inainte de revolutie nu cred ca se va mai ajunge vreodata."
In plus, uzina cauta si tineri dar, deocamdata, nu au fost prea multi doritori. Asa ca patronii au angajat pensionari, fosti muncitori de la Uzina Mecanica de la Plopeni. Deocamdata, fabrica de la Plopeni are o cerere de 300 de tractoare pe an.