Cum decurge procesul de vaccinare anti-COVID în România. Problemele cu care se confruntă autoritățile
Românii de peste 65 de ani, cei cu boli cronice și care lucrează în domenii esenţiale vor putea fi imunizaţi de la jumătatea lunii ianuarie, iar populaţia generală, din aprilie.
Anunţul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul, Valeriu Gheorghiţă. Între timp, inspectorii DSP verifică spaţiile în care vor fi organizate centrele.
Trebuie să aibă circuite uni-direcționale, astfel încât persoanele vaccinate să nu se intersecteze cu cele care aşteaptă serul. Miercuri vor ajunge în ţară cu avionul alte aproape 150 de mii de doze de vaccin.
În toată ţara vor fi în jur de 1.000 de centre de vaccinare, iar până pe 15 ianuarie, când ar trebui să înceapă a doua etapă de vaccinare, trebuie obţinute avizele necesare. Vaccinarea va fi făcută în special de medicii de familie.
Mihaela Ciobanu, voluntară: ''Eu consider că vaccinul este foarte important, pentru că ne va scăpa, oarecum, de acest COVID''.
Sunt aproximativ 4 milioane de persoane peste 65 de ani şi cu boli cronice, spun acum autorităţile. Alţi 1,5 milioane de români activează în domenii cheie, esenţiale. Toţi aceşti oameni ar trebui să primească vaccinul în etapa a 2-a. Dacă lucrurile vor decurge bine, în aprilie va începe şi imunizarea populaţiei generale.
Inspectori DSP Ilfov verifică spaţiile în care vor fi amenajate centrele de vaccinare.
La Lieşti în judeţul Galaţi, centrul de imunizare va fi amenajat în Căminul Cultural. În total, aproape 22 de mii de oameni vor primi serul în cele 4 cabinete.
Pacienţii, după ce vor ieşi dintr-unul dintre cele patru cabinete unde vor fi vaccinaţi, vin în sala de spectacole a căminului cultural. Spaţiul este suficient de larg pentru a putea sta un sfert de oră, să se liniştească, apoi ies prin uşa laterală, în aşa fel încât să nu se intersecteze cu ceilalţi pacienţi veniţi pentru vaccinare.
Sunt însă şi zone în care nu s-au obţinut toate avizele de funcţionare. De pildă în Tomești, Iaşi, deşi clădirea în care ar trebui organizat centrul este nouă şi racordata la utilităţi.
Ştefan Timofte, primarul comunei Tomești: ''Nu avem aici avizul DSP, pentru că pentru a obţine avizul DSP trebuie să obţinem, prima dată, avizul de la Colegiul Medicilor. Iar Colegiul Medicilor a motivat că ar fi prea aproape de celălalt dispensar. Cu toate că dispensarul celălalt este în alt sat''.
Până acum, peste 41 de mii de angajaţi din sistemul de sănătate au fost vaccinaţi. Iar 150 de mii sunt programaţi pentru zilele viitoare.