Studiu: Doar 6 din 19 orase in care s-au desfasurat JO de iarna le-ar mai putea gazdui si in 2080. Cum se schimba clima

JO de iarna

Cele mai multe orase care au fost gazda pentru Jocurile Olimpice vor fi prea calduroase pentru a repeta aceasta experienta si in 2080. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii din Canada.

Un grup de cercetatori de la Universitatea Waterloo din Canada a estimat evolutia incalzirii globale in ultimii aproximativ 100 de ani, luand in calcul orasele care au gazduit Jocurile Olimpice de Iarna de-a lungul editilor anterioare. Rezultatele studiului pun in pericol viata celei mai prestigioase competitii sportive de iarna.

Acestia au plecat si de la o analiza realizata de CIO. Comitetul International Olimpic a demonstrat intr-un raport ce a investigat editiile Jocurilor Olimpice de Iarna din 1924 si pana in 2010 faptul ca incalzirea globala reprezinta un factor deosebit de important in estimarea gradului de success al olimpiadelor.

Reusita unei olimpiade, arata raportul Comitetului Olimpic International, depinde de conditiile meteorologice favorabile, care la randul lor influenteaza performanta sportivilor, asigura corectitudinea competitiei si indica precizia recordurilor stabilite in cadrul fiecarei editii.

O crestere de peste 7 grade Celsius a temperaturii medii pe timp de zi in luna februarie in ultimii 90 de ani

Citește și
patinaj
Scandal la Soci. 2 milioane de oameni cer investigarea rusoaicei de 17 ani, premiata cu aur la patinaj
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pentru a evidentia impactul pe care incalzirea globala l-a avut de-a lungul timpului asupra editiilor anterioare, raportul cercetatorilor de la Universitatea Waterloo din Canada a observat media temperaturilor pe timp de zi in lunile februarie.

Astfel, de la o medie de 0.4 grade Celsius in perioada 1920-1950, temperatura medie in intervalul analizat a crescut la 3.1 grade Celsius in intervalul 1960-1990, ajungand pana la o valoare medie de 7.8 grade Celsius in prima decada a anilor 2000.

Datele indica o crestere de peste 7 grade Celsius in ultimii 90 de ani, cu aproximativ 1 grad Celsius la fiecare 12 ani.

La aceasta estimare au fost adaugati alti doi indicatori: probabilitatea ca temperaturile medii pe timp de zi sa ramana sub punctul de inghet de 0 grade Celsius in fiecare locatie si probabilitatea ca stratul de zapada in zonele alpine unde sunt desfasurate evenimentele olimpice sa inregistreze cel putin 30 cm.

Doar sase din cele 19 tari gazda ar mai fi "suficient de reci" pentru JO in 2080

Dupa corelarea cresterii temperaturilor medii pe timp de zi din lunile februarie in intervalul 1920-2010 cu cei doi indicatori alesi, rezultatele nu au intarziat sa apara. Chiar daca toate cele 19 orase gazda care au organizat jocurile olimpice de iarna in anii precedenti au rezultat ca fiind apte sa orgnizeze o astfel de competitie in perioada 1981-2010, previziunile nu sunt la fel de optimiste pentru urmatoarele decade ale secolului 21.

Astfel, pana la jumatatea secolului 21, din cele 19 orase, posibile organizatoare viitoare raman doar 11, opt destinatii fiind excluse din start datorita incalzirii globale, in timp ce in ultima parte a aceluiasi secol estimarile indica doar sase orase gazde care ar mai putea, din punct de vedere climatic, sa duca la bun sfarsit un astfel de eveniment, se mai arata in studiul efectuat la Universitatea Waterloo.

Cu alte cuvinte, daca pana in 2014 Albertville, Calgary, Cortina d'Ampezzo, St. Moritz, Salt Lake City, Sapporo, Lake Placid, Lillehammer, Nagano, Turin, Innsbruck, Oslo, Sarajevo, Squaw Valley, Vancouver, Chamonix, Garmisch-Partenkirchen, Grenoble si Soci au organizat jocurile olimpice de iarna, in 2080 doar primele sase, respectiv Albertville, Calgary, Cortina d'Ampezzo, St. Moritz, Salt Lake City si Sapporo, ar mai indeplini conditiile climatice pentru a organiza din nou evenimentul.

Astfel Europei i se vor injumatati sansele sa mai gazduiasca jocurile olimpice de iarna, singurele optiuni posibile, conform studiului realizat, fiind statiunile Aberville, Cortina d'Ampezzo si St. Moritz.

Comitetul International Olimpic se alatura luptei impotriva incalzirii globale

Pentru a diminua efectele dezastruoase ale gazelor cu efect de sera, principala cauza a incalzirii globale, asupra celei mai prestigioase competitii de iarna, Comitetul International Olimpic a recunoscut mediul inconjurator ca fiind a treia dimenisune a olimpismului, alaturi de cultura si sport. In 1996 a fost introdus in Raportul Oficial Olimpic clauza unei dezvoltari durabile, conditie ce urma a fi respectata de orice tara dornica de a gazdui o editie a jocurilor olimpice de iarna.

In acest sens, ultima editie a jocurilor olimpice din Soci, Rusia, de la inceputul acestui an, s-a aflat sub motto-ul unei olimpiade care nu dauneaza mediului, fiind investite resurse financiare in dezvoltarea unor tehnologii alternative si conservarea energiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Paralizia sportivei Maria Komissarova este definitiva, dupa fractura de coloana de la Jocurile Olimpice
Paralizia sportivei Maria Komissarova este definitiva, dupa fractura de coloana de la Jocurile Olimpice

Schioarea rusa Maria Komissarova, care a suferit o fractura la coloana vertebrala in timpul unui antrenament, la Jocurile Olimpice de la Soci, nu isi va mai recupera functiile coloanei vertebrale, astfel ca paralizia sa este definitiva, informeaza AFP.

Scandal la Soci. 2 milioane de oameni cer investigarea rusoaicei de 17 ani, premiata cu aur la patinaj
Scandal la Soci. 2 milioane de oameni cer investigarea rusoaicei de 17 ani, premiata cu aur la patinaj

Sud-coreenii sunt furiosi dupa ce rusoaica de 17 ani, Adelina Sotnikova, a castigat aurul la patinaj artistic in defavoarea asiaticei Yuna Kim, denumita "regina ghetii".

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.