Patru noi substante extrem de periculoase pun din nou in pericol stratul de ozon

Ultima actualizare: 15-03-2014 07:00
terra

Cercetatorii au descoperit patru noi produse chimice, produse de om, care pun in pericol stratul de ozon al Terrei.

Oamenii de stiinta au descoperit patru noi substante gazoase, produse de om, care afecteaza stratul de ozon. In ciuda interzicerii, in 1987, a acestor chimicale, ei au gasit urmele ale gazelor in Groenlanda si in Tasmania, Australia.

Cercetatorii incearca sa indentifice sursa exacta a poluarii, dar banuiesc ca au fost folosite la fabricarea pesticidelor sau a substantelor de refrigerare.

Cercetatorii estimeaza ca peste 74.000 de tone din cele patru substante, trei din clasa CFC (clorofluorcarbon) si una din clasa HCFC (hidroclorofluorcarbon), au fost eliberate in atmosfera.

Acestea nu au existat inainte de 1960, conform analizei ghetii din Groenlanda.

Stratul de ozon protejeaza planeta de efectul devastator al razelor ultra-violete, care pot produce cancer de piele sau cataracta. in anul 1987, toate substantele chimice care pun in pericol stratul de ozon au fost intrezise prin Protocolul de la Montreal, mediat de Organizatia Natiunilor Unite.

O gaura in stratul de ozon a fost descoperita in anii '80, deasupra Antarcticii, dar interzicerea substantelor periculoase, folosite pentru fabricarea spray-urilor, a spumelor si a frigiderelor ar trebui sa permita regenerarea gaurii, in aproximativ 50 de ani.

Noile gaze pot pune in pericol ozonul, dar concentratia lor din prezent este de 500 de ori mai mica decat a compusilor chimici periculosi pentru ozon, folositi in anii '80-'90.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO