Uriasii nameti ramasi dupa viscol sunt un pericol pentru sanatatea noastra. Ce se va intampla cand se vor topi
Nametii de zapada murdara, pe care-i zarim la tot pasul, ne pot pune sanatatea in pericol, atrag atentia organizatiile neguvernamentale.
Bucurestiul, de pilda, este sufocat de troiene, unde s-a strans toata mizeria de pe strada, care odata cu topirea zapezii, va ajunge in aer. Chiar daca iarna a luat o pauza, autoritatile nu ar trebui sa-i urmeze exemplu, ci dimpotriva, sa profite de vremea buna si sa curete orasul.
Vasile Lascar sau Baicului sunt doar doua dintre statiile de autobuz "marcate" prin munti de zapada murdara. Primariile de sector spun ca RATB raspunde de deszapezirea statiilor. Regia de transporturi sustine, insa, altceva:
"Deszăpezirea din staţiile RATB se execută de operatorii de salubritate. Pentru refugiile din staţiile de tramvai, RATB a angrenat 400 de lucrători în vederea deszăpezirii manuale."
Problema este insa ca si in statiile de tramvai decorul e tot de iarna:
"Vai de capul nostru! nu poti nici sa treci de acolo incoace, ce sa mai vorbim. sub orice critica arata", a declarat un bucurestean.
La aproape doua saptamani de la prima ninsoare, trecerea pe un trotuar de pe Calea Calarasi seamana, mai degraba, cu o pregatire pentru trupele speciale.
Sesizata, primaria responsabila a raspuns ca "In Sectorul 3, se actioneaza pentru deszapezirea trotuarelor cu 300 de muncitori si se va interveni în cel mai scurt timp posibil pentru ridicarea zapezii si din din zona la care faceti referire."
"Daca tot orasul este plin de munti de zapada murdara, de ce n-am lasa si cativa saci de gunoi peste ea?" si-au spus cativa cetateni, de pe strada Matei Voievod din Capitala.
"Asta e si mai frumos. asta e gradul de civilizatie la care ne aflam", a declarat un trecator.
Estimarile arata ca zapada plina de noroi ajunge, numai in Bucuresti, la sute de mii de metri cubi, iar ONG-urile sustin ca, prin topire, orasul va ramine poluat.
"Tot ce e rece, condenseaza, inclusiv hidrocarburile volatile, care ies de la teava de esapament. In perioada dezghetului, acestea vor fi si mai mult depasite", a declarat Nicolae Radulescu-Doborgea, presedintele Eco-Civica.
Conform datelor furnizate de Eurostat in 2013, Bucurestiul este a doua cea mai poluata capitala din Europa, dupa Sofia.
In Bucuresti, se înregistrează anual, în medie, 92 de zile cu depăşiri ale nivelului admis de poluare, faţă de limita de 35 zile, prevăzută de normele europene.