Sonda spatiala repornita dupa 3 ani. Misiunea europeana Rosetta va cobori pe o cometa

20-01-2014 17:28


Sonda Rosetta si robotul Philae

 Sonda europeana Rosetta s-a trezit, luni, din hibernare, pentru a-si continua misiunea catre suprafata unei comete.

 Naveta a fost pornita astazi, in jurul orei 12 Si a inceput incazirea echipamentelor pentru pozitionare. Ulterior, isi va aprinde pentru scurt timp motoarele, pentru a-si incetini rotatia, apoi isi va activa transmitatorul radio, pentru a transmite un mesaj catre Pamant.

Rosetta este in ultima etapa a misiuni sale, care se va incheia, dupa o calatorie de 10 ani, pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, informeaza New York Daily News.

Sonda Rosetta, lansata de Agentia Spatiala Europeana, tocmai a iesit dintr-un somn de 3 ani, menit sa ii conserve energia, pentru finalizarea misiunii.

Misiunea Rosetta

Misiunea sondei este orbitarea unei comete si lansarea unui robot spre suprafata corpului ceresc.

Sonda, se afla la 800 de milioane de kilometri de Terra, in apropierea orbitei planetei Jupiter.

Dupa ce se va termina procedura de reactivare, sonda isi va continua calatoria, spre cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, cu un diametru de 3,8km, la care va ajunge in luna august.

Dupa ce va ajunge pe orbita cometei, va ramane acolo timp de un an, pentru ca cauta un loc prielnic pentru aterizarea robotului Philae, de 110 kilograme.

Misiunea Rosetta

Cercetatorii spera ca misiunea le va permite sa efectueze experimente de chimie organica pe probele din scoarta cometei.

"Rosetta ar putea deveni un element cheie pentru intelegerea istoriei sistemului solar", a declarat Stephan Ulamec, coordonatorul proiectului Rosetta.

Misiunea sondei Rosetta se desfasoara pe o durata de 10 ani si a costat 1,35 miliarde de dolari.

Sursa: New York Daily News

VIDEO PROTVPLUS.RO