SOLSTITIUL de vara 2016. Eveniment astronomic rar: cea mai lunga zi din an coincide cu Luna plina
Solstitiul de vara din 2016, ce va avea loc pe 21 iunie, va coincide pentru prima data in ultimii 50 de ani cu fenomenul de Luna plina.
Pe masura ce Soarele va trece dincolo de linia orizontului in aceasta seara, privirile pasionatilor de astronomie se vor indrepta spre cer, pentru a admira un fenomen astronomic foarte rar.
Pentru prima data dupa 1967, cea mai lunga zi a anului - cunoscuta sub numele de solstitiu de vara - va coincide cu Luna plina, care, din acest motiv, a fost denumita "Luna-Capsuna".
In pofida acestei denumiri, Luna nu va fi colorata in rosu sau in roz in noaptea de 20 spre 21 iunie. Numele de "Luna-Capsuna" a fost dat de triburile din America de Nord pentru a defini Luna plina din iunie, care semnala, potrivit credintelor lor, inceputul sezonului de culegere a capsunelor.
In acest an, Luna plina din iunie va marca o coincideta rara, deoarece fenomenul se va produce in acelasi timp cu solstitiul de vara.
Solstitiul reprezinta cele doua momente ale anului cand Soarele se afla la cea mai mare sau la cea mai mică inaltime fata de ecuator. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor Pamantului nu este constant perpendiculara pe planul orbitei Pamantului. Datorita acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.
Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul se deruleaza in sens invers.