Singura vietate de pe planeta care este capabila sa isi regenereze creierul si amintirile
Un grup de cercetatori americani au descoperit ca o specie de viermi care, daca sunt decapitati, au capacitatea de a-si forma un creier nou si de a-si recapata amintirile, informeaza Dailymail.
Cercetatorii de la Universitatea Tuffs au descoperit ca un vierme mic si galben ce a fost indelung studiat pentru capaciatile sale regeneratoare, cunoscut sub numele de planarie, prezinta o abilitate extraordinara: dupa ce cercetatorii i-au taiat capul si gatul, corpul viermelui si-a regenerat un creierul, capabil sa reinvete la loc abilitatile pierdute.
Oamenii de stiinta au masurat memoria planariilor prin masurarea timpului necesar pentru a ajunge la hrana intr-un mediu controlat. Acestor viermi nu le plac spatiile deschise si luminoase, insa fusese antrenati sa ignore conditiile pentru a ajunge la hrana.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Chiar si dupa decapitare, viermii reuseau sa isi stapaneasca frica si sa gaseasca mai repede hrana fata de cei care nu fusesera antrenati.
Cu toate acestea, amintirile nu reveneau imediat. Fiecarui vierme trebuiau sa ii fie amintite cunostintele mai vechi, insa era nevoie de o singura lectie pentru ca acestia sa isi recapete amintirile.
Specialistii nu isi explica inca de ce apare acest fenomen. Creierul planariei controleaza comportamentul sau, insa cercetatorii afirma ca este posibil ca anumite amintiri sa fie stocate in alte zone ale corpului.
O alta varianta a specialistilor este ca sistemul nervos al planariei a fost modificat de creierul original, iar apoi sistemul nervos a alterat la randul sau modul in care s-a format noul creier in cadrul procesului de regenerare. Studiul apare in "The Journal of Experimental Biology".