Singura cladire din lume care "inghite" particulele de poluare. Ce efect are asupra mediului
In urma cu 20 de ani, capitala Mexicului era unul dintre cele mai poluate orase din lume. Situatia era atat de grava, incat se spune ca uneori pasarile cadeau moarte din cer.
Intre timp, autoritatile au luat masuri. Ultima inovatie este cladirea care ''inghite'' particulele de poluare din aer, contracarand efectul a 1000 de masini.
La o populatie de peste 20 de milioane de suflete, Ciudad de Mexico are 4,5 milioane de masini, iar numarul lor creste cu 200.000 pe an. Una dintre solutiile autoritatilor ca sa reduca poluarea este aceasta cladire.
Fatada ei este acoperita cu un material special care, atunci cand intra in contact cu razele UV, incepe sa descompuna substantele poluante. Inventatorii spun ca neutralizeaza efectul a 1000 de masini pe zi.
Inovatia isi are originile la 10.000 de kilometri distanta, intr-un laborator din Berlin.
''Apareau materiale inteligente si idei noi pentru aplicarea lor in arhitectura. In schimb, continuam sa vedeam orase pline de structuri care practic ''dormeau'', a declarat Allison Dring, inventatorul sistemului.
Asa ca, folosind dioxid de titaniu, cercetatorii germani au creat o tencuiala care atunci cand intra in contact cu particulele poluante, le descompun in apa si dioxid de carbon.
Mexicul este prima tara din lume care pune la treaba aceasta idee, in cadrul unui proiect de 20 de miliarde de dolari investiti intr-o infrastructura mai prietenoasa cu mediul.
Criticii spun ca aceasta cladire nu curata decat aerul din jur. Modelul poate fi insa aplicat cladirilor din orice oras din lume.