Pericolul ascuns in cremele de protectie solara. Ce se intampla la contactul cu apa
Oamenii de stiinta spanoli au descoperit, in urma unui studiu, ca produsele de protectie solara folosite de turistii care merg la plaja afecteaza grav mediul.
Consiliul National de Cercetare din Spania sustine ca lotiunele si cremele de protectie solara, chiar si cele declarate rezistente la apa, ajung in mare si o polueaza.
Chimicalele din aceste cosmetice dauneaza ecosistemului, problema aparand mai ales in zonele foarte vizitate de turisti, scrie The Local.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Cercetatorii au analizat mostre de apa din zona Insulelor Baleare, unde au detectat chimicale din cremele de protectie, anunta Antonio Tovar, cercetator la Institutul mediteranean de Studii Avansate.
Cea mai mare concentratie de chimicale apare intre orele 2-6 pm, cand mai multi turisti intra in apa.
Potrivit lui Tovar, aceste substante afecteaza planctonul marin, algele, pestii si crustaceele.
Analiza mai multor creme de protectie solara a demonstrat ca, in contact cu apa, ele nu elimina doar substante chimice, ci si elemente precum nitrogen, fosfor si silicon.
Acestea stimuleaza dezvoltarea algelor, fapt care duce la dezechilibrarea ecosistemului.