Secretul pastrat timp de 1.300 de ani. Ce au ascuns mayasii in podeaua unui palat din Mexic

Ultima actualizare: 06-11-2012 23:43
Uxul - 2

Descoperire senzationala intr-un palat din Campeche, Mexic, care dateaza din Antichitate. Pana acum nimeni nu a reusit sa descopere ce au scuns acolo mayasii.

Palatul din Uxul - un oras mayas antic - este mormantul unui print mayas care a murit acum 1.300 de ani. Corpul acestuia a fost ingropat la 1,5 metri sub podeaua palatului, alaturi de mai multe obiecte funerare - printre care patru farfurii din ceramica si patru cani din ceramica aflate inca in stare exceptionala, potrivit istoricilor, unele dintre ele decorate cu picturi spectaculoase. Pe craniul printului a fost gasit o placa unica in lume, spun expertii.

Printul mayas, mort in secolul al VIII-lea, avea intre 20 si 25 de ani in momentul decesului.

Anul trecut, istoricii au scos la suprafata, in acelasi palat din Uxul, sase coloane sculptate in basorelief. Patru regi din dinastia mayasa conducatoare Calakmul sunt infatisati jucandu-se cu o minge.

Orasul antic Uxul a fost parasit in totalitate pana in secolul al IX-lea.

Cercetatorii de la Universitatea din Bonn au declarat ca locul mormantului, dar si absenta anumitor obiecte funerare precum bijuteriile cu jad indica faptul ca printul nu se afla in cursa pentru tron.

Orasul antic a fost descoperit in anul 1934 de arheologii Karl Ruppert si John Denison, care l-au numit Uxul - termenul mayas pentru “la sfarsit” - datorita locului unde se afla, tocmai in jungla Yucatan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO